promo signPROMO ČLANAK

Dodaci prehrani - 28. ožujka 2022.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Ulje crnog kima: prirodni saveznik u borbi protiv alergija i dišnih smetnji

Hladno prešano ulje crnog kima iz Matičnjakove riznice zdravlja čuva i štiti organizam, a njegovo djelovanje priprema organizam za novu sezonu alergija

ulje crnog kima Maticnjak

Prehlade, gripe, virusi, alergije te mnoge druge tegobe postoje od davnina, a čudesna snaga prirode nudi pregršt mogućnosti i ljekovitih svojstava koje je na svu sreću čovjek prepoznao. Prirodni proizvodi, bez aditiva i konzervansa, imaju veoma djelotvornu moć. Stoga i ne čudi što posljednjih mjeseci sve više posežemo za raznim dodacima prehrani kako bi zaštitili imunitet i djelovali preventivno. A sve u duhu poznate krilatice: bolje spriječiti, nego liječiti.

Pripremite se pravovremeno za sezonu peludnih alergija

Razdoblje prije polinacije idealno je za početak tretmana kod alergija

Ono što je iznimno važno je pripremiti organizam na period alergija, a sada je idealno vrijeme jer se priroda budi. Iako je tretman kod alergija najbolje započeti nekoliko mjeseci prije perioda polinacije (koje počinje u ožujku ili travnju), kako bi se tijelo uspjelo pripremiti za sezonu visoke koncentracije peluda u zraku, ulje crnog kima uvijek daje svoj veliki doprinos u borbi protiv alergija, jer ga je bitno konstantno konzumirati u tom razdoblju pa čak i tijekom cijele godine.

Općenito, alergije predstavljaju neprimjerenu i prekomjernu reakciju našeg sustava obrane na različite, inače neškodljive, čimbenike iz okoline. Možemo reći da su alergeni tvari koje organizam prepoznaje kao strane i potencijalno štetne pa stoga protiv njih stvara specifična protutijela. To je koristan mehanizam obrane od štetnih čimbenika iz okoline, kao što su različite bakterije, virusi i sl. No ako organizam, primjerice, prepozna bezopasnu pelud cvijeća kao veliku opasnost, tada započne jaku i bezrazložnu imunološku reakciju. To je razlog uslijed kojeg nastaju alergije.

Alergološke studije potvrdile djelovanje crnog kima

Hladno prešano ulje crnog kima daje izvanredne rezultate kod alergičara. Njegova dugoročna upotreba dovodi do znatnog smanjenja simptoma. U jednoj od alergoloških studija tretirao se alergijski rinitis, bronhalna astma i neurodermitis uljem crnog kima u količini od 40-80mg/kg/dan (otprilike 40 kapi, tri puta na dan). Zabilježen rezultat pokazuje da je subjektivni osjećaj alergije smanjen kod svih ispitanika. Zbog svojeg kemijskog sastava koji uključuje i nezasićene masne kiseline, ulje crnog kima pokazuje povoljan učinak i na astmu (zbog djelovanja omega-3 kiseline), ali i atopijski dermatitis. Ali ne samo to, alergičari na taj način izvrsno preveniraju razvoj drugih tegoba u svom već imunološki osjetljivom organizmu.

ulje crnog kima Maticnjak

Crni kim (Nigella sativa) je ljekovita biljna vrsta koja se od davnina koristi u medicinske svrhe i to kao hladno prešano ulje, tamno žute boje, intenzivnog mirisa i okusa. 100% hladno prešano ulje crnog kima, učinkovito doprinosi djelovanju protiv alergija, regulacije imuniteta i šećera, a njegova široka primjena kod raznih zdravstvenih tegoba je nevjerojatna. Radi svog pikantnog okusa, onima koji ga neće rado uzimati samog na žlicu, sugeriramo kombiniranje s medom. Matičnjakova riznica različitih vrsta funkcionalnog meda prava je škrinja s blagom. Nigella, Nigella Junior, Malvamed, samo su neki od moćnih saveznika čija je djelotvornost vidljiva i osjetna već nakon kraćeg ali kontinuiranog konzumiranja.

Povoljan utjecaj na niz dišnih tegoba

Ulje crnog kima posjeduje snažno imunomodulatorno djelovanje, utišava pretjeranu upalnu reakciju imunosnog sustava, bilo kod autoimunih ili kod alergijskih reakcija. Također, regulira oslabljeni imunitet povećavajući aktivnost i broj T-limfocita i NK stanica koje čine prirodni obrambeni mehanizam protiv virusa, bakterija i gljivica. Značajno ublažava astmu i ostale alergijske reakcije dišnih puteva, bronhija i pluća, pospješuje funkciju disanja, odnosno omogućuje da udahnemo više kisika.

PROMO
Alergija ili COVID-19 pandemija peludna alergija

Alergija ili COVID-19? Kako se boriti protiv alergija za vrijeme pandemije

Sezona alergija se povećava, a broj oboljelih od koronavirusa se kreće u pogrešnom smjeru te smo pomalo zbunjeni simptomima...

SAZNAJTE VIŠE

Matičnjakove proizvode možete pronaći u specijaliziranim prodavaonicama zdrave hrane, u svim boljim ljekarnama, a kompletan asortiman potražite u Matičnjak centru u Zagrebu gdje se možete i besplatno konzultirati sa začetnikom branda Matičnjak i licenciranim fitoterapeutom i apiterapeutom gosp. Ivom Bačlijom.

Oni skloniji online kupnji, ulje crnog kima mogu potražiti na ovom linku na web shopu Matičnjaka gdje se mogu dodatno informirati i o drugim proizvodima te provjeriti što se sve nudi u Matičnjakovoj riznici zdravlja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button