Srce i krvne žile - 29. rujna 2017.
AUTOR ČLANKA - Ivan Sović

Nahranite vaše srce i krvne žile bijelom morskom ribom

Morska riba zauzima vrlo važno mjesto u ljudskoj prehrani i temeljno je obilježje mediteranske prehrane kao modela zdrave prehrane

bijela riba je odlična za srce i krvne žile

U usporedbi s plavom, bijela morska riba ima manji udio nezasićenih masnih kiselina, ali i manje toksina. Nažalost, još uvijek se previše rijetko nalazi na našem stolu.

Plava i bijela morska riba različite su po nutritivnom sastavu, udjelu omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina i udjelu nekih toksina. Bijela morska riba ima manji udio nezasićenih masnih kiselina, a kako su toksini prisutni u ribama uglavnom topljivi u mastima, sadrži i manje toksina. Ribe tijekom života akumuliraju toksine (poput žive iz mora) pa dugoživuće, masnije i ribe koje se hrane drugim ribama (tuna, morski pas) sadrže više toksina.

Novija istraživanja ukazuju da se riba može konzumirati svaki dan

Riba je odličan izvor proteina, vitamina i minerala. Na žalost, nedovoljno je zastupljena u ljudskoj prehrani. Stručnjaci preporučuju konzumiranje ribe barem dvaput tjedno, čime se znatno umanjuje rizik od nastanka bolesti krvožilnog sustava. Novija istraživanja ukazuju da se riba može konzumirati svaki dan, a kako ima malen udio masti i ugljikohidrata, preporučuje se kao nutritivno visokovrijedna namirnica osobama koje žele smanjiti tjelesnu masu, kao i osobama oboljelim od kardiovaskularnih bolesti.

Najpoznatije vrste bijele morske ribe na našim prostorima su orada, kovač, brancin, oslić i škarpina.

Bogatstvo minerala i vitamina

Bijela riba bogata je vitaminima B kompleksa koji su bitni za pravilan rad i zdravlje živčanog sustava, sadrže malo kolesterola i imaju visok udio omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina kojima je dokazan blagotvoran učinak na zdravlje krvožilnog sustava.

Od minerala su zastupljeni kalij, fosfor i magnezij, a vrijedi istaknuti i selen koji je važan mineral za pravilan rad štitnjače (tiroidna žlijezda) i imunosni sustava. Nedovoljan unos selena može dovesti do upalnih procesa. Zbog sastava aminokiselina, bijela je riba sličnija mesu od plave. Građena je od velikih blokova mišićnih vlakana, što olakšava probavu.

Budući da se lako probavlja, bijela morska riba manje opterećuje probavni trakt. Brzim prolaskom kroz debelo crijevo smanjuje se rizik od nastanka bolesti (poput raka debelog crijeva) povezanih s otpuštanjem toksičnih tvari i njihovim zadržavanjem u crijevima.

Kovač

Jedna od najpoznatijih i najcjenjenijih bijelih riba u Jadranu je kovač, prepoznatljiv po specifičnom izgledu (crna točka na boku) i vrlo tražen zbog kvalitete. Osim okusom, među bijelim se ribama ističe niskom kalorijskom vrijednosti, visokim udjelom kalija i dobrim udjelom omega-3 nezasićenih masnih kiselina.

>>Riba je izvor omega-3 masnih kiselina. Sadrže ih i bijela i plava riba. Na tanjuru uz ribu se najbolje slaže blitva koja je odlična za kosti, srce, mišiće, probavu, a ovakav jelovnik je pravi izbor i za mršavljenje.<<

Brancin

Zbog udjela omega-3 nezasićenih masnih kiselina valja istaknuti brancin, koji se ističe i udjelom selena.

Škarpina i oslić

Škarpina se ističe udjelom proteina i nezasićenih masti, orada udjelom vitamina B3 i kalija, a oslić ima jednu od najnižih kalorijskih vrijednosti među bijelim morskim ribama.

Ispravna priprema ribe

Morska riba zauzima vrlo važno mjesto u ljudskoj prehrani i temeljno je obilježje mediteranske prehrane kao modela zdrave prehrane. Iako u odnosu na meso sadrži lakše probavljive proteine i povoljniji sastav esencijalnih aminokiselina, potreban je oprez prilikom pripremanja ribe.

Preporučuje se kuhanje i pečenje, a prženje u ulju treba izbjegavati jer se takvim načinom pripreme znatno povećava kalorijska vrijednost obroka. Također je potrebno izbjegavati konzumaciju raznih umaka na bazi maslaca ili vrhnja jer također povećavaju kalorijsku vrijednost obroka.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button