Koža, kosa i nokti - 2. kolovoza 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Izbjeljivanje kose limunom: da ili ne?

Izlaganje suncu kose koju ste natopili limunovim sokom je stari trik kojeg su u našim krajevima koristile i naše bake s ciljem posvjetljivanja kose. No želite li da vaša kosa izgleda ne samo svjetlije, već i zdravo, možda limun nije najbolji izbor

izbjeljivanje posvjetljivanje kose limunom

Kad vrijeme zatopli, možda ćete poželjeti svjetliju boju kose ili barem pokoji svijetli pramen. Usluge frizerskog salona mogu biti skupe, a postupci dugotrajni. Nije li stoga jednostavnije i jeftinije nanijeti sok od limuna na kosu i neko vrijeme sjediti na suncu? Možete to učiniti čak i dok radite na prijenosnom računalu ili čitate knjigu.

Iako je trik s limunovim sokom prisutan već neko vrijeme, ponovni porast zanimanja možda je posljedica modernog fokusa na prirodna rješenja za njegu kože i kose. Portal Everyday Health potražio je odgovore na pitanja je li to održiva alternativa tretmanima bojanja kose te kako kosu njegovati ako koristite limun ili tradicionalnu boju.

Hoće li sok od limuna doista posvijetliti vašu kosu?

Da, limunom se može postići posvjetljivanje kose. „Sok od limuna može promijeniti ton boje vaše kose zbog reakcije koja se javlja kada je izložena UV zrakama“, kaže Meg Schipani, glavna stručnjakinja za bojenje kose u Los Angelesu.

Način na koji kosa mijenja boju kada je izložena suncu rezultat je, dakle, oštećenja izazvanog UV zrakama, pokazalo je i istraživanje objavljeno 2015. godine. Veća je vjerojatnost da će se to dogoditi ako u početku imate svjetlije pramenove. Ako ste ikada u djetinjstvu imali dugu kosu, možda se sjećate kako vam je izblijedjela od sunca u ljetnim mjesecima.

Za maksimalan učinak potrebni su i sunce i sok od limuna. „Sok od limuna pojačava učinak koji sunce prirodno ima na kosu“, objašnjava Schipani. Kiseline u limunu razgrađuju kutikulu vlasi, dopuštajući sunčevim zrakama da prodru dublje.

To bi, teoretski, mogla učiniti i limunska kiselina bez djelovanja sunca, objašnjava dermatologinja Jenny Liu, no to nije učinkovit način posvjetljivanja kose: traje dugo i daje osrednje rezultate.

Je li sok od limuna siguran za kosu?

Nema dostupnih istraživanja o prednostima ili sigurnosti korištenja soka od limuna za posvjetljivanje kose. Uz nekoliko rijetkih iznimaka, limunov sok i UV zračenje općenito su sigurni (za kosu), ali možda nećete dobiti željeni izgled, niti je to vjerojatno najzdravija praksa. „Problem su nepredvidivi rezultati“, kaže dr. Liu. „Naravno, bojanje zapravo tako funkcionira; proces djelomično uklanja zaštitni sloj na kosi kako bi se omogućila drugačija boja“.

Ako imate tamniju kosu, limunov sok i sunčeva svjetlost vjerojatno neće dati vašu idealnu boju. A što ako vam je kosa već tretirana tako da postane svjetlija, pa pokušavate poboljšati rezultat sokom od limuna? Umjesto toga možete dobiti mjedeni izgled, kaže Liu.

Schipani se slaže: „Prirodno svijetlo plava boja kose jedina je početna baza kod koje bi se mogao postići željeni učinak posvjetljivanja“, kaže ona. Najvjerojatnije ili nećete primijetiti veliku razliku ili ćete dobiti „mesinganost“ koju Liu spominje.

UV zrake također utječu na strukturu kose, što može uzrokovati isušivanje i učiniti kosu lomljivijom, pokazalo je spomenuto istraživanje iz 2015. Ako vam je kosa već obojena, UV zrake mogu uzrokovati izbljeđivanje boje, tako da svojoj kosi možete učiniti više štete nego koristi. Kombinacija kiselina limunovog soka i UV zraka može značiti da ćete imati izblijedjelu, suhu i lomljivu kosu, kaže Schipani.

Prirodno nije uvijek i najsigurnije

Jedan od razloga zašto je sok od limuna privlačan jest činjenica da je to voćni sok i stoga se čini kao prirodnija opcija od bojanja. Ako ste zabrinuti za sigurnost korištenja obične boje za kosu, imajte na umu izjavu Američkog društva za borbu protiv raka da „većina studija nije pronašla snažnu vezu između upotrebe boja za kosu i karcinoma, ali su potrebna dodatna istraživanja“.

