Odmor i putovanja - 30. svibnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Lea Bijač

Putopis: Doznajte iz prve ruke kada je idealno otputovati u Vijetnam

Iako je i Tajland dolazio u obzir, zbog kvalitetnijeg programa odabrali smo 13-dnevno putovanje u Vijetnam i Kambodžu

vijetnam

Film Lovac na jelene jedan je od mojih najdražih. Gledajući ga iznova i iznova, maštala sam o Vijetnamu, toj dalekoj zemlji smještenoj na jugoistoku Azije, njezinoj povijesti i svim događanjima koja su je učinile time što danas jest.

Zbog nedostatka vremena za samostalnu organizaciju putovanja, inače vrlo mukotrpan i zahtjevan proces koji ponekad iziskuje i višemjesečni angažman, odlučili smo putovati u organizaciji turističke agencije. Već uigrani sastav, tata i ja, opet. Iako je i Tajland dolazio u obzir, zbog kvalitetnijeg programa odabrali smo 13-dnevno putovanje u Vijetnam i Kambodžu. Bilo je to početkom svibnja 2016. godine.

Čekajući let za Ho Chi Minh

U zagrebačkoj zračnoj luci upoznali smo se s našim turističkim pratiteljem. Na mene nije ostavio pozitivan prvi dojam. Djelovao mi je istovremeno bahato i nedovoljno iskusno. Ostatak grupe, suputnika, tad nismo vidjeli. Znali smo samo da nas ima 15 Hrvata. Odletjeli smo za Dohu, glavni grad Katara, gdje smo proveli osam sati čekajući let za Ho Chi Minh. Prošli smo svaki kutak aerodroma. Od područja za spavanje, preko butika s tradicionalnom arapskom odjećom, do improviziranih džamija. Te puste sate stajanja na mjestu jedva smo izdržali. Potkraj više nismo znali što bismo i gdje bismo sa sobom. Ni wi-fi nije funkcionirao. Izdeprimirala nas je činjenica da ćemo let za Zagreb u povratku morati čekati još i duže.

Višesatni let do Ho Chi Minha protekao je u potpunom redu. Spavali smo, gledali filmove, pili i jeli. Ne znam zašto ljudi toliko grde avionsku hranu. Nakon dvoznamenkastog s tendencijom prema troznamenkastom broju odrađenih letova u ekonomskoj klasi, ne mogu reći da mi je ijednom bilo servirano nešto nejestivo. Najčešće se bira između piletine, govedine ili janjetine s prilogom, tjestenine u umaku i vegetarijanske opcije. Porcije nisu raskošne, no zadovoljavajuće su i potpuno jestive.

U ranim popodnevnim satima stigli smo u Vijetnam, u više od 11 tisuća kilometara udaljeni Ho Chi Minh, smješten na jugu te, službeno, socijalističke republike. U zračnoj luci oformili smo grupu i saznali s kime ćemo dijeliti svoju azijsku avanturu. Roditelji s dvojicom sinova, tata, ja, i ostali svi odreda umirovljenici, ali agilni i dobro držeći. Na licu mjesta popunjavali smo formulare za vizu, uz koje je obavezno priložiti vlastitu fotografiju i ne preveliku svotu novca.

“Nisam cvilidreta, ali na ovo ću se teško priviknuti”

Intenzivni toplotni udar doživjeli smo izlaskom s aerodroma i prvim korakom po pravom vijetnamskom tlu. Bilo je izrazito vruće, a vlaga u zraku gotovo 100-postotna. Ta nas je paklena kombinacija pratila na cijelom putovanju. Nismo ni slutili da se tek zagrijavamo, jer, tko bi pomislio da može i gore? Znoj nas je luđački probijao, baš svaki djelić kože bio je mokar. “Nisam cvilidreta, ali na ovo ću se teško priviknuti”, zaključila sam. Vremena za predah nije bilo. Raymond, naš dragi lokalni vodič, izrazito mršav i sitan Vijetnamac, lica punog akni i nepravilnih zuba, po hitrom je postupku svu prtljagu ubacio u mini-autobus, a potom i nas. Klima je radila svom svojom jačinom, no, pomoći nije bilo. I dalje smo bili mokri, mokri, mokri.

Južnim Vijetnamom zbog slabijeg utjecaja monsuna izmjenjuju se suho i kišno razdoblje, a temperature variraju od srednje do ekstremno visokih

Kako se Vijetnam pruža od sjevera prema jugu, s planinama i smjenom monsuna, klimatske razlike u zemlji su značajne, iako se klima definira jednostavno kao tropska kišna. Sjeverni dio prolazi kroz četiri godišnja doba; zimi je pod utjecajem vlažnog sjeveroistočnog, a ljeti jugozapadnog monsuna. Najviše kiše na području cijelog Vijetnama pada upravo za vrijeme jugozapadnog monsuna, koji svu svoju moć pokazuje od svibnja do listopada. Južnim Vijetnamom zbog slabijeg utjecaja monsuna izmjenjuju se suho i kišno razdoblje, a temperature variraju od srednje do ekstremno visokih. Idealno vrijeme za putovanje u Vijetnam je siječanj ili veljača, a naša travanjsko-svibanjska tura bila je posljednja do kraja godine, jer je kombinacija visokih temperatura i vlage u zraku teško izdrživa za ljude rođene i odrasle u područjima umjerenih klima. U punom sjaju osjetili smo to na svojoj mokroj koži.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button