ADIVA Plus sadržaj - 7. svibnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Mia Eškinja, Recipe, ADIVA Plus sadržaj

VIBES: na tragu novog terapijskog rješenja za pretilost

Puni je naziv VIBES-a „Vibrating Ingestible BioElectronic Stimulator pill“, a riječ je o uređaju unutar kapsule koju pacijenti progutaju. Svojim djelovanjem omogućuje osjećaj prividne sitosti i posljedično manji unos hrane

VIBES-rješenje za pretilost

Skupina znanstvenika s cijenjenih američkih sveučilišta na korak je do revolucionarnog neinvazivnog rješenja za prevenciju i liječenje pretilosti.

Svi su upoznati s negativnim posljedicama koje ona može imati na naše zdravlje, a učinkovite terapije većinom su invazivni postupci zbog kojih je smanjena adherencija pacijenata. Može li kapsula poput VIBES-a to promijeniti?

Pretilost unatoč zdravoj prehrani: koje pretrage obaviti?

Poražavajući podaci WHO-a

Prema definiciji WHO-a, pretilost je kronična kompleksna bolest okarakterizirana nakupinama masnih naslaga koje mogu negativno utjecati na zdravlje pojedinaca. Kod takvih osoba povećan je rizik za razvoj dijabetesa tip 2, a pretilost utječe i na kardiovaskularni, koštani te reproduktivni sustav.

Primjerice, u odnosu na 1990. god. broj pretilih odraslih osoba se udvostručio, a kod adolescenata je četiri puta veći. Statistički podaci navode kako je 2022. čak 43% svjetske populacije imalo prekomjernu tjelesnu težinu, a 16% bilo je pretilo.

Prekomjernom tjelesnom težinom smatra se kada je BMI tj. ITM (body mass index/indeks tjelesne mase) veći ili jednak 25, a pretilošću kada BMI ≥30.

Prema podacima stranice „World Obesity Federation“, zabrinjava činjenica da je Hrvatska zauzela visoko 25. mjesto među 200 zemalja koje su na popisu.

Uređaj koji se guta

Puni je naziv VIBES-a „Vibrating Ingestible BioElectronic Stimulator pill“, a radi se od uređaju unutar kapsule koja se primjenjuje peroralno. Djeluje tako da se proguta prije jela te dovodi do intraluminalne mehaničke stimulacije u želucu. Stvaraju se aferentni signali vagusa te je metabolički odgovor razmjeran onome koji nastaje nakon stvarnog procesa hranjenja.

Drugim riječima, dolazi do osjećaja prividne sitosti te će posljedično biti smanjen unos hrane prilikom jela.

Dizajn i svojstva kapsule

Kapsula sadrži želatinoznu membranu koja se otapa četiri minute nakon doticaja sa želučanim sokom te se oslobađa igla s oprugom koja aktivira vibrirajući motor. Aktivno vibrira otprilike 38 minuta što je prihvatljivo ako se uzme u obzir da se obroci općenito konzumiraju u razdoblju od 20 do 30 minuta, a sadržaj želuca miješa se oko sat vremena.

Također su provedena ispitivanja kemijske i toplinske stabilnosti te je uočeno da ne bi došlo do oštećenja želuca čak i da kapsula ostane u njemu cijeli dan ili u crijevima više od tjedan dana.

Provedba ispitivanja

U ispitivanjima su korišteni svinjski modeli (Yorkshire svinje od 50 do 80 kg, stare četiri do šest mjeseci) s obzirom na to da njihova anatomija želuca približno odgovara ljudskoj. Uzeti su uzorci krvi svinja koje su uzele kapsulu i svinja koje nisu u određenim vremenskim intervalima te se je pokazalo da je kod svinja koje su uzele kapsulu došlo do smanjenja hormona grelina (hormon gladi), razina inzulina je porasla, a glukagon je ostao na istoj razini.

Iz navedenog se može zaključiti da umjetnim signaliziranjem distenzije, VIBES može potaknuti metabolički odgovor želučane faze. Čak ni nakon dva tjedna svakodnevne upotrebe kapsula (dva puta dnevno), nije primijećena abrazija ili iritacija prilikom endoskopskog pregleda želuca.

liječenje debljine-Hrvatsko društvo za debljinu

Debljina je bolest koja se mora liječiti pod stručnim nadzorom i ne na svoju ruku

Hrvatsko društvo za debljinu Hrvatskog liječničkog zbora upozorava: svaka osoba koja živi s debljinom trebala bi se javiti svom...

SAZNAJTE VIŠE

U očekivanju istraživanja na ljudima

Istraživanje još uvijek nije provedeno na ljudima, ali znanstvenici se nadaju kako će to biti izvedivo u skorije vrijeme. Dobiveni rezultati su obećavajući te bi u budućnosti mogli doprinijeti prevenciji i/ili smanjenju prekomjerne tjelesne težine.

Glavna je prednost ta što je riječ o uređaju unutar kapsule koja se može progutati, stoga nije potrebna invazivna implantacija ili operacija. Međutim, potrebna su daljnja ispitivanja kako bi se istražio učinak koji VIBES može imati prilikom prolaska kroz tanko crijevo tj. utjecaj na apsorpciju hranjivih tvari, promjenu mikrobioma i cjelokupnu funkciju gastrointestinalnog sustava.

Izvor: Recipe-cpsa.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button