promo signPROMO ČLANAK

Probava - 12. rujna 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Poremećaji jetre i propusna crijeva („leaky gut“)

Kako su poremećaji jetre i psihičke funkcije povezani s crijevima?

Crijeva predstavljaju najveću kontaktnu površinu između okoliša i unutrašnjosti našeg organizma. Imaju jednu od najvažnijih zadaća: sprječavanje prodiranja toksičnih tvari i patogenih bakterija u organizam.

Međutim, moderan način života, koji uključuje dugotrajni stres, čestu primjenu lijekova i lošu prehranu, može uzrokovati propusnost crijeva („leaky gut“). Propusna crijeva nastaju uslijed razdvajanja čvrstih veza između stanica crijevnog epitela. Na tim mjestima nastaju oštećenja kroz koja velike molekule hrane, toksini, alergeni i ostali patogeni dospijevaju putem krvotoka do drugih organa, a jetra kao središnji detoksikacijski organ posebno je pogođena.

Jetra je snažan organ koji vješto prikriva ozbiljne bolesti i zato dobro pazite!

Pogođena jetra ne može dobro obavljati svoju zadaću – izlučivanje toksina iz organizma. Može doći do translokacije štetnih tvari, između ostalog i u mozak, a time i do smanjenja mentalne sposobnosti (hepatična encefalopatija).

Povezanost crijeva i mozga zove se „crijevno-moždana os“, a na pola puta nalazi se jetra kao filter. Znanstveno je dokazano da ono što imamo u našim crijevima preslikava se u naš mozak i njegove funkcije.

Upravo zato posljedica oštećene jetre (tj. crijeva) mogu biti brojni mentalni simptomi poput depresije, oscilacija u raspoloženju, psihičkih poremećaja, smanjenja radne sposobnosti, anksioznosti i dr.

Najčešći poremećaji jetre

Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD = Non-alcoholic Fatty Liver Disease)

NAFLD je kronična bolest zapadne populacije, a karakterizirana je nagomilavanjem  masti u jetri. Javlja se u ljudi koji ne konzumiraju veće količine alkohola, a može se manifestirati kao masna jetra odnosno steatoza, NASH (nealkoholni steatohepatitis) te konačno ciroza jetre.

Masna jetra (steatoza jetre)

Masna jetra posljedica je nakupljanja masti u jetri zbog čega je jetra obično lagano do umjereno povećana. Masnu jetru uzrokuju brojni urođeni i stečeni poremećaji metabolizma masti. Uzročnici nastajanja mogu biti: alkohol, kortikosteroidi, kontracepcija, debljina, šećerna bolest, gladovanje, poremećaji metabolizma masti, bolesti gušterače, upalne bolesti crijeva, nasljedne bolesti (cistična fibroza, galaktozemija, Wilsonova bolest) ili virusne bolesti (hepatitis C).

Glavni uzroci nastanka masne jetre su debljina, alkoholizam i šećerna bolest. Nova saznanja pokazuju da steatoza može biti vrlo ozbiljna i dovesti do ciroze jetre.

Problem masne jetre

Masna jetra može biti opasna: Prevenirajte na vrijeme!

Masna jetra većinom ne uzrokuje tegobe ili uzrokuje samo bol pod desnim rebrenim lukom zbog povećanja jetre. Najčešće se...

SAZNAJTE VIŠE

Nealkoholni steatohepatitis (NASH = Non-alcoholic Steatohepatitis)

NASH je jetrena bolest koja na jetri radi promjene koje odgovaraju alkoholnoj bolesti jetre, a pojavljuje se u osoba koje ne konzumiraju alkohol. Danas se pretpostavlja da je NASH uzrok većine ranije uzročno nejasnih ciroza jetre. Rizični faktori za NASH dijele se u dvije kategorije: lijekovi i toksini, nasljedni i stečeni poremećaji metabolizma.

Ciroza jetre

Ciroza predstavlja uznapredovali stadij oboljenja jetre, koji je prisutan dulje vrijeme. Deseti je najčešći uzročnik smrtnosti u zapadnim zemljama. Razvoj bolesti započinje „bezazlenom“ masnom jetrom, nastavlja se kao NASH (nealkoholni steatohepatitis) ili ASH (alkoholni steatohepatitis), kod kojih jetra još uvijek ima sposobnost regeneracije dok ne dođe do ciroze ili karcinoma.

Kako zaštititi svoju jetru?

Stručni tim Sveučilišne klinike u Grazu proveo je randomiziranu, dvostruko slijepu, placebom kontroliranu kliničku studiju o utjecaju sinbiotika (probiotik + prebiotik) na pacijente s kompenziranom cirozom jetre, u trajanju godine dana. U studiju je bio uključen 101 pacijent (od 18 do 80 godina) s dijagnosticiranom cirozom jetre. Ispitanicima se tijekom 6 mjeseci davao specijalno razvijeni kombinirani sinbiotik OMNi BiOTiC® HETOX, jedna vrećica dnevno.

OB Hetox

Rezultati su pokazali da je došlo do izraženog poboljšanja funkcije jetre u skupini koja je uzimala sinbiotik u usporedbi s placebo skupinom, iako je funkcija jetre u verum skupini na početku studije bila znatno lošija. Aktivnost makrofaga pokazala je značajno poboljšanje u skupini sa sinbiotikom što potvrđuje tendenciju oporavka imunosnog sustava, te smanjeni postotak infekcija i poboljšanje funkcije jetre.

Na ovaj način je po prvi put, zahvaljujući sinbiotiku OMNi BiOTiC® HETOX, postignuto poboljšanje funkcije jetre osobito kod pacijenata s cirozom jetre, stoga se ne preporučuje samo njima već i kod bilo kojih poremećaja jetre.

Zaštitimo svoju jetru – naš najveći detoksikacijski centar u organizmu!

http://vitality-international.hr/project/hetox/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button