ADIVA Plus sadržaj - 5. rujna 2022.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Neven Starčević, dr. med., specijalist opće kirurgije, uži specijalist traumatologije, Specijalna bolnica Sv. Katarina, ADIVA Plus sadržaj

Znate li koji je najčešći prijelom kod ljudi?

Možda ste na trenutak pomislili da su na listi najčešćih prijeloma podlaktica ili potkoljenica, netko bi mogao pomisliti i na kuk. No zapravo je najviše ugrožena palčana kost

prijelom palčane kosti

Prijelom donjeg kraja palčane kosti (distalnog radijusa) nastaje padom na ispruženu ruku (eng. fall onto an outstretched hand, FOOSH). Riječ je o instinktivnoj reakciji pri kojoj se pokušava spriječiti ozljeda glave. Ova je ozljeda najčešće posljedica pokliznuća i pada pri hodu ili sportskim aktivnostima, a učestalost raste s dobi.

Što učiniti ako ste se ozlijedili?

Prvo što treba napraviti jest smireno reagirati kako bi izbjegli dodatne ozljede. Primjerice, kada padnete pri prelasku ceste, u slučaju ishitrene reakcije moguća je i prometna nezgoda. Potom, ako smatrate da je moglo doći do teže ozljede od „običnog“ udarca, potrebno je potražiti liječničku pomoć.

Pazi lomljivo: Zdravlje naših kostiju neka nam bude prioritet

U okviru obrade često će se učiniti klasično rendgensko (RTG) snimanje kojim se može utvrditi prijelom, tj. fraktura. Ako se radi o prijelomu bez pomaka, postavlja se imobilizacija (longeta), dok je kod prijeloma s pomakom potrebno pokušati „namjestiti ulomke“ tehnikom koja se naziva manualna repozicija. Potom se postavlja imobilizacija te se novi položaj provjerava ponovnim RTG snimanjem.

Konzervativno i operativno liječenje

Prilikom sljedećeg posjeta liječniku (kontrolnog pregleda) ponovno će se učiniti RTG snimanje kako bi se utvrdio položaj ulomaka nakon što je prijelom imobiliziran, a oteklina (edem) je splasnula.

Ako je položaj ulomaka dobar, može se nastaviti konzervativno liječenje, odnosno liječenje bez operacije. Pritom se kao orijentir može uzeti činjenica da se 70% prijeloma donjeg kraja palčane kosti (distalnog radijusa) liječi na ovaj način.

U slučaju da se prijelom ne može liječiti konzervativno, pacijentu se predlaže operacija. Vrsta operacijskog liječenja ima nekoliko, a svaka od njih je prikladna za neke određene vrste prijeloma, s obzirom na kvalitetu kosti i dob pacijenta.

U slučaju da je potrebno operacijsko liječenje, vrlo često je potrebna i dodatna dijagnostika u vidu CT snimanja ili, u novije vrijeme, specifičnih sekvenci na magnetskoj rezonanci (MR). Time se izbjegava dodatno ionizirajuće zračenje te se istovremeno dobiva uvid u stanje ligamenata i hrskavice.

Tehnike operacijskog liječenja

Kroz povijest je bilo mnogo različitih tehnika operacijskog liječenja prijeloma donjeg kraja palčane kosti (distalnog radijusa), od kojih u Centru za traumatologiju Sv. Katarine izvodimo osteosintezu (spajanje ulomaka čvrstim umjetnim materijalom) pločicom i vijcima sa strane dlana (eng. Volar locked plating).

Prednost ove vrste zahvata je u tome što se može ranije započeti s razgibavanjem i fizikalnom terapijom u usporedbi s imobilizacijom. Preduvjet za ovu vrstu operacije jest dobra kvaliteta kosti, što je najčešće povezano s dobi i pridruženim bolestima (osteoporoza).

Ako liječnik smatra da je potrebno operacijsko liječenje, a da je kvaliteta kosti narušena, preporučit će vam operaciju s privremenim ukočenjem zgloba (eng. Wrist spanning plate). Tijekom navedene operacije ulomci se dovode u povoljan položaj, a nesmetano cijeljenje kosti u dobrom položaju omogućava napetost ligamenata zbog postavljene pločice i vijaka. Nakon što prijelom zaraste, obavezno je operativno vađenje postavljene pločice te se započinje s intenzivnom fizikalnom terapijom pod nadzorom fizioterapeuta.

padovi, rizik od padova, treca dob, osteoporoza

Kako smanjiti rizik od padova kod starijih osoba?

Iako padovi najčešće ne uzrokuju teške posljedice, kod starijih osoba oni su vodeći uzrok smrtnosti i bolničkog liječenja od...

SAZNAJTE VIŠE

U slučaju konzervativnog liječenja, imobilizacija traje četiri do šest tjedana, nakon čega je potrebna fizikalna terapija, a potpuni oporavak očekuje se kroz tri mjeseca. Kod prijeloma liječenog operacijom, fizikalna terapija započinje prema uputama vašeg liječnika te se individualno prilagođava svakom pacijentu i njegovim potrebama.

Ako ste se ozlijedili, nemojte odgađati javljanje liječniku. Savjet stručnjaka možete zatražiti u Specijalnoj bolnici „Sv. Katarina“.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button