promo signPROMO ČLANAK

Dodaci prehrani - 4. svibnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Alergija ili COVID-19? Kako se boriti protiv alergija za vrijeme pandemije

Sezona alergija se povećava, a broj oboljelih od koronavirusa se kreće u pogrešnom smjeru te smo pomalo zbunjeni simptomima jer se ove godine nažalost preklapaju

Alergija ili COVID-19 pandemija peludna alergija

Suzne oči, slabost, kašalj, začepljen nos, crvenilo, sve su to simptomi koju se javljaju kod osoba koje su alergičari. Izazivaju nelagodu i na jedan vrlo iritantan način, onemogućavaju pojedincu da svoje dnevne obaveze izvršava bez prepreka. Proljeće često donese svojevrsni nemir u svakodnevicu mnogih koji pate od ovih simptoma, ali oni se mogu znatno smanjiti, u čemu prevencija igra veliku ulogu.

Sezona alergija se povećava, a broj oboljelih od koronavirusa se kreće u pogrešnom smjeru te smo pomalo zbunjeni simptomima jer se ove godine nažalost preklapaju. Simptomi alergije mogu maskirati početne simptome COVID-a. U bogatom botaničkom svijetu postoji jedna vrijedna fitoterapijska biljka koja je arhetip istinskog borca i protiv alergija i protiv virusa, a o kojoj se biljci točno radi pročitajte u ovom članku.

Gubitak mirisa… korona ili alergija?

Najčešću nedoumicu izaziva gubitak mirisa. Kod alergija gubitak mirisa rezultat je blokiranja zraka da dođe do receptora osjeta njuha u nosu. Doslovno možemo reći da je nos začepljen. Ako nos nije začepljen, a došlo je do gubitka mirisa tada se radi o koronavirusu. Alergičari obično imaju simptome usredotočene na nos, oči i grlo. Ako netko osjeća groznicu, bolove u tijelu i slabost, veća je vjerojatnost da bi mogao imati COVID-19.

Sezonske alergije obično ne uzrokuju otežano disanje osim ako imate teže respiratorno stanje koje može biti izazvano izlaganjem peludi, poput astme.

Prirodna intervencija kod alergija, virusa i bakterija

Postoje male, ali snažne sjemenke u kojima se krije velika snaga i koja su čista moć prirode, a raspon djelovanja tih sjemenki je nevjerojatan. Riječ je o sjemenkama crnog kima koje ljekovito utječu na cjelokupno stanje organizma. Glavne komponente crnog kima imaju važnu ulogu u prevenciji i borbi protiv mikroba, alergija, upala, poremećaja rada jetre i dijabetesa, autoimunih te čak i malignih bolesti.

Crni kim je prirodni saveznik kod kontrole alergija, virusnih infekcija ili regulacije imuniteta, a nalazimo ga kao hladno prešano ulje, te u drugim formama, primjerice u medu.

Crni kim u medu

Med i sjemenke crnog kima se vole jer podupiru zajedničko djelovanje. Korištenjem sjemenki crnog kima u medu čiste se dišni putevi, sprječava se nakupljanje sluzi, omogućava bolje i dublje disanje te povećava aktivnost obrambenog sustava. Crni kim u medu je zajednički predznak za reguliranje alergija i virusnih infekcija. Timokinon iz crnog kima širi bronhije i tada prestaju simptomi alergije, a tijelo se polako privikava na cvjetni prah koji ga iritira pa i onaj od ambrozije. Tako ovaj med Nigella postaje funkcionalan i djeluje poput nježnog prirodnog cjepiva i dobro ga je početi uzimati krajem zime. Med sa sjemenkama crnog kima Nigella Junior je odličan način za ponuditi djeci crni kim, koji je inače snažnog i jakog okusa, a kada je u medu, to mu bitno popravlja okus. Još važnije je istaći da dugoročno uzimanje meda djeluje imunostimulacijski, sprječava nastanak infekcije te je učinkovitiji od kemijskih sirupa za kašalj, pogotovo za dječji kašalj.

ulje crnog kima

Kvaliteta ulja crnog kima

Medicinska istraživanja proučavaju upotrebu hladno prešanog ulja crnog kima (Nigella sativa) kod alergija. Rezultati pokazuju da već do dva tjedna uporabe ulja crnog kima smanjuje prisutnost začepljenosti i svrbeža u nosu i napadaja kihanja, što ga svrstava u perspektivno botaničko sredstvo za alergije. Antialergijski učinak čistog, djevičanskog egipatskog crnog kima dobro je istražen, ali važno je znati odabrati kvalitetno ulje. Ono mora biti hladno prešano, u malim serijama, čuvano u tamnim staklenim bočicama što ga stabilizira na nježan, prirodni način. Ulje crnog kima sadrži biološki aktivno eterično ulje, a timokinon je ujedno i najvažnija djelatna tvar ulja crnog kima prema čijem sadržaju se i procjenjuje autentičnost i kvaliteta ulja te njegov farmakološki učinak. Kako bi razina timokinona bila na razini i pružila terapeutski učinak na organizam ulje mora biti svježe prešano, a sjeme mora biti kvalitetno. Posebnost hladno prešanog ulja je i u njegovom imunomodulatornom djelovanju, što je raritet u biljnom svijetu. Zbog njegovog imunomodulatornog djelovanja često se preporučuje kod virusnih i bakterijskih infekcija, te kod autoimunih bolesti. Uzimanje hladno prešanog ulja crnog kima bi trebalo započeti par tjedana prije nego što stigne prva pelud i u vrijeme jesenskih i zimskih infekcija. Oni koji su zakasnili neka krenu čim prije, a ulje crnog kima iz Matičnjakove riznice svakako je savršen izbor.

Crni kim i slatki pelin

Kada govorimo o virusima i bakterijama, pogotovo danas kada smo intenzivno okruženi jednim virusom koji je zadesio čitav svijet, sigurno rješenje krije se u sinergiji slatkog pelina i crnog kima. Slatki pelin i ulje crnog kima zajedno izrazito snažno djeluju protiv virusa, bakterija, gljivica i drugih patogena koji ugrožavaju pravilan rad našeg organizma. Malo je fitoterapijskih biljaka koje se tako dobro podupiru i nadopunjavaju. Macerat slatkog pelina u hladno prešanom ulju crnog kima, predstavlja sinergiju dviju biljaka, koje su jaki imunomodulatori pa se koriste u borbi protiv najtežih bolesti. Zajedno, u Matičnjakovom Maceratu 14, crni kim i slatki pelin definitivno su najbolji odabir prilikom sezona virusnih infekcija, ali i ne samo tada. Njegova zaštita je sveobuhvatna, mjerljiva i neškodljiva što su potvrdili znanstvenici s njemačkih i američkih instituta ove zime, istražujući učinak slatkog pelina na organizam u smislu pomoći kod borbe s virusima.

Ulje crnog kima: prirodni saveznik u borbi protiv alergija i dišnih smetnji

Hladno prešano ulje crnog kima iz Matičnjakove riznice zdravlja čuva i štiti organizam, a ljekovito djelovanje priprema organizam na...

SAZNAJTE VIŠE

Proizvode možete pronaći u specijaliziranim prodavaonicama zdrave hrane, u svim boljim ljekarnama, a kompletan asortiman Matičnjaka možete pronaći u Fitzona centru u Zagrebu. Za one sklonije online kupnji, ulje crnog kima i sve druge proizvode, potražite na webshopu Matičnjaka klikom na ovaj link, gdje možete pronaći detaljnije informacije o proizvodima.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button