Dodaci prehrani - 24. kolovoza 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Omega-3: Kiselina koja čini djecu pametnijima i spretnijima

Esencijalne masne kiseline djeluju kao građevni blokovi za razvoj mozga i očiju bebe, a nedostatak omega-3 tijekom trudnoće može imati trajne posljedice na kognitivne funkcije djeteta

omega-3 masne kiseline djeca kognitivne funkcije 2

O važnosti omega-3 masnih kiselina učestalo se govori, a njihovo uzimanje preporučuje se u okviru prevencije raznih bolesti, ponajprije bolesti srca i krvnih žila. Omega-3 korisne su i kod smirivanja upalnih stanja kao što je artritis, a od vitalnog su značaja za zdravu trudnoću i zdravlje bebe.

Utjecaj na razvoj mozga

Naime, esencijalne masne kiseline djeluju kao građevni blokovi za razvoj mozga i očiju bebe, a nedostatak omega-3 tijekom trudnoće može imati trajne učinke na kognitivnu funkciju vašeg djeteta.

Znanstvene studije su otkrile da djeca čije majke nisu dobivale dovoljno omega-3 tijekom trudnoće imaju veću vjerojatnost da će postići niže rezultate na testovima IQ-a, verbalne inteligencije, pamćenja, fine motorike, ponašanja, društvenih i komunikacijskih vještina u usporedbi s djecom čije su majke uzimale dovoljno omega-3.

DHA čini bebe pametnijima

Razvoj mozga i očiju bebe tijekom trudnoće ovisi o dokozaheksaenskoj kiselini (DHA), jednoj od esencijalnih omega-3 masnih kiselina. Budući da ne možemo sami proizvesti DHA, bebe putem majki dobivaju sve što im je potrebno.

Studije su povezale uzimanje dodataka prehrani s visokim udjelom DHA u trudnoći s:

Uzimanje dovoljno DHA tijekom trudnoće stoga može podržati razvoj mozga vašeg djeteta i poboljšati njegovu ukupnu kognitivnu funkciju.

Omega-3 smanjuju rizik od preranog porođaja

Prijevremeno rođene bebe izložene su većem riziku od zdravstvenih problema koji mogu nastaviti utjecati na njih kako odrastaju.

Srećom, žene s većim unosom omega-3 masnih kiselina, eikozapentaenske kiseline (EPA) i DHA, mogu biti izložene manjem riziku od prijevremenog poroda, prema dva velika znanstvena pregleda (objavljena 2016. i 2018.) koja su proučavala više od 30.000 trudnica i njihovih beba.

Budući da je prijevremeni porod najčešći uzrok ozbiljnih zdravstvenih problema za djecu mlađu od pet godina, uzimanje dodatka omega-3 tijekom trudnoće može imati trajne koristi za vaše dijete.

Nitko ne dobiva dovoljno…

Više znanstvenih studija pokazuje da žene tijekom trudnoće ne unose dovoljno omega-3 kiselina, a taj se podatak spominje i općenito vezano uz odraslu populaciju. Primjerice, kod čak 80% odraslih Australaca nije zadovoljen preporučeni dnevni unos omega-3.

Trudnice nisu iznimka, a nedostatak omega-3 utječe na njihovo zdravlje i zdravlje njihovih beba. Nažalost, trudnim je ženama malo teže unijeti dovoljno omega-3 masnih kiselina u usporedbi s ostalima, a dva osnovna razloga su:

  • tijekom trudnoće potrebno im je barem 200 mg DHA dnevno,
  • mnoge su žene zabrinute zbog kontaminacije masne ribe (bogat izvor omega-3) živom i plastičnim kontaminantima poput BPA te njihova utjecaja na zdravlje bebe. Stoga izbjegavaju takvu ribu, smanjujući time unos omega-3.

Najlakši način zadovoljenja dnevnih potreba jest uzimanje dodataka prehrani.

PROMO
Möller's Omega-3 ulje jetre bakalara imunitet prehrana zdravlje

Möller’s Omega-3: ostanite zdravi, ojačajte imunitet

Odgovarajući unos omega-3 izuzetno je važan za naše zdravlje, a današnja prehrana rijetko zadovoljava potrebe. Stoga razmislite o nadoknadi

SAZNAJTE VIŠE

Paziti na unos omega-3 već prije začeća

S obzirom na to da razvoj mozga počinje u trenutku začeća, nastavlja se tijekom trudnoće te u prvih godina života djeteta, najbolje je početi brinuti o dovoljnom unosu omega-3 masnih kiselina već u razdoblju prije začeća, a nastaviti ih uzimati i tijekom dojenja.

Vezano uz planiranje trudnoće, zanimljivo je spomenuti i da omega-3 masne kiseline povećavaju mogućnost začeća u žena.

O izboru odgovarajućeg dodatka prehrani za trudnice i dojilje, potražite savjet vašeg liječnika i ljekarnika.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button