promo signPROMO ČLANAK

Dodaci prehrani - 19. siječnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Aktivno kroz godine uz dobre bakterije 

S godinama mnogi odustaju od aktivnog života smatrajući kako su pridjevi „zdrav“, „vitalan“ i „aktivan“, rezervirani isključivo za mlađe osobe. Starenje je postalo tabu tema, a tek rijetkima ono predstavlja razdoblje u kojem mogu uživati u vitalnosti, iako su prešli određenu dob

OMNi-BiOTiC® Aktiv

Veza crijeva i starenja

Iz perspektive medicine, broj godina nije toliko važan koliko je važno zdravstveno stanje u kojem se osoba nalazi kad dođe u određenu dob. Točan vremenski početak starenja ne može se definirati. Međutim, struka se slaže da se od 35. godine života starenje počinje ubrzavati. Pretpostavlja se da kombinacija genetske predispozicije, utjecaja okoliša, društvenih čimbenika, kao i epigenetskih promjena utječu na starenje.

Međutim, sve više istraživanja pokazuje da jedan od čimbenika vitalnog i aktivnog života leži upravo u crijevima, a to su crijevne bakterije. Ne samo da su odgovorne za 80% imuniteta, već i za brojne procese koje pomažu našem tijelu da neometano funkcionira. One igraju ulogu kod prerade hrane, apsorpcije nutrijenata, izlučivanja toksina… Godine utječu na crijevnu floru, a crijevna flora na cjelokupno zdravlje. Primjerice, s godinama se smanjuje broj određenih vrsta crijevnih bakterija poput bifidobakterija. To omogućuje razmnožavanje i povećanje broja onih štetnih, pa se ne treba čuditi kad se s godinama pojave probavne smetnje, poput nadutosti, bolova, grčeva, teškog pražnjenja crijeva, opstipacije i drugih.

Dobre crijevne bakterije kao saveznik starenja

Promjena životnih navika može utjecati na kvalitetu života u svakoj životnoj dobi. Uz pažnju posvećenu prehrani i fizičkoj aktivnosti, kod problema s probavom preporučuje se uzimanje sinbiotika. Sinbiotik je dodatak prehrani koji sadrži dobre bakterije (probiotik) i hranu za dobre bakterije (prebiotik). 

Svakodnevna primjena sinbiotika ima povoljan učinak na ravnotežu bakterija u crijevima koja štiti crijevnu sluznicu te poboljšava apsorpciju vitamina i minerala. Optimalno zdravlje crijeva koje postižemo uzimanjem sinbiotika čini temelj za zdrav život.

Dolazak u određenu dob ne mora podrazumijevati stagnaciju, već može biti razdoblje aktivnosti i uživanja u plodovima stečenog životnog iskustva. Bitno je mijenjati ono što možemo – svoj stav prema starenju, životne navike i uzimati dobre bakterije (probiotike, tj. sinbiotike).

Koje dobre bakterije izabrati?

Nisu svi probiotici isti, a razlika u kvaliteti od pripravka do pripravka može biti drastična, o čemu ovisi i njihov učinak. Svjetska zdravstvena organizacija propisala je kriterije kvalitete probiotičkih pripravaka, od kojih su neki: da trebaju biti u prahu, sadržavati humane (ljudske) bakterijske sojeve, sadržavati više različitih bakterijskih sojeva, da moraju biti dokazani kliničkim studijama, da uz dobre bakterije trebaju sadržavati i njihovu hranu itd.

OMNi-BiOTiC® Aktiv je sinbiotik koji sadrži čak 11 posebno odabranih, znanstveno istraženih sojeva bakterija – bifidobakterija, laktobacila i laktokoka koji nastanjuju crijeva u potpunosti. Jedna doza ovog sinbiotika sadrži 5 milijardi crijevnih bakterija humanog podrijetla.

Više informacija o OMNi-BiOTiC® Aktiv dodatku prehrani saznajte na ovom linku.

O proizvođaču i OMNi-BiOTiC® sinbioticima

Institut AllergoSan razvio je brand OMNi-BiOTiC® koji se sastoji od više medicinski relevantnih sinbiotika za posebne namjene koji sadrže pažljivo odabrane bakterijske sojeve humanog podrijetla sa sinergijskim djelovanjem. Bakterijskim sojevima pridružena je individualno dizajnirana matrica utemeljena na njihovim potrebama za održavanje aktivnosti i funkcije. Institut AllergoSan priznati je centar kompetencije za istraživanje mikrobioma i poznat je diljem svijeta po inovativnim, vrhunskim i nagrađivanim proizvodima, kao što je nagrada US NutraIngredients za kategoriju „Probiotik godine 2021.“

OMNi-BiOTiC® sinbiotici dokazani su kliničkim studijama i slijede kriterije kvalitete Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetskog gastroenterološkog društva, a mogu se pronaći u svim bolje opremljenim ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama, kao i na web stranici Instituta AllergoSan – www.omni-biotic.hr.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button