Zdrava prehrana - 14. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Ivan Sović

Ukusni jesenski čuvari imuniteta

Tikve i bundeve su povrće bogato antioksidansima, a osim beta-karotena, dobar su izvor C vitamina i mangana. Doprinose zaštiti srca i krvnih žila te osnažuju imunitet

Tikve i bundeve na jesenskom stolu

Bundeve i tikve vrlo su slične biljke i pripadaju porodici Cucurbitaceae. Razlikuju se bojom, oblikom i veličinom, a manje okusom.

Bundeve su narančaste boje, veće su od tikvi, više su okrugle i slađeg su okusa. Bundeve i tikve potječu od prije nekoliko tisuća godina iz područja Meksika odakle su se proširile američkim kontinentom. U Europu su ih sa svojih putovanja donijeli španjolski i portugalski kolonizatori. Vrhunac sezone im je u listopadu i studenom, a dostupne su od kolovoza do ožujka. Najveći uzgajivači bundeva i tikvi danas su Sjedinjene Američke Države, Kina i Japan.

Odličan izvor vitamina C

Kako pripadaju istoj porodici biljaka, bundeve i tikve su i nutritivno vrlo slične. Najistaknutija su im antioksidativna svojstva koja mogu zahvaliti visokom udjelu karotenoida. Najzastupljeniji su alfa-karoten i beta-karoten (prekursor vitamina A). Odličan su izvor antioksidativnog vitamina C koji štiti kardiovaskularni sustav i osnažuje imunitet. Posljedica njegova nedostatka je skorbut, bolest od koje su kroz povijest najčešće obolijevali moreplovci na dugim putovanjima. Od antioksidativnih minerala zastupljen je mangan. Novija istraživanja ukazuju i na potencijalno antioksidativna svojstva nekih fenolnih fitotvari i polisaharida (građevni elementi staničnih stijenki) koji se nalaze u bundevama i tikvama.

Kako pripadaju istoj porodici biljaka, bundeve i tikve su i nutritivno vrlo slične. Najistaknutija su im antioksidativna svojstva koja mogu zahvaliti visokom udjelu karotenoida

Protiv upale i karcinoma?

Glavni cilj istraživanja antiupalnih svojstava bundeva i tikvi su kukurbitacini – glikozidne molekule prisutne u mnogim namirnicama. Iako su nemasne namirnice, udio omega-3 masnih kiselina u bundevi i tikvi nije zanemariv. Istraživanja antiupalnih i antibakterijskih svojstava provedena su samo na životinjama pa ne možemo donositi konačne zaključke o njihovu utjecaju na zdravlje ljudi.

Dva neistražena svojstva bundeva i tikvi su antikancerogeno djelovanje i prevencija nastanka dijabetesa tipa 2. Pretpostavlja se da bi bundeve i tikve mogle imati i antikancerogeno djelovanje. Zbog visokog udjela vitamina B skupine, čiji unos se povezuje s regulacijom razine šećera u krvi, očekuje se i povoljan utjecaj na prevenciju nastanka dijabetesa. Od budućih istraživanja očekuje se potvrda ovih pretpostavki.

Zbog visokog udjela vitamina B skupine, čiji unos se povezuje s regulacijom razine šećera u krvi, očekuje se i povoljan utjecaj na prevenciju nastanka dijabetesa

Iskoristive u cijelosti

Zahvaljujući jedinstvenom nutritivnom sastavu, bundeve i tikve imaju vrlo izražena antioksidativna svojstva. Raznolikost udjela vitamina (A, C, B kompleksa) i minerala (kalij, bakar, mangan) ukazuje na pozitivno djelovanje bundeva i tikvi i na mnogim drugim područjima ljudskog zdravlja.

Mogu se pripremati na razne načine iskoristive su u cijelosti (lišće, meso, sjemenke) što ih, uz nutritivne vrijednosti, čini odličnom namirnicom koja se vrlo lako može uklopiti u svačiji jelovnik. Bundeve, kukuruz i grah su američki domoroci uzgajali zajedno. Na istom polju rastao je kukuruz, po kojem bi se penjao grah, a na zemlji bi stajala bundeva. Te tri biljke gotovo su dovoljne za zdrav život.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button