ADIVA Plus sadržaj - 6. travnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Milan Milošević, dr. med., specijalist ortopedije i traumatologije koštano-zglobnog sustava, Poliklinika Ribnjak, ADIVA Plus sadržaj

Kako trčanje utječe na tijelo: pozitivni i negativni aspekti

Iz perspektive ortopedije, trčanje je svakako korisna aktivnost koja nesumnjivo pozitivno utječe na lokomotorni sustav. Ali ako se ne izvodi ispravno ili ako se trči prekomjerno može imati i negativne učinke

trčanje i zdravlje

Naše je tijelo stvoreno za pokret; da bismo održali njegovo zdravlje i funkcionalnost, svakako je potrebno baviti se fizičkom aktivnošću. Pritom je trčanje posljednjih godina, pa i desetljeća, postalo omiljen oblik rekreacije diljem razvijenog svijeta čiji se stanovnici suočavaju s visokim razinama stresa.

Naime, osim što blagotvorno utječe na tijelo, trčanje može imati značajan pozitivan utjecaj na psihu, smanjujući stres i anksioznost, povećavajući samopouzdanje, poboljšavajući kvalitetu sna, raspoloženje i koncentraciju.

Samo nekoliko minuta intenzivne fizičke aktivnosti dnevno može produljiti život

Pozitivni i negativni učinci trčanja

Iz perspektive ortopedije, spomenimo da je trčanje svakako korisna aktivnost koja nesumnjivo pozitivno utječe na lokomotorni sustav, odnosno na kosti, mišiće, zglobove i vezivna tkiva, ali može imati i negativne učinke ako se ne izvodi ispravno ili ako se trči prekomjerno.

Kosti

Kada je riječ o kostima, trčanje je izvrstan način za njihovo jačanje jer se tijekom trčanja javlja opterećenje koje potiče stvaranje nove koštane mase i poboljšava se gustoća kostiju. Međutim, pretjerano trčanje ili nedovoljni periodi oporavka između treninga mogu dovesti do ozljeda kostiju kao što su stres frakture.

Mišići

Trčanje je također izvrsna aktivnost za jačanje mišića donjeg dijela tijela, uključujući kvadriceps, stražnjicu, listove i mišiće donjeg dijela trbuha. No, ako se trči prekomjerno ili se ne koristi pravilna tehnika trčanja, može doći do prenaprezanja mišića te mišićnih ozljeda.

Zglobovi

Trčanje također može biti korisno za očuvanje zdravlja zglobova jer poboljšava protok krvi u zglobu i povećava lučenje sinovijalne tekućine koja pomaže u podmazivanju zglobova. Međutim, pretjerano trčanje ili trčanje na tvrdom i neravnom terenu može dovesti do oštećenja zglobova i povećanog rizika od artroze.

Vezivna tkiva

Spomenimo i utjecaj trčanja na vezivna tkiva čiju će snagu redovito trčanje povećati. No ako se trči prečesto ili s prevelikim intenzitetom, doći će do preopterećenja vezivnog tkiva, njegove upale i oštećenja, odnosno do ozljeda poput tendinitisa ili tendinoze Ahilove tetive. Trčanje može i smanjiti fleksibilnost vezivnih tkiva, posebno ako se ne istežete nakon trčanja. U tom slučaju može doći do smanjene pokretljivosti te povećanja rizika od ozljeda.

Poliklinika Ribnjak

Važni savjeti za trkače

Ovih pet temeljnih savjeta mogu vam pomoći kako biste uživali u blagodatima trčanja, a pritom očuvali zdravlje svog sustava za kretanje.

  • Pravilno zagrijavanje i istezanje prije i poslije trčanja je ključno za sprječavanje ozljeda mišića i zglobova. Preporučujemo najmanje pet do 10 minuta lagane kardiovaskularne aktivnosti prije trčanja, a nakon trčanja provedite 10 do 15 minuta istezanja.
  • Postepeno povećavajte intenzitet i trajanje trčanja kako biste izbjegli prekomjerno naprezanje mišića i zglobova. Preporučujemo da svoj trening planirate tako da postupno povećavate udaljenost i brzinu trčanja.
  • Nosite odgovarajuću obuću koja pruža adekvatnu potporu stopalu i amortizaciju tijekom trčanja. Potražite savjet stručnjaka kako biste pronašli obuću koja je prikladna za vašu individualnu strukturu stopala i stil trčanja.
  • Nemojte ignorirati bol! Ako osjećate bol u mišićima ili zglobovima tijekom ili nakon trčanja, nemojte je ignorirati. Odmarajte se i upotrijebite led kako biste smanjili upalu. Ako ne prestane boljeti nakon nekoliko dana, potražite savjet ortopeda.
tenisice sport sportske aktivnosti stopala

Prava obuća za vašu sportsku aktivnost: Izbor tenisica ne smijete prepustiti slučaju

Iznimno je važno odabrati tenisice prema vrsti aktivnosti jer obuća koja nije u skladu s vašim stopalima uzrokovat će...

SAZNAJTE VIŠE
  • Održavajte ravnotežu između treninga i oporavka. Trenirate li intenzivno i često, a bez odgovarajućeg perioda oporavka, može doći do ozljeda, dok prečesto odmaranje može dovesti do gubitka kondicije. Planirajte svoje treninge i vrijeme odmora kako biste održali ravnotežu.

I na kraju, uživajte u trčanju i slijedite svoje ciljeve. Planirajte svoje treninge i uživajte u postignutom napretku, ali budite strpljivi i ne preopterećujte se. Uz pravilnu tehniku i dozu opreza, trčanje može biti zabavno i zdravo iskustvo.

Za više stručnih savjeta te za sve medicinske usluge koje mogu zatrebati jednom sportašu, javite se s povjerenjem u Sportsko-dijagnostički centar Poliklinike Ribnjak.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button