Dječje zdravlje - 12. prosinca 2017.
AUTOR ČLANKA - Mia Roje

Što trebate znati o Fidget Spinneru: didaktičko pomagalo ili samo igračka?

Popularni Spinner slavu duguje promidžbenim porukama da je riječ o didaktičkom pomagalu, a ne samo običnoj igrački. No je li to doista tako?

Fidget Spinner

Djeca u Polikliniku za zaštitu djece grada Zagreba dolaze s novom zanimljivom napravom u rukama, a roditelji nas pitaju o čemu je riječ te može li koristiti ili štetiti njihovoj djeci.

Obratili su nam se i mediji s upitima o psihološkoj dobrobiti naprave koju promoviraju proizvođači. Riječ je o Fidget Spinneru koji posljednjih mjeseci doseže veliku popularnost u Europi te stoga zaslužuje da se odgovori na neka osnovna pitanja zabrinutih roditelja.

Je li Spinner didaktičko pomagalo?

Ne postoji studija koja potvrđuje da je Fidget Spinner pomagalo za djecu koja imaju autizam, ADHD, anksiozne smetnje i slično, o čemu izvještavaju neki proizvođači.

Djeca koja pate od teškoća pažnje i koncentracije mogu profitirati od izvođenja neke repetitivne pozadinske radnje, poput gužvanja papira u ruci, šaranja, crtkaranja, stiskanja i otpuštanja antistres loptice i slično

Tako bi se, primjerice, djetetu, kojem pažnja lako odluta s dugačkog teksta na satu hrvatskog jezika, moglo olakšati čitanje kad bi u nedominantnoj ruci pod klupom imalo antistresnu lopticu.

Vrtnja Fidget Spinnera po toj bi logici mogla koristiti djeci u održavanju pažnje i koncentracije.

Kako i zašto se koristi?

Mnoga djeca imaju Fidget Spinner i koriste ga kao igračku. Dolazi u raznim veličinama, oblicima, bojama, svjetluca, proizvodi zvukove i tako dalje, čime očito više služi zabavi nego koncentraciji.

Djeca ga koriste za izvođenje trikova, mijenjaju se s prijateljima, oponašaju slavne youtubere u korištenju te naprave i snimaju se.

Fidget Spinner u školskim klupama

Kao bilo koja druga igračka, ni ova naprava ne pripada na nastavu. Nastavnici primjećuju da je djeca koriste za zabavu i igru te nastoje to ograničiti, kao da je riječ o akcijskoj figurici, kartama, videoigrama ili nečemu sličnom.

Korišten na taj način, Fidget Spinner može imati suprotan učinak od onoga navedenog na reklamama – smanjuje dječju pažnju i koncentraciju na nastavnom satu.

Djeca koja doista koriste ovu napravu kao pomoć pri učenju čine to diskretno i tiho pod klupom. Svako izvođenje trikova i samostalno učeničko igranje pod satom nastavnici s pravom ograničavaju.

Trebaju li roditelji kupiti djeci Spinner?

Kada nam roditelji postavljaju ovakva pitanja, na njih nema univerzalnog odgovora. Roditelji se mogu zapitati bi li djetetu kupili neku sličnu igračku ovisno o svom roditeljskom stilu, uobičajenim pravilima u obitelji, trenutačnim okolnostima, financijskoj situaciji i tako dalje.

Naravno, važno je s djetetom dogovoriti pravila korištenja igračaka, pa tako i u ovom slučaju, primjerice uputiti dijete da se ne igra u školi.

Iako liječnici, psiholozi ni defektolozi neće „propisati“ djetetu korištenje ove naprave, u njihovim nalazima može stajati preporuka za dodatnom sekundarnom aktivnošću u svrhu poboljšanja pažnje i koncentracije

Ako je to slučaj kod vašeg djeteta, Fidget Spinner, ali i neka druga slična aktivnost mogu pomoći. Ne postoji razlog zbog kojeg bi djetetu trebala baš ova naprava a da se ne može zamijeniti nekom drugom, povoljnijom varijantom.

Je li Fidget Spinner opasan?

U medijima se mogu naći primjeri djece koja su se ozlijedila koristeći ovu napravu. Neka su gurala prstiće u otvore, neka su dobila alergijske reakcije na materijal ili žuljeve od pretjeranoga korištenja.

U svakom slučaju, važno je da uključene odrasle osobe preuzmu odgovornost u ovakvim i sličnim situacijama. Kao što vrijedi i za sve ostale igračke, trebamo ih prilagoditi dobi djeteta, zajedno ih istražiti, provjeriti od kojih su materijala te ograničiti vrijeme i način primjene.

Rijetko koja igračka je dobra, loša, sigurna ili opasna sama po sebi – odlučujuća je uloga roditelja i ostalih odraslih osoba koje se brinu o djetetu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button