Koronavirus - 4. veljače 2021.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Antistres igračke za odrasle: smirite i zabavite dijete u sebi

Fraza da živimo u vremenu visokog stresa već se je istrošila od stalnog ponavljanja. No doista postoje bezbrojni načini opuštanja, među kojima bi vam se možda najviše mogle dopasti – igračke

antistres igracke za odrasle stres opustanje

„Poslušajmo potrebe svog unutarnjeg djeteta koje je pripitomljeno i zatvoreno pravilima odraslog svijeta”, napisao je belgijski pisac i slikar Erik Pevernagie. Taj odrasli svijet u kojem danas živimo malo se kome sviđa, pun je straha, a time i stresa. No igračke mogu pružiti učinkovitu pomoć u smirivanju. Iako u ovim godinama nećemo posegnuti za zvečkom (doduše, kastanjete ili bubnjevi bi itekako mogli biti korisni), danas na tržištu postoje itekako popularne antistres igračke namijenjene upravo odraslima.

Što trebate znati o Fidget Spinneru: didaktičko pomagalo ili samo igračka?

Lego kockice

U stresnim pandemijskim vremenima sve više odraslih nalazi odmor za živce u igračkama, počevši od klasika poput kockica za slaganje. Upravo je zato najpoznatiji svjetski proizvođač kockica Lego u posljednjih nekoliko mjeseci predstavio niz novih setova za odrasle, od onih nadahnutih pop kulturom 20. stoljeća, do ekološki osviještenih cvjetnih buketa i bonsai drvaca čije su sastavnice načinjene od bioplastike biljnog podrijetla.

Lego - Flower Bouquet za odrasle

Klasici za razbibrigu i koncentraciju

Za razbibrigu, ali i razbistravanje misli te jačanje koncentracije, dobrodošli su i drugi klasici. Primjerice, Rubikova kocka i njoj slične 3D mozgalice, „migoljasta“ opruga poznata kao slinky što se prebacuje iz ruke u ruku te pin art slagalice u obliku čavlića čijim se ubadanjem u podlogu kreiraju svojevrsne slike i skulpture.

Igračke na radnom stolu

Sve su popularnije takozvane desktop igračke što se lako mogu smjestiti na radni stol. Ima tu svega, od zabavnih mini verzija flipera, bubnjeva, boks vreća i skateboarda (takozvani fingerboard), do sofisticiranih naprava koje se preporučuju za duboko opuštanje, promišljanje i oslobađanje kreativnosti. Među njima je novi hit kinetička kugla Mezmoglobe, djelo danskoga dizajnera Kristopha Krisjansa. Nehrđajuća metalna kugla ima utore koji pri vrtnji stvaraju optičku iluziju beskonačne spirale koja se naizgled „utapa“ u površini na kojoj se kugla zavrtjela.

Igračke za pokretanje i preslagivanje

Od visokokvalitetnih metala načinjene su i supermoderne antistresne igračke sa zupčanicima međusobno povezanim tako da se na raznovrsne načine mogu pokretati i preslagivati u ruci. Uslijed toga pokreću se i „kotačići u glavi“ za veću usredotočenost i aktivno slušanje ili za otpuštanje stresa. Takve naprave često nalikuju multipraktik otvaračima i olovkama ili su pak dizajnirane poput modnih dodataka – primjerice, privjeska za lančić ili prstena.

fidget cube

Fidget cube i fidget spinner

Kultni status među antistresnim gadgetima ima takozvani fidget cube – kocka od vrlo izdržljive plastike, s raznim izbočinama, kliznim elementima, tipkama i drugim elementima kako bi se mogla stiskati i preokretati u ruci do mile volje. Vrlo je omiljen i fidget spinner, trokraka vrtilica što se rotira među prstima, ili se može zavrtjeti na ravnoj površini.

Antistres loptice

Među mini pomagalima što istodobno potiču mentalnu relaksaciju te razvijaju snagu i pokretljivost šake, ne zaboravimo antistres loptice koje su poslužile kao nadahnuće za druge “gnječilice“. Mnoge se odlikuju duhovitim dizajnom, poput japanskih caomaru loptica što ovisno o stiskanju poprimaju razne grimase, te zabavnih squeeze-a-bean privjesaka u obliku mahuna iz kojih se istiskuju zrna sa simpatičnim izrazima lica.

Mekane lutkice za ispucavanje bijesa

Za iskaljivanje nervoze i frustracija dobro dođu mekane antistres lutkice što simboliziraju šefove, političare i druge nepoželjne likove. Korak dalje otišle su popularne Dammit Dolls, lutke za “slanje kvragu“ među kojima su i one što utjelovljuju razne situacije, (ne)raspoloženja i bolesti, uključujući korona-pandemiju.

Kenley - mini beach zen garden

Pomagala u zen stilu

Postoje i razna „umjetnička“ pomagala, poput bojanki za odrasle, magnetnih mini skulptura (metalne kuglice, figurice i drugi elementi slažu se na magnetnom postolju) i „nevidljivog“ crtanja, poznatog kao Mini Buddha Board ili Mini Zen Artist Board. Riječ je o malim sklopivim tablicama nalik na laptop, po kojima se crta kistom umočenim u vodu ili vodenom olovkom. Čim se vodeni trag osuši, crtež nestane da biste mogli stvoriti novi – baš kao što se i u životu sve neprestano mijenja i obnavlja. To je, kažu, odlično za opuštanje i meditaciju. 

bojanke bojanke za odrasle opustanje stres antistres

Antistres bojanke za odrasle: idealne za opuštanje misli

Pravi hit na tržištu postale su antistres bojanke za odrasle. Uzorci životinja, cvijeća i mandala smanjuju naš stres i...

SAZNAJTE VIŠE

U tom stilu osmišljeni su i zen mini vrtovi (desktop zen garden) s pijeskom na kojemu se iscrtavaju linije za smirenje i uravnoteženje misli i emocija. Dostupni su i u „miksu“ istočnjačkog i zapadnjačkog stila kao beach zen garden – minijaturne pješčane plaže koje možete uređivati po volji i tako stvoriti idealan kutak za razbibrigu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button