Psiha i emocije - 24. studenoga 2021.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov, mag. psih.

Pucate po šavovima? Tri načina koja će vam pomoći da se bolje nosite s osjećajima

Kada spomenemo riječ zdravlje, većini na pamet pada fizičko, pa i mentalno zdravlje. Međutim, postoji još jedno zdravlje kojeg trebamo njegovati, posebno u teškim vremenima – ono emocionalno

emocije emocionalno zdravlje

Emocionalno zdravlje možemo definirati kao vještinu prepoznavanja našeg emocionalnog stanja, a zatim i sposobnost da se na konstruktivan način nosimo s osjećajima, kako onim ugodnim, tako i neugodnim.

Važnost dobrog emocionalnog zdravlja

Emocionalno zdravlje nije isto što i mentalno zdravlje, ali predstavlja jedan važan dio mentalnog zdravlja. Tome u prilog idu i brojna istraživanja koja su našla poveznicu između reguliranog emocionalnog zdravlja i psihološke otpornosti te općeg osjećaja dobrobiti.

Je li bolje ispravno opažati negativnosti ili pozitivnosti?

Također, emocionalno je zdravlje izravno povezano i s onim fizičkim. Regulirano emocionalno zdravlje omogućuje nam da ostanemo u kontaktu sa svojim emocijama bez da nas preplave. Za razliku od toga, osobe nereguliranog emocionalnog zdravlja češće mogu biti preplavljene neugodnim emocijama, što onda aktivira stresni odgovor organizma. Pod utjecajem učestalih stresnih odgovora,  imunitet tijela opada a time i njegova sposobnost da se obrani od bolesti.

Emocionalno zdravlje utječe na naš odnos s drugima. Naime, kada prepoznajemo i odgovarajuće reagiramo na vlastite osjećaje, veće su šanse da ćemo isto to moći činiti i s osjećajima drugih. Da ćemo biti suosjećajniji ali, također, da ćemo se, ako to zatreba, znati izboriti za sebe i poštovati svoje granice.

Naše misli i ponašanja izravno utječu na to kako se osjećamo u svojoj koži. Na dobro emocionalno zdravlje možemo gledati kao na uvjerenje da se možemo izboriti s većinom izazova koje život stavlja pred nas, što zauzvrat jača osjećaj samopouzdanja.

Kako raditi na emocionalnom zdravlju?

Na emocionalno zdravlje, jednako kao i na fizičko, treba gledati kao na kontinuirano putovanje, a ne cilj koji, jednom kada je postignut, više ne treba održavati. Dakle, kao što fizičko zdravlje možemo održavati tako što ćemo se zdravo hraniti, vježbati i redovito odlaziti na rutinske liječničke preglede, tako emocionalno zdravlje možemo održavati određenim tehnikama, od kojih izdvajamo važnije:

1. Razvijajte svijest o osjećajima

Kako bismo osnaživali svoje emocionalno zdravlje, potrebno je najprije doći u kontakt s vlastitim osjećajima. Jer, emocionalno blagostanje ne proizlazi iz izbjegavanja neugodnih osjećaja, već iz suočavanja s njima te njihova prihvaćanja. Kada vas preplave emocije uslijed nekog stresnog događaja, zapitajte se: koji osjećaj mi se sada javio? Gdje se javio? Zašto se javio baš taj osjećaj? Podsjeća li me ovaj osjećaj na nešto od prije? Što mogu učiniti sada da bih se osjećao/la bolje?

2. Stavite događaje u novi okvir

Preuokviravanje je psihološka strategija koja nam omogućuje da stresne životne događaje sagledamo iz druge perspektive. Primjerice, ako se nalazimo na nezadovoljavajućem poslu, umjesto da sagledamo isključivo negativne strane (kojih sigurno ima), preuokviravanjem se vježbamo da također sagledamo i neke pozitivne ishode bivanja na radnom mjestu koje nas ne ispunjava. Metodom preuokviravanja prihvaćamo trenutne loše životne okolnosti, ali se također možemo pitati kako su nam one koristile. Kako nam je koristilo iskustvo loše radne okoline? Što nas je ta situacija naučila o nama samima (primjerice, da smo u stanju izboriti se za sebe, da smo mnogo jači nego sto smo mislili, da sada znamo što ne želimo više ponavljati na sljedećem radnom mjestu i slično).

hipersenzibilnost emocionalna osjetljivost psihoterapija

Krhki poput finog porculana: dobre i loše strane emocionalne osjetljivosti

Lako se uvrijedi, često plače, brzo plane… Poznajete barem jednu takvu osobu. Iako vam to možda i smeta, hipersenzibilnost...

SAZNAJTE VIŠE

3. Osvijestite važnost odnosa s najbližima

Stvaranje čvrstih odnosa s bližnjima jedan je od temelja dobrog emocionalnog zdravlja. U bliskim odnosima nalazi se zaštitna mreža koja nas može zaštititi od emocionalnih padova i povreda, pružiti nam utjehu, ali i novu perspektivu na problem s kojim se susrećemo.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button