Zdrava prehrana - 6. ožujka 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

9 zdravih blagodati avokada

Avokado je nutritivno iznimno bogata voćka; zahvaljujući sadržaju zdravih masti, vitamina i minerala, vlakana i antioksidansa predstavlja pravo blago za naše zdravlje

avokado

Avokado je zimzeleno tropsko stablo (lat. Persea americana) iz porodice lovora. Plodovi su mu nutritivno bogate voćke blagog okusa i kremaste teksture, a u svakoj je jedna veća sjemenka.

Postoje deseci vrsta avokada, različitih veličina, boja i tekstura, no sve potječu iz tropske klime. Kad se uberu, meso plodova omekša poput maslaca i upravo je kao namaz avokado postao jako popularan.

Avokado – ukusno i zdravo voćno čudo s juga

Nutritivni profil avokada

Avokado je poznat kao namirnica bogata hranjivim tvarima. On sadrži:

  • zdrave masti – pun je mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina, poznatih kao dobre masti. Konzumacija avokada povezana je s nižim razinama lošeg (LDL) kolesterola,
  • vitamini – avokado je bogat vitaminima B, C, E, K i folnom kiselinom,
  • vlakna – na 100 g težine avokado sadrži oko 7 grama vlakana,
  • minerali – u ovoj voćki se nalaze kalcij, magnezij i natrij,
  • antioksidansi – riječ je o voću koje njima obiluje.

Blagodati avokada

#1 Ima protuupalna svojstva

Avokado je bogat protuupalnim svojstvima koja pomažu u smanjenju unutarnje upale u tijelu. Najbolji je izvor omega-3 masnih kiselina, fitosterola i biljnih hormona poput beta-sitosterola i stigmasterola. Oni pomažu u održavanju upale pod kontrolom. Jedinstvene su masti prisutne u ovom voću, koje pomažu podmazati zglobove i dodatno ublažiti bolove u zglobovima.

#2 Pomaže u mršavljenju

Najpopularnija dobrobit avokada je to što pomaže u mršavljenju. Široko se koristi u dijetama za mršavljenje zbog prisutnosti dijetalnih vlakana. Kontrolira vašu težinu tako što vas duže drži sitima i tjera da unosite manje kalorija. Avokado također ima vrlo malo ugljikohidrata, što također potiče mršavljenje.

#3 Čuva zdravlje srca

Avokado sadrži prirodni biljni sterol koji se zove beta-sitosterol. Redovita konzumacija beta-sitosterola i drugih biljnih sterola pomaže u održavanju zdrave razine kolesterola,. Oni također održavaju vaše srčane arterije i vene zdravima.

#4 Regulira krvni tlak

Avokado je dobar izvor minerala, osobito kalija i natrija, koji održavaju vaš krvni tlak stabilnim. Stabilan krvni tlak pomaže u smanjenju rizika od srčanog ili moždanog udara.

#5 Izvrstan je za vid

Konzumacija avokada korisna je za vaše oči jer je pun antioksidansa i beta-karotena. Avokado sadrži lutein i zeaksantin – dvije fitokemikalije koje pomažu u zaštiti očiju od štetnog UV zračenja. Visoka količina vitamina A u avokadu također pomaže smanjiti rizik od makularne degeneracije koja se razvija sa starošću.

Mononezasićene masne kiseline u avokadu pomažu u apsorpciji drugih hranjivih tvari topivih u mastima, poput beta-karotena. To također doprinosi smanjenju rizika od razvoja makularne degeneracije.

#6 Poboljšava probavu

Avokado je pun probavnih vlakana koja održavaju vaš probavni sustav zdravim. Vlakna povećavaju masu stolice, što olakšava crijevnu redovitost, a time se poboljšava probava. Pomaže u sprječavanju zatvora, probavnih smetnji i smanjuje rizik od raka debelog crijeva.

#7 Doprinosi zdravoj trudnoći

Avokado je dobar izvor folata (folne kiseline). Trudnice bi trebale uključiti avokado u svoju prehranu jer folat doprinosi zdravom razvoju fetusa te smanjuje rizik od pobačaja i oštećenja neuralne cijevi.

#8 Ublažava depresiju

Prisutnost folata u ovom voću može pomoći i pri ublažavanju depresije. On pomaže u sprječavanju nakupljanja homocisteina, tvari koja može utjecati na cirkulaciju i dostavu hranjivih tvari u mozak. Također utječe na regulaciju obrazaca spavanja i raspoloženja.

#9 Održava vašu kožu sjajnom

Avokado bi mogao biti prirodan način borbe protiv znakova starenja. Ova superhrana prepuna je antioksidansa poput vitamina C i E, koji mogu pomoći u zaštiti vaše kože od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

I još…

  • Avokado je prirodni diuretik; on može pomoći vašem tijelu da se riješi viška vode i tako smanjiti nadutost. Osim toga, avokado je bogat kalijem, što može pomoći pri uravnoteženju natrija u vašoj prehrani te dodatno smanjiti zadržavanje vode.
  • Izvrstan je izvor kalija; jedna porcija srednje velikog avokada (pola avokada) sadrži čak više kalija nego srednja banana.
Kolesterol i prehrana

Možemo li prehranom i dodacima prehrani sniziti razine kolesterola?

U preporučenim razinama kolesterol nam je potreban za normalno funkcioniranje, no kad „probije“ granice, moramo razmišljati o njegovu snižavanju

SAZNAJTE VIŠE
  • Avokado je ukusan način za održavanje zdravlja vaših kostiju i krvi. Bogat je vitaminom K1 te pomaže u regulaciji razine kalcija u vašim kostima.
  • Konzumacija avokada povezana je s manjim rizikom od metaboličkog sindroma, skupa stanja koja povećavaju rizik od srčanih bolesti i dijabetesa.
  • Unos avokada od najmanje dvije porcije tjedno, povezan je s 21% manjim rizikom od koronarne bolesti srca.

I za kraj, pogledajte video kako pripremiti ukusan i jednostavan namaz od avokada.

​Korišten izvor: PharmEasy

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button