ADIVA Plus sadržaj - 7. travnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin, ADIVA Plus sadržaj

Tema o kojoj se nerado govori: bolan spolni odnos

Smatra se da čak tri od četiri žena u nekom razdoblju svoga života osjeti bolan spolni odnos. Nekim ženama spolni odnosi ne donose užitak ni zbližavanje s partnerom, već su veliki izvor stresa

zena bolan spolni odnos bolni spolni odnosi zene

Bolni spolni odnosi mogu dovesti do seksualne disfunkcije (manjka želje i uzbuđenosti za vrijeme intimnih odnosa), a također mogu i narušiti odnos s partnerom, kao i mentalno zdravlje oba partnera.

Ovom prilikom opisat ćemo vrste i uzroke zbog kojih se bol pri spolnom odnosu može javiti, pojasnit ćemo mogućnosti liječenja te navesti nekoliko savjeta kojima si sami možete pomoći.

Prehrana za intimno i reproduktivno zdravlje žene uz primjer jelovnika

Bol pri spolnom odnosu i popratni simptomi

Bol pri spolnom odnosu, stručnim terminom dispareunija, može se javiti na području stidnice (vulve), na ulazu u rodnicu ili duboko u njoj. Duboka bol se također može javiti u donjem dijelu trbuha i leđa.

Bol pri ulazu u vaginu može se javiti kao posljedica raznih psihičkih i fizičkih čimbenika. Česti uzroci takve boli su smanjena vlažnost (lubrikacija) i spolno prenosive infekcije.

Za mnoge žene, prvi spolni odnos je bolan, ali se rjeđe događa da se bol nakon prvih spolnih odnosa nastavi, osobito nakon promjene pozicija i partnera. Ako je to ipak slučaj, tada govorimo o primarnoj dispareuniji, dok se sekundarna dispareunija javlja nakon perioda bezbolnih spolnih odnosa.

Kako bi se pronašao uzrok dispareunije, važno je obratiti pažnju na sljedeće popratne simptome:

  • vaginalni iscjedak promijenjene boje ili mirisa
  • učestalo i otežano mokrenje
  • smanjena lubrikacija
  • izrazito bolne menstruacije
  • bol u zdjelici
  • bol stidnice
  • promjene na koži stidnice ili ožiljci nakon poroda.

Mogući uzroci površne boli

Jedan od najčešćih uzroka pojave boli za vrijeme spolnih odnosa je smanjena lubrikacija. Da bi intimni odnosi za ženu bili bezbolni i ugodni, spolni organi žene na seksualno uzbuđenje, između ostalog, reagiraju pojačanom proizvodnjom sekreta. Kada vagina nije dovoljno vlažna, trenje pri penetraciji izaziva bol te može izazvati i vidljivo oštećenje tkiva. Smanjena lubrikacija je često uzrokovana psihičkim čimbenicima poput nedostatka uzbuđenja, smanjenog libida ili depresivnih i anksioznih tegoba.

Nakon menopauze, kao i tijekom hormonalnih promjena za vrijeme dojenja ili u sindromu policističnih jajnika te zbog uzimanja određenih lijekova (antihistaminika ili neke vrste oralne kontracepcije), može doći do stanjivanja kože, odnosno sluznice spolnih organa i smanjenja proizvodnje vaginalnog sekreta što posljedično dovodi do nelagode, suhoće i boli.

Također, nakon poroda, potrebno je neko vrijeme da rana od epiziotomije zacijeli. U nekim slučajevima za vrijeme poroda može doći do težeg oštećenja tkiva, osobito nakon puknuća međice kada epiziotomija nije izvršena, što također može uzrokovati bolnost. Ozljeda stidnice ili rodnice bilo kojim putem, primjerice uklanjanjem stidnih dlačica, operacijom ili zračenjem, može biti uzrokom bolnosti.

Važno je naglasiti da su spolno prenosive infekcije i druge infekcije intimnog područja, posebice kandidijaza i trihomonijaza, genitalni herpes ili upala Bartolinijevih žlijezdi, čest uzrok bolnih spolnih odnosa. Tada je, uz dispareuniju, moguća pojava obilnog iscjetka promijenjene boje ili konzistencije te neugodnog mirisa. Mokraćne infekcije također mogu dovesti do pojave boli prilikom spolnog odnosa.