Osim toga, Američki koledž opstetričara i ginekologa (ACOG) ističe da se mala količina kemikalija u boji za kosu apsorbira kroz vaše vlasište, a stručnjaci danas daju zeleno svjetlo bojanju kose tijekom trudnoće. (Ipak, uvijek razgovarajte sa svojim ginekologom za konkretne upute.)

Također imajte na umu, kaže Liu, da sve ima kemikalije, a sok od limuna ne može baš izbjeći taj problem. „Spojevi u limunovom soku također su kemikalije“, kaže ona, dodajući da prirodni sastojci mogu uzrokovati više problema od sintetičkih. Kao što je navedeno u uvodniku JAMA Dermatology iz rujna 2019., „’prirodno’ je marketinški pojam koji ne znači nužno sigurnije ili učinkovitije“. Prirodni proizvodi često sadrže botaničke ekstrakte koji uzrokuju iritaciju, alergijske reakcije na koži i reakcije povezane s izlaganjem suncu, napisali su autori.

Jedan vrlo konkretan primjer? Kombinacija nekih sokova citrusa, uključujući limun, te izlaganja UV zračenju, može uzrokovati stanje koje se naziva fitofotodermatitis, pokazala su prošla istraživanja. Ovo se često naziva u engleskom govornom području „margarita dermatitis“ zbog njegove sklonosti da se pojavi na rukama kada se po njima prolije piće s citrusima.

Kako sigurno posvijetliti kosu

Bez obzira na to kako želite posvijetliti kosu, imajte na umu ova četiri savjeta kako biste to učinili sigurno i učinkovito.

1. Idite kod frizera ili kod kuće obojite kosu

Što se tiče ‘prirodnih’ načina posvjetljivanja kose, Liu nema prijedloga. „Osobno ne preporučujem igranje ljekarnika kod kuće, pogotovo zato što u drogerijama postoji mnogo dostupnih i relativno pristupačnih proizvoda za bojanje“, kaže ona. U konačnici, bolje vam je koristiti pribor za bojanje kod kuće ili dogovoriti termin u frizerskom salonu.

Prednost profesionalnog stilista i kolorista za bojanje vaše kose je ta što ne samo da znaju što rade, već vam mogu dati i savjet o boji ili proizvodu za vašu specifičnu boju kose, teksturu i trenutno stanje kose.

2. Manje je više

Ako koristite pribor za bojanje kod kuće, Američka akademija za dermatologiju (AAD) preporučuje suptilnije promjene. Umjesto da postanete „vrlo plavuša“ ako ste prirodna tamna brineta (ili obrnuto), oni predlažu kupnju boje koja je unutar tri nijanse vaše prirodne boje. Drastičnije promjene donose i više štete, pa je to najbolje prepustiti profesionalcu s ciljem ostvarivanja sigurnih i predvidljivih rezultata.

3. Pazite na alergijske reakcije

Boja za kosu može izazvati alergijsku reakciju na vašoj koži, pa ako primijetite osip, crvenilo, oteklinu, peckanje ili svrbež, AAD vam savjetuje da prestanete bojati kosu i razgovarate s ovlaštenim dermatologom kako bi vas testirao na alergiju na boju (ili određeni sastojak boje).

voda s ružmarinom za kosu

Voda s ružmarinom za čudesan rast kose – mit ili istina?

Društvene mreže zapalio je novi trend: priprema vode s ružmarinom za koju se tvrdi da čini čuda po pitanju...

SAZNAJTE VIŠE

4. Brinite o svojoj obojenoj kosi

Specifični šampon i regenerator (kao i drugi proizvodi poput maski za kosu) dizajnirani za obojenu kosu, pomažu u očuvanju vaše boje i promiču zdravlje vaše kose vraćajući joj vlažnost i snagu, kaže Schipani.

Zaključak: držite se profesionalnih metoda posvjetljivanja kose

Osim ako nemate prirodno vrlo svijetlu plavu kosu, sok od limuna (plus sunce) može dati nedosljedne ili osrednje rezultate, a ne „osunčani izgled“ s plaže koji želite postići. U većini slučajeva, najbolje je otići profesionalcu ili koristiti profesionalni proizvod za bojanje kod kuće. „Nisam vidjela niti čula za mnoštvo onih koji koriste limunov sok za posvjetljivanje. Mislim da je to zato što su profesionalci stvorili veću prisutnost na društvenim medijima i objavljuju informativne videozapise o rizicima različitih metoda kućnog osvjetljavanja“, kaže Schipani.

Korišten izvor: Everyday Health

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button