promo signPROMO ČLANAK

Koža, kosa i nokti - 18. veljače 2022.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Pelenski osip kod odraslih: uzroci, prevencija, njega

Osobe koje pate od inkontinencije, nažalost, često se susreću s pelenskim osipom. Jedan od bitnijih čimbenika njegova sprječavanja je pravilna i redovita higijena intimnog područja, redovito mijenjanje pelene te korištenje zaštitnih krema i losiona

pelenski osip odrasli inkontinencija Attends

Što je pelenski osip?

Pelenski osip ili pelenski dermatitis povezan s inkontinencijom upalna je promjena kože u području pelenske regije praćena svrbežom i nelagodnim osjećajem. 

Vidljive promjene na koži su crvenilo koje može biti praćeno stvaranjem mjehura, erozije ili gubitka funkcije barijere kože, a nastaje kao posljedica kroničnog ili opetovanog izlaganja kože urinu ili fekalnim tvarima. Stanje započinje jednostavnom maceracijom, ali upala se razvija ako se izlaganje nastavi. Kod osoba koje imaju tamnije tonove kože, upala možda neće izgledati crveno, ali može biti drugačije boje od okolne kože, npr. žuta, bijela ili tamno crvena/ljubičasta.

Zašto dolazi do inkontinencije u trudnoći i nakon poroda?

Uzroci nastanka pelenskog osipa

Najčešći uzrok nastanka pelenskog osipa je vlažna koža pelenske regije. Također veliki utjecaj ima i amonijak koji nastaje u doticaju urina sa zrakom, odnosno kisikom, jer kao alkalni spoj podiže pH intimnog područja koji bi trebao biti oko 4,5. U urinu i stolici prisutne su i razne bakterije koje mogu izazvati infekcije ili upale. Već dovoljno tanka i iritirana koža kod pacijenata od neprestanog trenja uzrokovanog trljanjem kože o pelenu ili uložak postaje još tanja i podložnija infekcijama i upalama.

Attends pomagala za inkontinenciju održavaju pH od 4,5 kakav je prirodan u intimnim područjima, brzo odvode urin s površine proizvoda u jezgru gdje ga zaključavaju. Tako čuvaju kožu od crvenila i iritacija. Kod odabira pomagala za pomoć kod inkontinencije, preporučuje se odabrati ono koje omogućuje osjećaj suhoće i kod duljeg nošenja, čime se ujedno i prevenira iritacija kože.

Prevencija

Osobe koje pate od inkontinencije, nažalost, često se susreću s pelenskim osipom.

Brojni faktori utječu na pojavu i sprječavanje pelenskog osipa. Jedan od bitnijih čimbenika je pravilna i redovita higijena intimnog područja (najbolje upotrebom mlake vode i blagih sapuna) kao i redovito mijenjanje pelene ili uloška kako bi koža ostala suha. Vrlo je bitno i korištenje odgovarajuće veličine za pacijenta da ne izaziva iritacije ili stiskanje ukoliko je premalo. Preporučuje se i korištenje proizvoda koji će zaštiti to područje te njegovati i hraniti kožu.

Preporuka za njegu i zaštitu kože – Attends proizvodi

Attends krema za njegu štiti kožu istovremeno je njegujući. Krema sadrži alantoin, pantenol, biljna ulja i pčelinji vosak. Na koži ostavlja zaštitni sloj koji štiti kožu od štetnog djelovanja urina. Može se aplicirati na zdravu kožu te kod crvenila kože bez ograničenja u primjeni. Također je odlična za njegu izrazito suhe kože cijelog tijela, kod crvenila, zatezanja, perutanja i svrbeža.

PROMO
inkontinencija Attends Pull-Ons pomagala za inkontinenciju

Inkontinencija i sloboda kretanja idu zajedno uz Attends Pull-Ons

O inkontinenciji se često šuti ili ne poduzima ništa. Adekvatna pomagala za inkontinenciju pomažu u održavanju higijene i umanjuju...

SAZNAJTE VIŠE

Losion u spreju Attends Barrier spray štiti, umiruje, regenerira kožu i stvara prozračni zaštitni sloj. Sadrži 10% cinkovog oksida koji ima antiseptičko djelovanje te blago isušuje i sprječava otvaranje rana. Uz cinkov oksid sadrži i vitamin E, aloe veru i pantenol koji umiruju i regeneriraju kožu te pčelinji vosak koji štiti kožu stvarajući zaštitni sloj na površini i smanjujući trenje.

Barrier spray pakiran je u bočici s raspršivačem za lakšu i jednostavniju primjenu. Primjenjuje se raspršivanjem bez utrljavanja kako bi se izbjegle dodatne iritacije.

Attends Barrier spray možete naručiti putem Elbi Medikal web shopa ili kupiti u ljekarnama i Elbi Medikal maloprodajnim mjestima.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button