Odmor i putovanja - 19. lipnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Tanja Božić

Muralima kroz Karlovac: karlovački kradljivci zaborava

Grad na četiri rijeke prepun je živopisnih murala koji čuvaju uspomene na sjajne Karlovčane koji su obilježili povijest. Autori ovog jedinstvenog projekta su dvojica nadarenih umjetnika – Leonard Lesić i Dalibor Juras

Zašto dama stoji sama? Tko je gospodin s brkom? Gle, i Rock ‘n’ Roll je tu? O, pa evo i Krleže, skida šešir i kao da klima glavom u znak pozdrava. Tko su ova dvojica brkatih muškaraca u nekoj egzotičnoj zemlji? Tu je i Dragojla Jarnević, književnica, Ilirkinja, zagovornica ravnopravnog položaja žena. Njen Dnevnik  govori o društvenim vrijednostima u Karlovcu u 19. stoljeću; manje je ljubavi, ali više dubokih misli.

Ogulin – čarolija između sna i jave

Pješke do Pariza

A ono je Vjekoslav Karas, začetnik novijeg hrvatskog slikarstva i prvi ilirski slikar. Brkati dvojac su poznata karlovačka istraživačka imena – braća Seljan, Mirko i Stevo, rođeni i školovani u Karlovcu. Mirko je neko vrijeme radio u Sankt Peterburgu gdje se je počeo intenzivno baviti atletikom te je 1898. krenuo pješice do Pariza za što mu je trebalo sto dana. Nakon toga se braća sastaju u rodnom gradu i odlaze 23. siječnja 1899. na „put oko svieta pješkom“. (put oko svijeta pješice)

U stopu ih prate istraživači Dragutin Lerman i Jakov Šašel, a tu je i Tesla na 15-ak kvadrata jer je, sjetimo se, slavni izumitelj pohađao Carsku i kraljevsku veliku realku u Karlovcu u kojoj je stekao prva veća tehnička znanja i posebno se zainteresirao za fiziku.

Kamo smo vas to ovaj put odveli, pitate se? Pa gdje drugdje nego u grad murala, Karlovac. Isti onaj grad koji toliki među nama zaobilazimo hitajući na more.

karlovac murali krleza Radio Mreznica

Grad tisuću priča

A Karlovac, grad tisuću priča, čeka da svratite i da vam ih ispričaju vrsni vodiči na besplatnim turama. I ovo ljeto lokalna turistička zajednica i udruga vodiča Bastion spremili su prave poslastice. Dočekat će vas osobno – brkom i razdjeljkom – Nikola Tesla, provesti gradom kroz jedini peterored kestena sve od mjesta kojim je koračao kroz povijest.

Karlovac murali Karlovacki-hr

No, vratimo se početku priče – muralima. Jedinstven je to primjer Karlovca kako su stambene zgrade učinili pozornicom s koje se zrcali prebogata baština grada. Više no što možete i zamisliti, slavnih je imena boravilo, živjelo ili su rođeni upravo ovdje, između četiri rijeke. Murali s njihovim likovima pozivnica su posjetiteljima da istraže život Karlovčana, njihov doprinos svijetu izuma, avijacije, književnosti i glazbe. Autori ove jedinstvene „krađe od zaborava“ u projektu zanimljivog naziva KAkvart su dvojica umjetnika i, pokazalo se, pravih stručnjaka za murale – Leonard Lesić i Dalibor Juras. 

journal Karlovac

Za izradu samo jednog murala treba i nekoliko dana nakon dobre pripreme i ideje koja uvijek, a to je i cilj, ima neku poveznicu s mjestom na koje je „udomljen“. Tako slikar Karas, primjerice, gleda na galeriju koja nosi njegovo ime.

Priča na zaslonu mobitela

Osmišljena je čak i tematska tura, također besplatna, u kojoj vam vodiči pletu priču o njihovim životima.  Ako baš i niste od vođenja i naprosto ste u prolazu, i za to ima rješenje – uz svaki je mural barkod kojeg je dovoljno skenirati i – voila! Eto priče na zaslonu mobitela.

proljece pet ideja za izlete Međimurje Samobor Rastoke Karlovac Rijeka

Istražite Hrvatsku: pet sjajnih ideja za izlete

Ovo proljeće udara tempo vježbanja strpljenja. Želja za suncem, putovanjima i izletima već je kronična. Evo nekoliko ideja za...

SAZNAJTE VIŠE

„Nitko od nas ne zna što ga sutra čeka, a sreća je možda odmah tu, kraj tebe, ni zauvijek prošla, ni tako daleka…” stihovi su Slavka Mihalića, rođenog Karlovčanina, pjesnika, noveliste, novinara, književnog  kritičara i akademika. Sreća je možda baš u traženju novih priča na putu uz karlovačke murale. Ne žurite, stanite u Karlovcu, prošećite, dopustite da vas zavedu domaćini sjajnom pričom o svom gradu.

Fotogradije murala: Radio Mreznica, Journal-hr, Karlovacki-hr

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button