Zdrava prehrana - 8. listopada 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Sezona je grožđa: top 5 blagodati za zdravlje

Grožđe je riznica vitamina i minerala koji imaju blagotvoran učinak na ljudsko zdravlje. Iskoristite sezonu ovog slatkog, a iznimno zdravog voća

grožđe

Volimo ga u vinu, ali mu ne možemo odoljeti niti u sirovoj varijanti ili osušenog u obliku grožđica. Grožđe se uzgaja diljem svijeta, a po vinogradarstvu se ističu zapadna Europa, Afrika, Australija, Sjeverna i Južna Amerika. Od plodova vinove loze razlikujemo zeleno, crveno, crno, žuto i ružičasto grožđe, a sorti je bezbroj.

Jednostavno ga je uklopiti u prehranu, a njegova svakodnevna konzumacija pozitivno utječe na zdravlje. U nastavku teksta donosimo 5 razloga zašto biste već danas trebali pojesti grozd ili dva.

Povišeni krvni tlak: odgovori stručnjaka na 16 najčešćih pitanja

1. Za zdrave kosti

Grožđe sadrži visoki udio vitamina važnih za normalan rad organizma. Jedna šalica grožđa (150 grama) sadrži dnevnu dozu vitamina K za zdrave i snažne kosti te za normalnu cirkulaciju krvi u krvnim žilama.

Uz to, ovo slatko jesensko voće je odličan izvor vitamina C, koji je izvrstan antioksidans te ključan nutrijent u jačanju imuniteta.

2. Prirodan izvor antioksidansa

Antioksidansi su spojevi u biljkama koji popravljaju oštećenja na stanicama uzrokovana štetnim molekulama i slobodnim radikalima. Posljedica toga je oksidativni stres povezan s nastankom nekoliko kroničnih bolesti – dijabetesom, rakom i srčanim bolestima.

Antioksidanse potražite u grožđu jer je u njemu identificirano preko 1600 korisnih biljnih spojeva, a zahvaljujući tome, većina istraživanja o grožđu je provedena korištenjem ekstrakta sjemenki ili kožice grožđa, gdje je koncentracija antioksidansa najveća.

Dakle, ako prehranom nastojite prevenirati dijabetes, rak i srčane bolesti, uključite grožđe u vašu prehranu.

3. Za očuvanje srca

Iskoristite ovu slatku poslasticu za očuvanje zdravlja srca. Evo zašto biste za desert trebali pojesti šalicu grožđa umjesto komada kremastog kolača:

Šalica grožđa (150 grama) sadrži 288 mg kalija, što čini 6% preporučenog dnevnog unosa. Ovaj mineral je važan za održavanje normalnih vrijednosti krvnog tlaka, a posljedice nedovoljnog konzumiranja kalija su: povećanje rizika od nastanka hipertenzije, srčanih bolesti i moždanog udara.

4. Za poboljšanje pamćenja

Konzumacija grožđa ima pozitivan učinak na zdravlje mozga i poboljšanje pamćenja. Tome u prilog govori studija iz 2018. godine koja je uključivala 111 zdravih starijih osoba, a koje su 12 tjedana konzumirale 250 mg grožđa dnevno. Rezultat istraživanja je poboljšanje zadnjeg rezultata kognitivnog teksta kojim se mjere pažnja, pamćenje i jezik, u odnosu na kognitivni test koji je proveden prije istraživanja. Dakle, poboljšanje je vidljivo nakon samo 12 tjedana.

Još jedno istraživanje potvrđuje da jedenje grožđa pozitivno utječe na kognitivne sposobnosti. Riječ je o istraživanju koje je provedeno među zdravim mladim odraslim osobama, kod kojih su se brzina razmišljanja, raspoloženje i pamćenje poboljšali već nakon 20 minuta nakon ispijanja 230 ml soka od grožđa.

Dakle, za poboljšanje pamćenja i, općenito, jačanje kognitivnih sposobnosti, konzumirajte grožđe ili prerađevine od grožđa kao što je sok. Ipak, bilo bi najbolje kada biste pronašli domaći sok od 100% grožđa ili ga sami pripremili kod kuće.

5. Savršeno se uklapa u zdravi način prehrane

Grožđe je namirnica koju vrlo jednostavno možete uklopiti u prehranu. Ipak, donosimo vam nekoliko dobrih savjeta kako da ga još jednostavnije uključite u vaš dnevni jelovnik:

  • jedite sirovo grožđe kao popodnevni međuobrok
  • zamrznite ga u hladnjaku za „hladni snack” umjesto sladoleda
smoothie, zeleni smoothie, voće, povrće

Smoothie – tekuće voće i povrće za svakoga i svaku priliku

Voće i povrće trebalo bismo jesti više puta dnevno. Nažalost, veliki broj ljudi nema tu naviku. Njima je sve...

SAZNAJTE VIŠE
  • dodajte nasjeckano grožđe u slane salate s piletinom
  • napravite voćnu salatu od grožđa i drugog voća
  • dodajte grožđe u smoothie
  • servirajte grožđe kao predjelo uz sir ili kao desert
  • konzumirajte sok od 100% grožđa

Dobra vijest je da grožđe ima nizak glikemijski indeks, pa jedna šalica neće značajno povećati razinu glukoze u krvi. Ipak, u slučaju da bolujete od dijabetesa tip 1 pripazite na količine grožđa, pa radije ostanite na jednoj porciji.

Izvor: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-grapes#TOC_TITLE_HDR_14

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button