promo signPROMO ČLANAK

Zdrava prehrana - 26. lipnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Za prstiće polizati: Hranjivi i ukusni obroci za najmlađe

Otkrivanje novih okusa divno je iskustvo za svakog mališana, a najveća je nagrada za svakog roditelja zadovoljno mljackanje i širok osmijeh koji mu dijete pruži nakon što je kušalo nešto novo, sočno i ukusno

Za prstiće polizati: Hranjivi i ukusni obroci za najmlađe

Nakon što svladaju mijenjanje pelena, priviknu se na novi noćni ritam, nauče pričvrstiti autosjedalicu u par brzih poteza te uvježbaju odgovor na svaki dobronamjeran savjet kimanjem glavom i smiješkom, mame i tate suočavaju se s novim izazovom – prelaskom djeteta na krutu hranu.

Ta uzbudljiva faza djetinjstva nosi sa sobom brojne izazove za roditelje, svjesne da su hranjivi obroci neophodni za djetetov zdrav razvoj, ali i za mališane koji, primjerice, moraju svladati nove motoričke vještine i naučiti kako se koristiti sasvim drugim mišićima u ustima. Otkrivanje novih okusa divno je iskustvo za svakog mališana, a najveća je nagrada za svakog roditelja zadovoljno mljackanje i širok osmijeh koji mu dijete slavodobitno pruži nakon što je kušalo nešto novo, sočno i ukusno.

Trebaju li djeca dodatak vitamina i minerala?

Užitak u prvim zalogajima

Prema stručnjacima, tri su ključna pokazatelja da je dijete spremno na prelazak na krutu hranu – ako može samostalno sjediti i držati glavu, ako je razvilo dobro koordinaciju ruku, očiju i usta te ako je sposobno gutati hranu ili je u potpunosti izbaciti jezikom iz usta.

Nakon ovih pokazatelja nema nikakvih prepreka da mališan krene uživati u svojim prvim zalogajima, a dobar su prvi izbor žitne kašice (poput rižinih pahuljica, zobi, prosa, kukuruznih rezanaca ili protisnute kuhane riže) pomiješane s djetetovim uobičajenim mlijekom. Dodatak voća ili povrća također je dobrodošao. No, kako termički obraditi namirnice na način da sačuvaju sve svoje okuse, teksturu i nutritivne sastojke? Odgovor se krije u kuhanju na pari.

Dobar roditelj, spretan kuhar

Ipak, kuhanje na pari može biti gnjavaža i roditelji nemaju uvijek vremena za pripremu svježih i sočnih obroka. Rješenje donosi Philips Avent u svojem praktičnom uređaju koji kombinira mikser i kuhalo na jedinstven način, olakšavajući roditeljima svakodnevnu pripremu ukusne hrane za svoje dijete.

Philipsov 2-u-1 uređaj za pripremu zdrave hrane za bebe pomaže u spravljanju ukusnih domaćih jela prilagođenih potrebama djeteta te svakog roditelja pretvara u spretnog kuhara samo jednim okretanjem vrča. Naime, 2-u-1 uređaj za pripremu zdrave hrane donosi dvije važne funkcije u pripremi obroka – kuhanje na pari i miksanje, tj. usitnjavanje hrane.

Vrč pun ukusnih namirnica

Korištenje ovog aparata iznimno je jednostavno. Najprije je potrebno dobro oprati i po potrebi oguliti voće ili povrće, narezati ga na kockice te ubaciti u priloženi vrč uređaja. Potom dolazi najbolji dio – vrč sa skuhanim namirnicama potrebno je samo okrenuti naopako, namjestiti na postolje i uključiti mikser kako bi se voće i povrće samljelo u ukusnu kašicu željene gustoće i teksture.

Uređaj prati dijete u svim ranim fazama razvoja, omogućavajući pripremu hrane različite gustoće i teksture, od iznimno fino izmiješanog voća i povrća do kombinacije sastojaka mesa, ribe i mahunarki te naposljetku grudastih tekstura. Vrč je prikladan za pranje u perilici posuđa što olakšava spremanje i čišćenje nakon kuhanja, a spremnik za vodu lako je dostupan za čišćenje i punjenje svježom vodom kako bi se hrana svaki put pripremala na čistoj pari.

Djeca i večera

Djeca i večera: Savjeti nutricionista za kasne obroke

Djeca čine specifičnu skupinu populacije u kojoj se prehrana mora organizirati individualno, prema sklonostima, dobi te sukladno tjelesnoj i...

SAZNAJTE VIŠE

Vaše će dijete zavoljeti nove okuse

Roditelji koji su prošli fazu odvikavanja djeteta od dojenja i privikavanja na krutu hranu znaju koliko je ta faza zahtjevna i izazovna, no važno je odmah na početku znati da nema potrebe za strahom ni panikom. Iako djeca u početku ponekad ispljunu hranu pripremljenu posebno za njih jer ne znaju reći što žele, a što ne žele jesti, s vremenom postaje jednostavnije i lakše pogoditi djetetove želje i privoljeti ga da iskuša nove okuse i teksture.

Valja imati na umu i da je svako dijete različito, stoga treba poštivati njihovu individualnost i otkrivati im svijet krute hrane pažljivo i strpljivo. Srećom, Philipsov 2-u-1 uređaj za pripremu zdrave hrane za djecu donosi inovativan i jednostavan način pripreme ukusnih i hranjivih obroka u samo nekoliko poteza i u jednom vrču, štedeći vrijeme i energiju te, ono najvažnije, ostavljajući više vremena za uživanje u slatkim zajedničkim trenucima s mališanima.

Ovdje možete pročitati i preuzeti pravila nagradnog natječaja:

Sretna dobitnica je Natalija Šantek, čestitamo! Svim ostalima više sreće drugi puta!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button