Zdrava prehrana - 22. studenoga 2017.
AUTOR ČLANKA - Goran Slivšek

Zasladite zdravlje slatkim od bundeva i dunja

Bundeve i dunje sezonsko su voće koje obiluje zdravim sastojcima, a tijelo priprema za zimu

Slatko od dunja za imunitet

Jesen je vrijeme žetve, kraćih dana, tople odjeće, ali i razdoblje za koje je svojstveno opskrbljivanje tijela hranjivim tvarima neophodnim za nadolazeće hladne dane.

To je vrijeme kada trgovine i tržnice obiluju raznovrsnim povrćem i voćem koje sadrži pregršt vitamina i minerala, odnosno hranjivih tvari potrebnih za jačanje tjelesne otpornosti. Zbog toga treba u svakodnevnu ishranu uz namirnice koje čine pravilnu prehranu uvrstiti i one koje su svojstvene za jesen kao što su bundeve i dunje. To će tijelu osigurati sve potrebne hranjive tvari, ali i istovremeno ga pripremiti za nadolazeću zimu.

S ciljem jačanja imuniteta u hladnim mjesecima treba u svakodnevnu ishranu uvrstiti i one koje su zdrave, a svojstvene za jesen kao što su bundeve i dunje

Hranjiva i ukusna bundeva

Svi dijelovi bundeve su jestivi te sadrže mnoštvo hranjivih tvari. Njezino lišće odličan je izvor mangana, kalija, željeza, fosfora, magnezija, bakra i kalcija, cvijet obiluje folatima, u njezinoj kori se nalazi puno beta-karotena te nešto manje alfa-karotena, a upravo su oni najzaslužniji za njezinu narančastu boju te za stvaranje vitamina A.

Bundeva je i odličan izvor vitamina A, C i E koji su moćni antioksidansi. Ne zaboravimo i sjemenke koje su bogate i sterolima, a oni posjeduju snažan protuupalni učinak te smanjuju masnoću. Ukratko, bundeva je namirnica bogata sastojcima koji posjeduju brojne zdravstvene blagodati, od zdravlja očiju, do sprečavanja nekih vrsta zloćudnih bolesti.

Zdravlje u dunji

I dunja je voće koje bi bilo svakako korisno uvrstiti u jelovnik. Dobar je izvor vitamina C, kalija i kalcija, ali i prehrambenih vlakana. Njezino lišće je iznimno bogato organskim kiselinama i to posebice kvininskom i limunskom kiselinom te zato posjeduje snažnu sposobnost osujećivanja slobodnih radikala.

Nema značajniju prehrambenu gustoću, ali zato sadrži preko 4000 biološki djelotvornih biljnih tvari iz skupine polifenola koji djeluju kao snažni antioksidansi.

Budući da sjemenke dunje sadrže cijanogeni glikozid amigdalin koji tijekom probavljanja oslobađa otrovni cijanovodik ne preporučuje ih se jesti. Premda stajanjem sazrijeva, omekšava i postaje ukusnija za jesti, dunja se ipak najčešće jede kuhana, odnosno kao čaj od njezinog lišća.

Dunja nema značajniju prehrambenu gustoću, ali zato sadrži preko 4000 biološki djelotvornih biljnih tvari koji djeluju kao snažni antioksidansi

O bundevama i dunjama pročitajte članak u našem časopisu ADIVA Plus, a do tada biste mogli pripremiti ovu ukusnu delikatesu.

Slatko od bundeve i dunje

Sastojci:

  • 400 g bundeve,
  • 150 g lišća bundeve,
  • 3 dunje,
  • šalica lišća od dunje,
  • 4-5 oraha,
  • 2 velike žlice meda,
  • 1 velika žlica djevičanskog maslinovog ulja (po želji),
  • bobice grožđa za ukras

Priprema: Bundevu s korom i sjemenkama te njezino lišće isijecite na veće komade te zajedno s cijelim dunjama i njezinim lišćem stavite u vodu koja ključa. Nakon 10-12 minuta kuhanja ocijedite, dunje isijecite na komade te im odstranite sjemenke, dodajte orahe te sve stavite u miješalicu. Za bolji okus dodajte još dvije velike žlice meda, a za povećanje raspoloživosti karotena možete dodati i veliku žlicu djevičanskog maslinovog ulja. Sve sastojke treba dobro usitniti u miješalici, presipati u posudice te ukrasiti kriškama dunje i bobicama grožđa.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button