Zdrava prehrana - 26. studenoga 2018.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Svjetski dan veganstva: Prehrana prepuna raznolikosti okusa i mirisa

Svjetski dan veganstva obilježava se diljem svijeta 1. studenoga. Ovaj dan utemeljila je 1994. godine Louise Wallis, tadašnja predsjednica britanskog Veganskog društva, kako bi se skrenula pozornost na suosjećanje prema životinjama i promicali etički, zdravstveni i ekološki aspekti veganstva

svjetski dan veganstva
Prebacivanje na vegansku prehranu postaje i pitanje opće održivosti s obzirom da je iskorištavanje životinja zbog hrane povezano s ogromnom potrošnjom prirodnih resursa.

Veganstvo i vegani

Izraz ‘veganstvo’ ima podrijetlo u riječi veg(etarij)anstvo, koja pak proizlazi iz latinske riječi vegetus, što znači zdrav, svjež i pun života ili homo vegetus, što znači – tjelesno i mentalno zdrava osoba, koja ima uravnotežen filozofski smisao za život. Vegani se hrane samo namirnicama biljnog podrijetla, a ne jedu životinje (meso, ribe, školjke…), jaja, mlijeko i mliječne proizvode, med i ostale sastojke životinjskog podrijetla (želatinu, kavijar…). Stoga ih često nazivaju i pravi ili čisti vegetarijanci. Osim prehranom, vegani i svojim načinom života izbjegavaju sudjelovati u iskorištavanju i ubijanju životinja.
Veganska prehrana isključivo je biljnog podrijetla, no prepuna raznolikosti okusa i mirisa
Ne nose obuću i odjevne predmete od životinjske kože, krzna, vune, svile i perja, koriste kozmetiku i sredstva za čišćenje koji nisu testirani na životinjama, ne posjećuju cirkuse sa životinjskim točkama i zoološke vrtove te ne kupuju životinje, već ih udomljuju.

Što vegani jedu?

Veganska prehrana isključivo je biljnog podrijetla, no prepuna raznolikosti okusa i mirisa. Bogatija je i zdravija od standardne europske prehrane, a vegani pritom uživaju u istim jelima i okusima na koje su naviknuli, uključujući veganske varijante tradicionalnih jela poput sarmi, kobasica, lazanja, pizza, odrezaka, roštilja, gulaša, palačinki, sladoleda, kolača, torta, sireva, mlijeka… no sve od sastojaka biljnog podrijetla.

Veganstvo svaki dan

Svjetski dan veganstva poziva vegane, građane koji streme prehrani bez sastojaka životinjskog podrijetla, kao i sve ostale da obilježe ovaj dan uživajući s članovima svoje obitelji, prijateljima i kolegama u slasnim veganskim jelima. Prebacivanje na vegansku prehranu postaje i pitanje opće održivosti s obzirom da je iskorištavanje životinja zbog hrane povezano s ogromnom potrošnjom prirodnih resursa, gladi u svijetu te kataklizmičkim uništenjem okoliša, piše portal Prijatelji životinja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button