Koža, kosa i nokti - 4. listopada 2018.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Pegla za kosu vam neće uništiti vlasi ako slijedite ove upute

Poželimo li ravnu frizuru ili pak lokne, pegla za kosu odradit će svoj posao u tren oka. Međutim, ovaj uljepšavajući čin povlači i negativne efekte. Ako ste primijetili da vam je stiliziranje peglom oštetilo vlasi, doznajte kako spriječiti daljnje oštećivanje kose 

pegla za kosu

Uređaji za stiliziranje kose, bilo za ravnanje ili kovrčanje, zamijenili su zahtjevno i dugotrajno friziranje četkama i sušilom, kao i česte odlaske u salone. No, unatoč njihovim brojnim prednostima, zbog čega su postali neizostavni pribor ženskih budoara, mogu oštetiti vlasi i kosi “ukrasti” sjaj.

Nestručno korištenje pegle za kosu isušuje vlasi i oslabljuje njihovu elastičnost. Pri visokim temperaturama topi se keratin, protein koji je dio površinskog sloja vlasi, što uzrokuje njezino slabljenje i pucanje pa je, stoga, vrlo važno znati pravilno koristiti ovaj omiljeni ženski “alat”. Osim što stručnjaci savjetuju ne korištenje uređaja za ravnanje kose svaki dan, slijedite ove upute i spriječite daljnje oštećivanje kose.

Mnoge žene kupuju peglu za kosu da bi si skratile muke s friziranjem uz pomoć četke i sušila za kosu. Međutim, ako želite sačuvati zdravlje i ljepotu kose, posebno ako imate suhu ili neukrotivu kosu, prvo pramen po pramen kose isfenirajte na četku

Nabavite kvalitetnu peglu

Da biste što manje oštetili kosu, trebali biste imati što kvalitetniju keramičku peglu. One manje oštećuju kosu jer keramičke pločice dozvoljavaju toplini da se jednako raspoređuje i samim tim su šanse manje da se kosa ošteti. Pri kupnji, obratite pažnju radi li se o pegli čija je zagrijavajuća ploča u potpunosti izrađena od keramike ili je samo presvučena slojem keramike.

Koristite zaštitna sredstava

Osnovni korak u oblikovanju frizure peglom je zaštita vlasi, posebno ako kosu stilizirate na ovaj način više puta tjedno. Potražite specijalizirane proizvode za termo zaštitu ili koristite omiljeno biljno ulje kako biste spriječili dodatno isušivanje i oštećivanje kose pod utjecajem vrućine. Po potrebi, koristite  šampon i regenerator za ravnanje kose kako biste si kasnije olakšali posao.

Pronađite optimalnu temperaturu

Gotovo svaki model uređaja za stiliziranje kose ima opciju za prilagođavanje jačine temperature, a nerijetko se, zbog nedostatka vremena žene odlučuju upravo na najjaču (što može biti i do 200 C). Ovu je naviku nužno izbjegavati jer će visoka temperatura brzo oštetiti i isušiti kosu te joj “ukrasti” sjaj. Pripazite i da uređaj ne namješate ni na najnižu jačinu što će vas prisiliti da više puta peglom prelazite isti pramen, također, oštećujući vlasi. Ovisno o teksturi kose, potrebno je odabrati optimalnu temperaturu.

>>Neovisno o tomu je li ravna, kovrčava, duga, kratka, crvena, plava ili smeđa – lijepa je uvijek samo zdrava kosa.<<

Ne odbacujte četku

Mnoge žene kupuju peglu za kosu da bi si skratile muke s friziranjem uz pomoć četke i sušila za kosu. Međutim, ako želite sačuvati zdravlje i ljepotu kose, posebno ako imate suhu ili neukrotivu kosu, prvo pramen po pramen kose isfenirajte na četku. Tako ćete kosu blago izravnati i smanjiti upotrebu pegle.

Napravite dobru raspodjelu

Prije peglanja kosu je nužno raščešljati, podijeliti na pramenove i tek onda započeti s ravnanjem. Nemojte koristiti predebele pramenove kose jer se tako toplina neće ravnomjerno rasporediti i dovoljno je ispeglati pa ćete po njemu morati prelaziti više puta ili dulje držati peglu na kosi.

Ne peglajte vlažnu kosu

Jedna od najčešćih greški koju žene rade u žurbi je peglanje ili kovrčanje vlažne kose. Kada stiliziramo kosu koja nije u potpunosti osušena, u unutrašnjoj strukturi vlasi stvaraju se mjehurići zbog kojih postaju lomljivije i lakše pucaju. Prije ravnanja, kosu je potrebnu posušiti u potpunosti te pričekati pet-deset minuta prije nego što uzmete peglu u ruke.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button