Dom i obitelj - 10. svibnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Majka se voli jednako na svim jezicima: sretan vam Majčin dan!

Majčin dan kakvog poznajemo danas, u zapadnim je zemljama obilježen po prvi puta u Americi. No, majke su jednako važne diljem svijeta te gotovo svugdje imaju svoj dan

Majčinstvo oduvijek u čovječanstvu igra važnu ulogu, kao što i majka u životu gotovo svakog pojedinca zauzima istaknuto mjesto. Emocionalna povezanost koju dijete razvija s njemu najbližom osobom (a to je najčešće majka) u prvih godinu dana, ostavlja trag na njegov čitav život.

Stoga i ne čudi da su se slavlja u čast majki i majčinstva održavala stoljećima ranije, pa tako zapisi postoje još iz vremena antičke Grčke i Rima, a bila su povezana uz majke-božice Reju i Kibelu.

Najljepše zanimanje na svijetu: majčinstvo donosi novu notu ženstvenosti

Majka Majčinog dana

Pa ipak, žena koja je zaslužna za Majčin dan kakvog danas poznajemo u zapadnim zemljama bila je Anna Marie Jarvis. Početkom 20. stoljeća u malom je američkom gradu Graftonu pokrenula obilježavanje Spomendana svih majki.

Učinila je to u čast sjećanja na njezinu majku Ann Reeves Jarvis koja se, zajedno s djecom, borila za emancipaciju žena, a umrla je drugu nedjelju u svibnju. Anna Marie Jarvis 12. je svibnja 1907. godine u mjesnoj crkvi podijelila 500 bijelih karanfila svim majkama, a potom se posvetila pisanju svim političarima kako bi se Majčin dan obilježavao i drugdje.

Njezin je trud urodio plodom te je američki predsjednik W. Wilson proglasio 1914. godine Majčin dan nacionalnim praznikom. Običaj obilježavanja dana posvećenog majkama donijela je u Europu, tijekom Drugog svjetskog rata, „Armija spasa“ te se tih godina počeo širiti kontinentom.

majka i kćer

Lekcije za odrastanje: 7 savjeta koje je majka poslala kćeri u budućnost

Kada ste posljednji put napisali pismo, bilo „stvarno“ ili virtualno? A jeste li ikada razmišljali o tome da napišete...

SAZNAJTE VIŠE

Od Tajlanda do Nepala

I mnoge druge zemlje diljem svijeta imaju svoje „inačice“ Majčina dana. A slave ih u skladu sa svojom kulturom i običajima. Tako se, primjerice, u Tajlandu Majčin dan uvijek obilježava 12. kolovoza na rođendan kraljice Sirikit. Slična se proslava održava i u Etiopiji. Tamo se obitelji okupljaju svake jeseni na trodnevnoj proslavi Antrosht u čast majčinstva.

U Nepalu se pak u travnju ili svibnju (ovisno o lunarnom kalendaru) održava proslava Mata Tirtha Anusi u čast majčinske ljubavi te se tom prilikom daruju majke. A kako bi izrazili počast preminulim majkama, mnogi toga dana hodočaste do jezerca Mata Tirtha jer se kaže da će kupanje u njegovim vodama spasiti mrtve te osigurati blagostanje njihovim obiteljima.

No, ako se na današnji dan niste sjetili svojoj majci kupiti poklon, ne brinite – najviše što svaka majka želi jest da budete sretni i da vas zagrli.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button