Zdrava prehrana - 27. prosinca 2017.
AUTOR ČLANKA - dr. sc. Vesna Bosanac

Energetske bombice zdravlja – suhe smokve utažit će vašu glad za slatkim

Suhe smokve su kvalitetna, a ukusna namirnica, čak bogatija fenolima od crnog vina i zelenog čaja. Sušenjem ne gube na vrijednosti, a također su odličan saveznik u mršavljenju. Puno je razloga da čokoladice zamijenite ovim suhim voćem   

Slatke, neodoljive suhe smokve

Već s prvim kišama promijenilo se i naše raspoloženje. Loše smo volje, pa tražimo način (i izgovore) za osladiti se. Uzeti čokoladu, pa poslije osjećati grižnju savjeti? Ili ne uzeti ništa i patiti sljedeću polovicu dana? Ma uzmite dvije suhe smokve! Zasigurno nisu samo prazne kalorije.

Suhe smokve prirodno sadrže jednostavne šećere od kojih se izdvajaju saharoza, glukoza i fruktoza. Od mineralnih tvari zanimljiva je prisutnost stroncija. Rijedak je to mikroelement koji jača strukturu kostiju, pa je od važnosti ženama srednje i starije dobi. Tu su još kalcij i magnezij koji nedvojbeno doprinose zdravlju kostiju, te željezo koje nam u ovim hladnijim danima jača imunitet.

U suhim smokvama ističe vitamin E, poznat i kao vitamin mladosti. Osim što sprječava prerano starenje, doprinosi smanjuju rizika od pojave očne mrene, raka, te bolesti srca i krvnih žila

Od vitamina se u suhim smokvama ističe vitamin E, poznat i kao vitamin mladosti. Osim što sprječava prerano starenje, doprinosi smanjuju rizika od pojave očne mrene, raka, te bolesti srca i krvnih žila. Uz to, suhe smokve sadrže organske kiseline i fenolne komponente antioksidativne aktivnosti. Znamo da crno vino i zeleni čaj slove kao pića bogata antioksidansima, no u usporedbi s njima,suhe smokve imaju više fenola. Stoga ne čudi sposobnost ovog voća da učinkovitije povećava antioksidativni kapacitet plazme nego zeleni čaj. 

Glikemijski indeks nije visok

S obzirom na to da suhe smokve obiluju jednostavnim šećerima, moglo bi se pomisliti kako će s njihovim konzumiranjem, naglo skočiti glukoza u krvi. No, srećom, neće. Naime, smokve su bogate vlaknima koja usporavaju razgradnju. Upravo zato glukozi treba dulji period da uđe u krv, pa glikemijski indeks suhih smokava nije visok.

Suhe smokve pozitivno utječu na jetru. Imaju antioksidativno i antibakterijsko djelovanje, a također pomažu reguliranje šećera i masnoća u krvi. Prisutni alkaloidi djeluju umirujuće i opuštajuće. Tu su još i aktivne tvari koje sprječavaju pojavu različitih vrsta raka: jajnika, prostate, dojke i debelog crijeva. Sadržaj antioksidanasa u smokvama tijekom sušenja tek neznatno opada, te se može reći kako su suhe smokve izvrsna zamjena za one svježe.

Zaključimo, smokve su kvalitetna užina. Prirodno sadrže značajnu količinu mikronutrijenata, a vrlo malo masti, pa su posebno od pomoći ljudima koji žele smršaviti. Dakle, kada sljedeći put poželite nešto slatko, a dobro, uzmite suhu smokvu.

Savjeti za kupovinu i kombinacije

Birajte smokve koje nisu oštećene jer u oštećene lako ulaze bakterije koje razgrađuju šećere stvarajući alkohol i kiseline. Pritom neka budu istovremeno i suhe i mekane. Ako ste osjetljivi na sumpor, svakako trebate izbjegavati smokve koje su njime tretirane.   

Birajte smokve koje nisu oštećene jer u oštećene lako ulaze bakterije koje razgrađuju šećere stvarajući alkohol i kiseline

Domaćini na našim otocima i priobalju svojim gostim za dobrodošlicu tradicionalno ponude suhe smokve, bademe i rakiju. U suhe smokve možete utisnuti orahe i bučine sjemenke, to je kombinacija za poželjeti.  Nasjeckane suhe smokve, grožđice i blago popržene lješnjake dodajte za doručak zobenim pahuljicama kuhanim na mlijeku.

Tražite li zdrave recepte za kvalitetan doručak, svakako pripremite zobene pahuljice s voćem. Jamčimo vam energiju za cijeli dan! 

Energetske bombice

Svakako vam preporučujemo da pripremite i iskušate ovaj odličan recept pun zdravlja.

Sastojci:

  • 120 g mekanih suhih smokava
  • 100 g datulja
  • 1/2 čajne žličice cimeta
  • 3 klinčića

Priprema: Izrežite datulje i smokve na komadiće, a klinčiće zdrobite u mužaru. Sve sastojke stavite u procesor i napravite homogenu smjesu. Oblikujte kuglice. Držite ih u zatvorenoj posudi u hladnjaku i potrošite tijekom nekoliko dana. Neka vam je u slast!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button