Dodaci prehrani - 16. travnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Melita Petrović, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Cvjetni prah/pelud kao dodatak prehrani

Pelud se danas najviše koristi u obliku raznih dodataka prehrani koji mogu sadržavati isključivo zrnca peludi prikupljena iz košnice ili kombinacija s drugim sastojcima. Navodi se da poboljšava zdravlje, doprinosi očuvanju fizičke kondicije, mladosti, ljepote… Koliko u tim tvrdnjama ima istine?

pelud pcelinji pelud kao lijek cvjetni prah med pčelinjii proizvodi propolis dodatak prehrani

Zbog svojih ljekovitih svojstava med i medni proizvodi cijenjeni su kao hrana i kao lijek, a od davnina narodna medicina u liječenju mnogih bolesti koristi pripravke od meda. Prije svega se je med koristio kao izvor energije kod umora i iscrpljenosti, a najpoznatiji je lijek iz tradicionalne medicine za ublažavanje simptoma gripe i prehlade. Ta slatka, gusta, viskozna tekuća tvar, koju ljudi nisu još ni dan danas uspjeli proizvesti umjetnim, industrijskim putem, mješavina je od najmanje 180 različitih tvari; brojnih organskih kiselina, različitih vitamina, minerala, enzima, voska, peludnih zrnaca, eteričnih ulja… Ovako kompleksan sastav svrstava med u jedinstvenu prirodnu i izuzetno ljekovitu namirnicu. Pčelinji proizvodi – med, propolis, matična mliječ i pelud – i danas se koriste kao djelotvorna pomoć, najčešće u prevenciji i olakšavanju simptoma respiratornih i crijevnih virusnih infekcija.

Med – sladak i ljekovit nektar

Sastav peludi

Pelud ili polen (cvjetni prah), mikroskopski su sitna zrnca koja se nalaze u peludnicama prašnika muškog cvijeta biljaka cvjetnica i četinjača. Prenosi se s cvijeta na cvijet uz pomoć vjetra, pčela i drugih kukaca.

Budući da je pelud muška spolna stanica, ona je nosilac genetskih svojstava biljke te sadrži sve neophodne hranjive supstance za stvaranje i razvoj novog života – bjelančevine, masti, šećere i vitamine te druge korisne tvari za razvoj pčela u košnici; minerale (kalij, kalcij, magnezij, bakar, željezo, magnezij…), enzime (više od 100 vrsta), prirodne hormone, flavonoide. Oblik, boja i kemijski sastav peludnih zrnaca su različiti, ovisno o biljnoj vrsti, o njezinom geografskom položaju i klimatskim uvjetima u kojima raste.

Utjecaj na zdravlje ljudi

Skupljanje i spremanje zrnaca cvjetnog praha u pčelinjoj zajednici složen je proces, a pelud je dragocjena u prehrani pčela jer im je, osim meda, jedina hrana i glavni izvor bjelančevina.

Koliku važnost ima u životu i zdravlju ljudi, još uvijek nije znanstveno utvrđeno, no pelud se je oduvijek koristila za očuvanje dobre psiho-fizičke kondicije te kao lijek za razne zdravstvene tegobe zbog svojeg antioksidativnog, antibakterijskog, protuupalnog i antikancerogenog svojstva. Rezultati istraživanja farmakološkog djelovanja peludi potvrđuju njezino djelovanje na probleme prostate i alergije (supkutana primjena peludi pri desenzibilizacijskim tretmanima osoba koje pate od peludne alergije) te bakteriostatsku aktivnost. Zbog nutritivnih svojstava pelud se preporučuje djeci s gubitkom apetita i odraslima koji rade naporne poslove.

Pelud se danas najviše koristi u obliku raznih dodataka prehrani koji mogu sadržavati isključivo zrnca peludi prikupljene iz košnice ili kombinaciju s drugim sastojcima. Deklaracije na pripravcima često navode, ponekad i pretjerano, brojne učinke na poboljšanje zdravlja i očuvanje fizičke kondicije, mladosti i ljepote. No, ima djelovanja koja su do sada dokazana ili su temeljena na dobrim iskustvima korisnika. Da bi bilo koristi od pripravka s polenom, važno je da bude kvalitetna mješavina više vrsta peludi.

Pravila čuvanja i korištenja domaće peludi

Ako se koristi domaća pelud, važno je znati kako se pravilno čuva i koristi. Punu biološku aktivnost peludi moguće je ostvariti samo ako je sačuvana njezina puna nutritivna vrijednost i zdravstvena ispravnost.

pcelinji proizvodi peludne alergije apiterapija jacanje imuniteta

Mogu li pčelinji proizvodi pomoći ublažavanju peludnih alergija?

Jačanje imuniteta je ovih dana aktualno, pa tako i uz pomoć pčelinjih proizvoda. No oni bi nam mogli pomoći...

SAZNAJTE VIŠE

Svježa pelud brzo gubi na svojoj kvaliteti ako se nepravilno čuva. Zamrzavanjem joj se stabilnost znatno povećava te se kao takva može upotrebljavati i do godinu dana. Važno je obratiti pažnju na pravilan način korištenja. Sadržaj peludnog zrnca zaštićen je ovojnicom, pa bez prethodne obrade najveći dio peludi ostane neiskorišten. Stoga su preporuke otopiti pelud i ostaviti nekoliko sati (barem 6 – 12 sati) da odstoji u čaši mlake vode, u mlijeku, jogurtu, čaju ili soku zajedno sa žlicom meda. Drugi način je pelud u kombinaciji s medom (30% usitnjenog peluda i 70% meda). Med je odličan konzervans, a i sadrži određeni postotak vode potrebne da bi peludna ovojnica popucala i oslobodila sadržaj. Mješavinu ostavite da odstoji min. tjedan dana prije korištenja. 

Treba obratiti pažnju na činjenicu da pčelinja pelud i proizvodi na bazi peludi sadrže određene alergene što kod nekih osoba, rijetko, može uzrokovati alergijsku reakciju.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button