Zdrava prehrana - 30. studenoga 2021.
AUTOR ČLANKA - Prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, Vitaminoteka, ADIVA Plus sadržaj

Pivo u kuhinji: za bogatstvo okusa i dobro zdravlje

Kuhanje s pivom posljednjih se desetljeća sramežljivo pojavljuje i u hrvatskim kuhinjama. Osim što posebno oplemenjuje okus hrane u koju se dodaje, kada se koristi kao marinada, pivo može imati i povoljan učinak na zdravlje

pivo kulinarstvo kuhanje gastronomija

Kuhanje s pivom i mariniranje u pivskim marinadama ujedno zahtijeva i znalačko sljubljivanje jela s odgovarajućim vrstama piva te stoga čini bitan dio pivske kulture koja sve više pušta korijenje u našim krajevima.

Piće s posebnim statusom: osvježite se i uživajte u zdravlju uz kriglu piva

Dašak inspiracije

Pivo je zanimljiv i jedinstven sastojak u kulinarskim kreacijama budući da osigurava jedinstvene arome i prikladno je u brojnim kombinacijama namirnica. Alkohol ima značajno nižu točku vrelišta od vode te stoga brzo isparava, a u jelu ostavlja karakteristične okuse i arome.

  • Često se koristi kao zamjena za dio vode u juhama, gulašima, umacima, bujonima jer pruža još bogatiji okus.
  • Početnici u kuhanju s pivom zacijelo će se najprije odvažiti na pripremu tijesta s pivom, budući da pivo sadrži i kvasac koji dodatno može doprinijeti izdašnosti tijesta. Posebno su zanimljive smjese za pohanje u koje se dodaje pivo, a pristaje i u sve popularnije domaće vrste kruha u koje se ne stavlja klasični pekarski kvasac.
  • Različiti gusti umaci za meso ili riblja jela mogu se dodatno obogatiti pivom, a može se koristiti i kao baza za hranu koja se kuha na pari (poput kobasica. školjki i rakova).
  • Iako se može činiti pomalo ekstremnom, kombinacija piva (posebice crnog ) i tamne čokolade odlično će pristajati u slasticama.

Splet okusa i aroma koje pivo može pružiti hrani je vrlo raznolik – od slatkih i orašastih aroma porijeklom od slada, do gorkih i herbalnih nota porijeklom od hmelja. Bitno je samo dobro uravnotežiti okuse i odabrati prave kombinacije.

Zdrava pivska marinada

Ipak, znanstvenicima je najzanimljivija primjena piva kao marinade. Naime, čini se da sastojci piva štite od nastanka štetnih spojeva tijekom pečenja mesa na roštilju. Marinada pomaže upotpuniti okus, povećati sočnost i poboljšati teksturu pirjanog, prženog ili pečenog mesa i ribe, a ujedno pruža i zdravstvene prednosti.

rosilj zdravlje zdravstveni rizici savjeti recept

Uživanje u roštilju: zdravo i s mjerom

Ublažavanje epidemioloških mjera i toplije vrijeme mnoge će izmamiti na druženje uz roštilj. No, ova radost nosi i određene...

SAZNAJTE VIŠE

Naime, termička obrada na visokim temperaturama, poput prženja ili pečenja na roštilju i u pećnici, potiče stvaranje štetnih spojeva – policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAH) i heterocikličkih amina (HCA). Te skupine spojeva uglavnom imaju mutageno djelovanje i klasificiraju se kao karcinogene tvari.

Međutim, dobra vijest je da se jela s roštilja ipak ne trebamo odreći jer istraživanja pokazuju da mariniranje mesa i ribe može uvelike smanjiti nastanak HCA-spojeva.

Članak u cijelosti pročitajte na stranicama Vitaminoteke.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button