promo signPROMO ČLANAK

Dodaci prehrani - 11. prosinca 2020.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Snažna kombinacija za kožu i crijeva – zaštitne barijere vašeg tijela

Mucozink® od nutrimmuna sadržava specifičnu kombinaciju vitamina, minerala, elemenata u tragovima i ostale hranjive tvari za kožu i sluznicu s naglaskom na sluznicu crijeva

Mucozink® za kozu sluznicu crijeva

Sigurno vam je poznata izreka „dobro se osjećati u vlastitoj koži“. Ova spoznaja dvostruko je točna kada je riječ o koži i sluznicama. Održavanje njihove uobičajene funkcionalnosti odlučujuće je za naše zdravlje kao i za osjećaj ugode.

Što je crijevna mikrobiota?

Naše prirodne zaštitne barijere štite nas od štetnih vanjskih utjecaja kao što su pelud ili virusi. To prije svega osjećaju ljudi čija su koža i sluznice vrlo osjetljivi.

Zašto je crijevna sluznica važna za zdravlje?

Za naše je zdravlje osobito važna sluznica crijeva, koja se također naziva intestinalna mukoza. Sluznica crijeva je s površinom od 400 m2 naša najveća granična površina prema vanjskom svijetu te ima središnju ulogu ne samo kod apsorpcije hranjivih tvari, koje su od životne važnosti, već i za funkcionalni imunološki sustav. Imunološkim funkcijama našeg tijela upravlja se pomoću velikog broja imunoloških stanica koje su naseljene na graničnoj površini mukoze. Da bi se mogla održati nepropusna barijera, stanice sluznice crijeva neprestano se obnavljaju. Ciljana opskrba mikro hranjivim tvarima važna je pretpostavka za ispunjenje zadataka koji su povezani s mukozom.

Znate li da crijevna sluznica stvara antibiotike u vlastitom tijelu?

Od različitih stanica sluznice crijeva mogu se stvarati antibiotici u vlastitome tijelu, takozvani defenzini. Defenzini se ubrajaju u oružje nespecifičnog imunološkoga sustava i suzbijaju klice koje izazivaju bolesti.

Svaka tri dana provodi se regeneracija crijevne sluznice u svrhu maksimalne funkcionalnosti

Naše stanice sluznice crijeva u potpunosti se obnavljaju u roku od tri dana. Neke se stanice izmjenjuju već nakon 36 sati. Da bi se ovaj veliki učinak izmjene tvari mogao besprijekorno odvijati, našoj su sluznici potrebne posebne mikrohranjive tvari koje su od velike važnosti za proces regeneracije. U primarne mikronutrijente se ubrajaju cink, vitamin A, vitamin B2 i B12, biotin i niacin.

Aminokiselina L-glutamin je ključna komponenta za održavanje zdrave mukozne membrane. Tanko crijevo je najveći potrošač glutamina. Enterociti (epitelne stanice tankog crijeva) koriste glutamin kao osnovno gorivo za metaboličke funkcije. Smatra se da nedostatak glutamina vodi ka gubitku integriteta epitelnih stanica što može rezultirati većom propusnosti za različite toksine i infektivne čestice.

Važna uloga prebiotika u probavnom traktu

Osim toga, važnu ulogu za sluznicu crijeva imaju određene topive balastne tvari, takozvani prebiotici. Prebiotici su vrsta vlakana koje čovjek ne može probaviti, ali mogu korisne crijevne bakterije unutar probavnog sustava. Ta vlakna probioticima služe kao izvor nutritivnih spojeva i sudjeluju u održavanju dobrog rada probavnog i imunološkog sustava. Korisne crijevne bakterije (probiotici) razgrađuju prebiotike. Prebiotici stižu u debelo crijevo kao neprobavljivi sastojci hrane koji podliježu fermentaciji koju provode korisne bakterije. Fermentacijom, između ostalog, dolazi do nastanka kratkolančanih masnih kiselina, koje osim što sluznici crijeva predstavljaju izvor energije, imaju i dodatno djelovanje u sprječavanju nastanka upalnih procesa.

Mucozink® za kozu sluznicu crijeva

Mucozink®– pravo rješenje za ciljanu opskrbu sluznice crijeva hranjivim tvarima

Mucozink® sadržava specifičnu kombinaciju vitamina, minerala, elemenata u tragovima i ostale hranjive tvari za kožu i sluznicu s naglaskom na sluznicu crijeva čije je funkcioniranje ključno za naše zdravlje te osjećaj ugode.

Budući da je naša sluznica svjetski prvak u diobi stanica, svaka se 3 dana u potpunosti obnavlja te stoga ima posebnu potrebu za mikrohranjivim tvarima koje podupiru ovaj ogromni posao izmjene tvari. Upravo Mucozink® može biti pravo rješenje sa svojom ciljanom opskrbom hranjivim tvarima, što je važna stavka za naš imunološki sustav.

PROMO

Obnova crijeva vaš je put do zdravlja

Centar Proimmun omogućuje vam detaljan prikaz analize biološke raznolikosti crijevnog mikrobioma te vam daje preporuku za vrhunske probiotike

SAZNAJTE VIŠE

Sluznica crijeva najveća je sluznica u ljudskom tijelu te pozitivno djeluje na zdravlje i smatra se važnim čimbenikom u promicanju zdravlja svakoga pojedinca jer zaštita od štetnih vanjskih utjecaja počinje u crijevima.

Mucozink® možete pronaći u svim boljim ljekarnama.

Detaljnije informacije o Mucozink® dodatku prehrani pogledajte na sljedećem linku.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button