Dijeta i mršavljenje - 23. studenoga 2017.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Ako ste na dijeti, razmislite o spavanju u hladnoj sobi

Želite li održati zdravu tjelesnu težinu, znanstvenici imaju za vas naizgled neobičan savjet 

Spavanje u hladnoj sobi korisno je za mršavljenje

Poznato je da bebe imaju dvije vrste masnog tkiva. Bijelo masno tkivo uglavnom ima funkciju pohranjivanja kalorija, a s druge strane je smeđe masno tkivo koje troši kalorije kako bi proizvelo toplinu.

Mala djeca nemaju razvijenu sposobnost drhtanja, stoga im smeđe masno tkivo igra važnu ulogu u održavanju tjelesne topline. S godinama pronalazimo druge načine zadržavanja topline, pa polako gubimo većinu smeđeg masnog tkiva.

Zdravo topljenje masnoća

Studija iz 2014. godine, objavljena u časopisu “Diabetes”, sugerira da je moguće povećati razinu smeđeg masnog tkiva u tijelu spavanjem u hladnim prostorijama. Istraživači su proveli eksperiment u trajanju od četiri mjeseca na petorici zdravih muškaraca koji su spavali u prostorijama s kontroliranim razinama temperature zraka. Unos kalorija je također bio kontroliran, pa su istraživači osiguravali sve dnevne obroke za ispitanike.

Prvih mjesec dana, muškarci su spavali s termostatom postavljenim na neutralnu temperaturu od 24 stupnja. Sljedeći mjesec, temperatura je snižena na prohladnih 19 stupnjeva, a zatim je vraćena na neutralnu na mjesec dana. Posljednji mjesec ispitanici su spavali u toplih 27 stupnjeva.

Rezultati istraživanja jasno pokazuju benefite jer u samo mjesec dana spavanja u hladnijim uvjetima, svoj metabolizam možete ubrzati te povećati smeđe masno tkivo koje troši suvišne kalorije

Ubrzavanje metabolizma

Razine temperature značajno su utjecale na tijela ispitanika. Nakon mjesec dana spavanja u hladnom, ispitanici su gotovo udvostručili zalihe smeđeg masnog tkiva te im se povećala osjetljivost na inzulin. Ispitanici su trošili više kalorija i tijekom dana.

No, podjednakom brzinom kojom su se dogodile pozitivne promjene, povišenjem temperature spavanja u trećem mjesecu ispitivanja dogodile su se i negativne. Nakon mjesec dana spavanja na 27 stupnjeva, razina smeđeg masnog tkiva kod ispitanika vraćena je na razinu prije početka ispitivanja.

Rezultati istraživanja jasno pokazuju benefite jer u samo mjesec dana spavanja u hladnijim uvjetima, svoj metabolizam možete ubrzati te povećati smeđe masno tkivo koje troši suvišne kalorije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button