Dermatološke bolesti vanjskih spolnih organa poput lihena sklerozusa, lihena simpleksa ili dermatitisa mogu uzrokovati bolnost, kao i alergije na lateks, kontraceptive, higijenske proizvode i ostale tvari.

Ako ništa do sada navedeno nije primijećeno kao mogući uzrok dispareunije, moguće je da se radi o vulvodiniji, preosjetljivosti vulve na mehaničke podražaje. Uzrok vulvodinije nije sasvim razjašnjen, ali se pretpostavlja da do nje može doći nakon dugotrajne kandidijaze (gljivične infekcije), zbog poremećenog imunološkog odgovora ili preosjetljivosti živčanih završetaka na tom području.

Rijetko, uzrok dispareunije leži u razvojnim anomalijama spolnih organa.

Mogući uzroci duboke boli

Duboka bol se može javiti za vrijeme ili neposredno nakon spolnog odnosa. Kao i površna bol, može biti uzrokovana spolno prenosivim infekcijama koje ovoga puta zahvaćaju vrat maternice (cerviks), maternicu, jajovode ili cijelu zdjelicu. Infekcija također može uzrokovati lokalizirano nakupljanje gnoja (apsces) u zdjelici.

Kada žena koja pati od dispareunije uz bol pri penetraciji ima i izrazito bolne i grčevite menstruacije, moguće je da se radi o endometriozi – ozbiljnom stanju koje je potrebno liječiti kako ne bi rezultiralo neplodnošću i drugim ozbiljnim komplikacijama.

Miomi, ciste jajnika, kao i drugi tumori spolnih organa, mjehura i okolnih struktura također mogu izazvati duboku bol pri penetraciji. Ožiljkasto tkivo nakon infekcije, zračenja ili operacije može uzrokovati duboku bol ili ograničiti penetraciju suženjem vagine.

Jedan od mogućih uzroka duboke i površinske boli pri spolnom odnosu je i spazam zdjeličnih mišića. Pojačan mišićni tonus može nastati u sklopu vaginizma, ali i kao refleksni odgovor na ponavljajuću bol.

Psihološki čimbenici koji utječu na pojavu boli

Kada se govori o bolnim spolnim odnosima, nikako se ne smije zanemariti utjecaj psiholoških faktora na oba partnera. Smanjena uzbuđenost pri spolnom odnosu očituje se nedovoljnom vlažnošću vagine i izostalom reakcijom vanjskih spolnih organa. Stres uzrokovan vanjskim čimbenicima, kao i stres oko samog spolnog odnosa može smanjiti libido i želju za spolnim odnosom. Zanimljivo je da osobe koje pate od depresije i anksioznosti često jače i češće osjećaju bol pri spolnim odnosima.

Manjak samopouzdanja, manjak intimne povezanosti s partnerom, kao i krivnja povezana sa spolnošću, vrlo snažno smanjuju seksualni odgovor. Partnerova spolna disfunkcija također može negativno utjecati na ženu.

Ponekad žene nastave sa spolnim odnosom čak i kada nisu spremne i doživljavaju bol. To može dovesti do kondicioniranja na bol nakon čega je moguć razvoj vaginizma ili spazma mišića što zatim još više pogoršava bol.

koronavirus COVID-19 seks zaraza seksualno zdravlje intimni zivot

Seksualno zdravlje i COVID-19: što kažu epidemiolozi

Saznajte što kažu stručnjaci prenosi li se zaraza spolnim putem te kakav i koliki utjecaj imaju koronavirus i COVD-19...

SAZNAJTE VIŠE

Vaginizam je nevoljna kontrakcija mišića zdjelice koja sprječava penetraciju. U pozadini vaginizma često stoji osjećaj anksioznosti i strah. Strah može biti uzrokovan prijašnjim lošim iskustvom ili zlostavljanjem, ali i strahom od trudnoće.

Ipak, smanjeni libido nije uvijek posljedica psiholoških čimbenika, već može biti uzrokovan i hormonalnim disbalansom, primjerice tijekom i nakon menopauze ili kod policističnog sindroma jajnika.

Bol ne treba trpjeti jer rješenje postoji. O liječenju dispareunije i načinima na koje si same možete pomoći, pročitajte više na stranicama Poliklinike Mazalin.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button