Dodaci prehrani - 15. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Darija Vranešić Bender

Moćno djelovanje “sunčanog” vitamina

Za dobar status vitamina D potrebno je izlagati se suncu 10-15 minuta nekoliko puta tjedno. Starijim osobama potrebni su i dodaci prehrani ako zbog nemogućnosti kretanja ne mogu izlaziti iz kuće

Vitamin D poznat je i kao "sunčani" vitamin

Poznato je da vitamin D ima važnu ulogu u iskorištavanju kalcija u tijelu. U hrani ga nema u znatnim količinama – tek je nekoliko namirnica s većim udjelom vitamina D, a to su žumanjak, jetra, masnija riba i maslac. Margarini i mlijeko također sadrže vitamin D jer se obogaćuju.

Premalen unos vitamina D povezan je s više kroničnih poremećaja, od osteoporoze do dijabetesa tipa 1, pa čak i s karcinomom. Novija otkrića povezala su nisku razinu vitamina D i slabije kognitivne sposobnosti, povećan rizik od vaginalnih infekcija u trudnica te sindroma kroničnog umora i kronične boli.

Premalen unos vitamina D povezan je s više kroničnih poremećaja, od osteoporoze do dijabetesa tipa 1, pa čak i s karcinomom

Kognitivne sposobnosti

Unos ribe uistinu čini dobro mozgu. Znanstvenici su uspoređivali kognitivne performanse i prehrambene navike kod 3000 Europljana u dobi od 40 do 70 godina. Pokazalo se da ispitanici s većim unosom masne ribe imaju višu razinu vitamina D te posljedično postižu bolje rezultate na testiranjima.

Kronični umor i kronična bol

Ako vas stalno bole mišići, možda vam nedostaje vitamina D. Analiza 22 studije s pacijentima koji su patili od različitih oblika kroničnog umora i bolova, pokazuje povezanost tegoba i manjka vitamina D. Kad je manjak nadoknađen, simptomi su se povukli.

Depresija

Jedna od objavljenih studija povezala je nisku razinu vitamina D i visoku razinu paratiroidnog hormona s povećanim rizikom od depresije u starijih osoba. Autori studije su otkrili da su ispitanici s depresijom imali za 14 posto nižu razinu vitamina D.

Budući da se niska razina vitamina D i visoka razina paratiroidnog hormona može liječiti povećanim unosom vitamina D i kalcija, ta bi saznanja mogla biti od pomoći starijim osobama s depresijom.

Zaštita od vaginalnih infekcija

Studija objavljena u časopisu Journal of Nutrition pokazala je da trudnice s niskom razinom vitamina D imaju veći rizik dobivanja bakterijske vaginoze -infekcije koja povisuje rizik od preranog porođaja. Blagotvorni učinak vitamina D pripisuje se sposobnosti da regulira proizvodnju antimikrobnih molekula, koje potom pomažu imunološkom sustavu da se bori protiv nepoželjnih bakterija.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button