Koža, kosa i nokti - 18. travnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Koža i kosa vole “travu”: vratite im mladenački sjaj uz pomoć konoplje

Industrijska konoplja danas se nalazi u mnogim kozmetičkim proizvodima, no ne mora vas brinuti jer nema nikakvo narkotičko djelovanje

industrijska konoplja

U potrazi za pomlađujućim sastojcima kozmetički se stručnjaci sve više okreću prirodi, i to s dobrim razlogom jer u njoj se nalazi sve što nam je potrebno za očuvanje zdravlja i ljepote. Jedan od neuobičajenih, pa čak i kontroverznih sastojaka koji je posljednjih godina zvijezda u kozmetičkoj industriji jest konoplja.

U kozmetičke se svrhe, da odmah raščistimo eventualne nedoumice, koristi industrijska konoplja – ona koja je oslobođena spoja tetrahidrokanabinol (THC), glavne psihoaktivne tvari, pa nema nikakvo narkotičko djelovanje. Industrijska konoplja, naime, ima zanemariv udio THC-a (do 0,3%), za razliku od indijske konoplje, odnosno marihuane, čiji je sadržaj THC oko 20 posto. Dodatnom obradom sjemenki industrijske konoplje u brašno ili ulje taj se sastojak potpuno gubi.

Bogata povijest korištenja

Izdržljiva industrijska konoplja, podvrsta biljke Cannabis sativa, jedna je od najstarijih kultura koje je čovjek uzgajao. Poznavali su je gotovo svi drevni narodi svijeta, od Kine, preko Asira do Babilona i Palestine, a u Europu su je donijeli Skiti 1500. g. pr. Kr. Od nje se može dobiti oko 20 tisuća proizvoda. Tijekom povijesti koristila se u brojne svrhe – za prehranu, izradu odjeće, u građevinarstvu, automobilskoj industriji, proizvodnji papira… A posljednjih godina za njom sve češće posežu kozmetičke kuće, u čemu, prema istraživanjima, prednjači Češka, gdje je konoplja dugogodišnji narodni lijek.

Ulje sjemenki industrijske konoplje jedno je od rijetkih ulja koja imaju omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina u skladu s preporukom Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), a koja iznosi 3-5 prema 1. Zbog toga se konopljino ulje često opisuje kao savršeno uravnoteženo ulje

Ulje konoplje

Ulje koje se koristi u proizvodima za uljepšavanje dobiva se postupkom hladnog prešanja sjemenki industrijske konoplje, a od odmašćenih sjemenki dobivaju se brašno i protein. Ulje sjemenki industrijske konoplje jedno je od rijetkih ulja koja imaju omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina u skladu s preporukom Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), a koja iznosi 3-5 prema 1. Zbog toga se konopljino ulje često opisuje kao savršeno uravnoteženo ulje iz prirode. Sadrži oko 80 posto višestruko nezasićenih masnih kiselina, od kojih je najzastupljenija svestrana linolna kiselina. To ga čini jednim od najtraženijih sastojaka za pomlađivanje i regeneraciju kože.

>>Konopljika je još u antičko doba bila poznata kao lijek s hormonskim djelovanjem, a njeni pripravci djeluju na hipofizu.<<

Osim ovih masnoća, koje su ključne u održavanju zdravlja i vitalnosti kože, ulje konoplje obiluje i drugim jednako vrijednim sastojcima. Izdvojimo svih 20 aminokiselina, vitamin E (tokoferoli), karoten, fitosterole, fosfolipide i brojne minerale. Takav kemijski sastav zelenkastog ulja bogatog orašastog okusa savršen je za njegu gotovo svih tipova kože i kose.

Pogodno za osjetljivu kožu

Posebno se preporučuje osobama koje imaju osjetljivu kožu sklonu crvenilu ili suhi, umorni, zreli ten sklon borama. Takvoj koži vraća njezinu prirodnu vlažnost, potpomaže zaustaviti proces starenja, ublažava svrbež i umiruje te ujednačava ten. Pritom ne začepljuje pore, a koža ga vrlo brzo i dobro upija pa ne ostavlja mastan trag na koži zbog čega je odlično i za dnevnu i za noćnu njegu. Zbog svojih protuupalnih i antioksidativnih svojstava ulje konoplje je odlično i za detoksifikaciju, za smirivanje upalnih procesa na koži, kao što su atopijski i seboreični dermatitis, psorijaza ili ekcemi.

Za blistavu i zdravu kosu

Ovo blagotvorno ulje, podrijetlom iz ravnica središnje Azije, nezamjenjivo je i za njegu suhe, dehidrirane i oštećene kose. Esencijalne masne kiseline nahranit će vlasi, vitamini će potaknuti rast i učiniti kosu blistavom, a njihova će kombinacija održati zdravlje tjemena, ojačati korijen kose, povećavati volumen i učiniti vlasi otpornijima na lomljenje.

S ovako odličnim rezimeom, ulje industrijske konoplje lako bi moglo postati nezamjenjiv sastojak u domaćim, ručno rađenim pripravcima za ljepotu i zdravlje. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button