promo signPROMO ČLANAK

Dodaci prehrani - 30. lipnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Zašto nam je magnezij važan?

Magnezij unosimo redovito hranom. No, ne unosimo ga uvijek dovoljno. Njegova nadopuna je poželjna, osobito uz pojačanu fizičku aktivnost ili u stresnim stanjima.

magnMagnezij Citrat 375 Dietpharm

Magnezij je jedan od najvažnijih minerala u našem organizmu. Tijelo treba magnezij kako bi apsorbiralo i iskoristilo nutrijente jer bez ovog minerala tijelo ne može pravilno koristiti masnoću, proteine i ugljikohidrate. Magnezij sudjeluje u više od 300 enzimskih procesa. Ovaj mineral doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti i normalnom metabolizmu stvaranja energije. Također, doprinosi ravnoteži elektrolita, normalnoj funkciji mišića, normalnom funkcioniranju živčanog sustava i normalnoj psihološkoj funkciji.

Izvori magnezija u prirodi

S obzirom na to da naše tijelo ne proizvodi magnezij, već ga u potpunosti moramo unositi u organizam, važna je prije svega adekvatna prehrana. Ovim mineralom obiluje zeleno lisnato povrće, špinat, kopriva, mahunarke, integralna riža, cjelovite žitarice, sojine i suncokretove sjemenke, bademi, kikiriki, mliječni proizvodi, meso, riba i plodovi mora, alge, crna čokolada s minimalno 70% kakaa, pivski kvasac.

I izvorna, neprerađena morska sol predstavlja vrlo vrijedan izvor magnezija, zajedno s mineralima u tragovima. No, kako se danas malo tko potpuno zdravo hrani, često moramo posegnuti za nadoknadom određenih nutrijenata u različitim preparatima – dodacima prehrani.

Preporučene doze magnezija

Preporučene dnevne vrijednosti magnezija ovise o starosti i spolu osobe. Računa se da je u prosjeku potrebno 6 mg po kilogramu tjelesne mase, što znači da osoba mase 60 kilograma treba unijeti 360 mg magnezija dnevno u svoj organizam. Odraslim zdravim osobama preporučuje se oko 300 do 500 mg, ovisno o načinu života, aktivnostima i poslom kojim se bave.

U kojem obliku je najbolje uzimati magnezij?

Magnezij unosimo redovito hranom. Količina magnezija u namirnicama ovisi o njihovu uzgoju, a moramo imati na umu i da se obradom namirnica određeni postotak izgubi.

Nadomjestak magnezija je poželjan – osobito uz pojačanu fizičku aktivnost ili u stresnim stanjima. Zato je potrebno obratiti pažnju na bioraspoloživost – za preparate magnezija poznato je da je najbolja resorpcija kada se uzimaju u obliku organskih soli, kao što je npr. magnezijev citrat .

Dobar je izbor Magnezij Citrat 375 iz Dietpharma!

Dobra preporuka za nadoknadu ovog minerala su Dietpharm dodaci prehrani koji sadrže 100% magnezijev citrat: Magnezij citrat 375 šumeće tablete i Magnezij citrat 375 Direkt prašak .

Magnezij u obliku citrata tijelo odlično apsorbira i maksimalno iskorištava.

Potražite u vašoj ljekarni.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button