Nekategorizirano - 28. rujna 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Upozorenje pred Svjetski dan srca: Broj umrlih od kardiovaskularnih bolesti i dalje u porastu

Uoči Svjetskog dana srca Zaklada „Hrvatska kuća srca“ i HZJZ objavili najnovije podatke i pozvali građane na preventivno ponašanje

svjetski dan srca

Uoči Svjetskog dana srca Zaklada Hrvatska kuća srca i Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavili su prve preliminarne podatke prema kojima je u Republici Hrvatskoj 2021. godine umrlo 22.958 osoba od kardiovaskularnih bolesti, odnosno 36,6 posto od ukupno umrlih. Vodeće dijagnostičke podskupine su ishemijska bolest srca s udjelom od 12,4 posto (7.773) i cerebrovaskularne bolesti s udjelom od 8 posto (5.011) u ukupnom mortalitetu.

Srce se čuva od djetinjstva – zdrave navike najbolji su put do zdravog srca

Hrvatska spada u zemlje s većom stopom smrtnosti od prosjeka EU

„U usporedbi sa zemljama Europske unije, Hrvatska sa standardiziranom stopom smrtnosti od 572,8/100.000 spada među zemlje koje imaju veće stope smrtnosti od prosjeka EU zemalja. Prosjek za zemlje EU27 iznosi 367,6/100.000, dok je raspon stopa za zemlje EU od 190,4 (Francuska) do 1051,8 (Bugarska). U usporedbi sa susjednim državama, Hrvatska ima višu stopu smrtnosti od Republike Slovenije (393,6), Austrije (362,9) i Italije (270,7), a nižu stopu od Mađarske (714,8)“, izjavila je Ivana Brkić Biloš, dr. med., voditeljica Službe za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti, HZJZ.

Važnost edukacije stanovništva o prevenciji je i dalje jedna od glavnih zadaća stručne javnosti u cilju smanjenja budućih kardiovaskularnih bolesnika.

„Kardiovaskularne bolesti predstavljaju globalnu epidemiju koja ugrožava živote, zdravlje i kvalitetu života na razini svijeta i u Hrvatskoj. Zaklada Hrvatska kuća srca već gotovo deset godina radi na javno-zdravstvenim preventivnim projektima u cilju edukacije građana. No, vrlo je važno da građani surađuju, slušaju preporuke liječnika i usvoje zdrave navike poput fizičke aktivnosti, lagane mediteranske prehrane i odbace cigarete“, naglasio je akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca.

Podrška nacionalnom planu za jačanje primarne i sekundarne prevencije kardiovaskularnih bolesti

„Kardiovaskularne bolesti kao vodeći uzrok pobola i smrtnosti u Republici Hrvatskoj predstavljaju velik javnozdravstveni problem koji je dodatno pogoršan pandemijom bolesti COVID-19. U usporedbi s predpandemijskom 2019. godinom, kad je od posljedica kardiovaskularnih bolesti umrlo 22.020 osoba, možemo govoriti o porastu broja umrlih koji nas zabrinjava. Ministarstvo zdravstva pozdravilo je donošenje Europskog plana za kardiovaskularno zdravlje te snažno podržava pokretanje Nacionalnog plana za suzbijanje kardiovaskularnih bolesti s posebnim naglaskom na jačanje primarne i sekundarne prevencije kardiovaskularnih bolesti, ali i podizanje razine zdravstvene pismenosti građana. Uz arterijsku hipertenziju, glavni čimbenik rizika kardiovaskularnih bolesti je povećana razina kolesterola u krvi, stoga Zaklada Hrvatska kuća srca poziva na provjeru kardiovaskularnog rizika i savjetovanje o prevenciji i ranom otkrivanju kardiovaskularnih bolesti“, izjavila je Ivana Portolan Pajić, dr. med., načelnica Sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam i članica upravnog odbora Zaklade HKS.

poviseni krvni tlak hipertenzija visoki tlak

Povišeni krvni tlak: odgovori stručnjaka na 16 najčešćih pitanja

Hipertenzija, tj. povišeni krvni tlak, naziva se i „tihim ubojicom“. Bolest može dugo biti bez simptoma, dok se ne...

SAZNAJTE VIŠE

Zaklada Hrvatska kuća srca i udruga StEPP povodom Svjetskog dana srca organiziraju u subotu, 1. listopada u prizemlju City Centera One West, od  17 do 20 sati radionicu  o postupcima kardiopulmonalne reanimacije. Također, Zaklada u suradnji sa suradnicima organizira aktivnosti provjere kardiovaskularnog rizika (mjerenje arterijskog tlaka i kolesterola) u ljekarni MandisPharm, City Center One West, u petak, 30. rujna od 15 do 19 sati te 1. i 2. listopada od 10 do 14 sati.

Ovim putem pozivamo sve građane da se priključe besplatnoj radionici oživljavanja i nauče kako spasiti život u slučaju iznenadnog srčanog zastoja te da saznaju svoj kardiovaskularni rizik.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button