Dodaci prehrani - 14. svibnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Blagotvorna pomoć u topljenju kilograma: isprobajte ekstrakt zelene kave

Zelena kava posljednjih je godina stekla veliku popularnost kao traženi dodatak prehrani u sklopu programa mršavljenja. O čemu je riječ?

zelena kava

Pretilost smatramo vodećom bolešću suvremene civilizacije o čijim razmjerima govori i podatak da je SZO (Svjetska zdravstvena organizacija) tu bolest proglasila problemom epidemijskih razmjera.

Pretilost definiramo kao stanje prekomjernog nakupljanja masnog tkiva u organizmu. Nakon 40. godine počinju se javljati hormonalne promjene koje utječu na oblik tijela. Dolazi do usporavanja metabolizma, što utječe i na održavanje tjelesne težine.

U borbi protiv pretilosti ljudi radije posežu za dodacima prehrani nego da se odreknu loših navika koje su ih i dovele do takvog stanja. Temelj sustavnog pristupa terapiji debljine počiva na zdravom životnom stilu koji podrazumijeva povećanu tjelesnu aktivnost i smanjen ukupni energetski unos hrane. Danas na tržištu postoji niz preparata za mršavljenje raznih sastava. Jedan od dodataka prehrani koji je stekao znatnu popularnost u posljednjih nekoliko godina jest ekstrakt zelene kave.

Bogat sastav neprženih sjemenki

Zelena kava, poznata pod znanstvenim nazivom Coffea canephora (robusta), vrsta je kave podrijetlom iz središnjeg i zapadnog dijela Afrike, a pripada porodici Rubiaceae. Ima plitak korijen, raste uglavnom kao grm, a može doseći visinu i do 10 metara. Cvjeta neredovito, a plodovima treba 10 do 11 mjeseci kako bi sazreli i proizveli sjemenku.

No kad u govoru spominjemo zelenu kavu, mislimo upravo na zelene, nepržene sjemenke, odnosno na zrna kave, najčešće spomenute vrste Coffea canephora. Te sjemenke sadrže vodu, mineralne tvari (najviše kalij i fosfor), ugljikohidrate, vlakna, proteine, aminokiseline, lipide, organske kiseline, klorogeničnu kiselinu, trigonelin i kofeina. Aktivnim tvarima u zelenoj kavi smatraju se klorogenična kiselina, kofein i trigonelin.

U borbi protiv pretilosti ljudi radije posežu za dodacima prehrani nego da se odreknu loših navika koje su ih i dovele do takvog stanja

Tajna klorogenične kiseline

I dodaci prehrani od zelene kave proizvode se od ekstrakta koji se tradicionalno dobiva od zelenih neprženih zrna kave, a pomoću alkohola kao ekstrakcijskog otapala. Ekstrakt zelene kave sadrži prirodno prisutan kofein i polifenolni antioksidans – klorogeničnu kiselinu kojoj se pripisuju glavni učinci na smanjenje težine.

Upravo zbog kofeina postoji mogućnost nuspojava jer njegov visok unos može uzrokovati glavobolju, nesanicu, povraćanje, diurezu, gastritis, nervozu, anksioznost, uzrujanost, šumove u ušima i aritmiju srca. Zbog toga je napravljen ekstrakt kave koji je dekofeiniziran.

Proizvodi koji sadrže ekstrakte zelene kave obično su standardizirani, i to uglavnom na 45 posto klorogenične kiseline. Prženjem zrna na visokim temperaturama dolazi do razgradnje korisnih aktivnih spojeva koji se nalaze u zelenom zrnu, posebno klorogenične kiseline čiji gubitak prženjem iznosi čak 70 posto.

Preporučuje se da se kao pomoć pri mršavljenju koristi zelena kava koja je standardizirani pripravak s ekstraktom dekofeinizirane zelene kave. Ona ne sadrži sastojke kave koji mogu imati nepoželjan učinak poput kofeina, kafestola i kahveola pa kod ovakvog oblika ekstrakta zelene kave nuspojave nisu poznate.

Što su otkrila ispitivanja?

Provedena su i brojna klinička ispitivanja o učinku klorogenične kiseline na mršavljenje. U laboratorijskim pokusima (na životinjama) utvrđeno je da ekstrakt zelene kave sprečava razgradnju polisaharida do jednostavnih šećera. Taj učinak u organizmu može značiti smanjenu apsorpciju šećera i manji unos kalorija. Osim toga, klorogenična kiselina odgađa apsorpciju masnoća iz probavnog trakta te utječe na metabolizam glukoze i lipida.

Preporučuje se da se kao pomoć pri mršavljenju koristi zelena kava koja je standardizirani pripravak s ekstraktom dekofeinizirane zelene kave. Ona ne sadrži sastojke kave koji mogu imati nepoželjan učinak

Pokazalo se da klorogenična kiselina inhibira akumulaciju masti te smanjuje tjelesnu masu u različitim životinjskim modelima, kao i kod ljudi. Ispitivanja su dokazala da utječe na smanjenje tjelesne mase i regulaciju metabolizma lipida. Dokazano je i da je kava obogaćena klorogeničnom kiselinom inducirala smanjenje apsorpcije glukoze. Postoje mnogi dokazi i studije koji potvrđuju pozitivno  djelovanje ekstrakta zelene kave na zdravlje organizma i smanjenje tjelesne težine.

Smatra se da se korisni učinak klorogenične kiseline postiže dozom od 120 do 400 mg, a učinak viših doza pokazuje potencijalno korisno djelovanje. Na tržištu postoje i preparati s dodatkom L-karnitina jer je dokazano da se zbog sinergijskog djelovanja zelene kave i L-karnitina postiže bolji učinak mršavljenja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button