ADIVA Plus sadržaj - 30. svibnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Savez društava multiple skleroze Hrvatske, ADIVA Plus sadržaj

Svjetski dan multiple skleroze: dijagnoza bolesti s tisuću lica

Multipla skleroza je autoimuna bolest za koju nema lijeka, a terapije usporavaju njezinu progresiju i poboljšavaju kvalitetu života oboljelih. Češće pogađa žene, a simptomi variraju od osobe do osobe, zbog čega se MS i naziva „bolest s tisuću lica“

svjetski dan multiple skleroze

Svjetski dan multiple skleroze (MS) koji se svake godine obilježava 30 svibnja, utemeljen je 2009. godine te okuplja globalnu MS zajednicu kako bi dijelili priče, podizali svijest o bolesti i provodili kampanje. Procjenjuje se da od multiple skleroze u svijetu boluje preko 2,8 milijuna ljudi, a svakih pet minuta nekome se u svijetu dijagnosticira MS.

Multipla skleroza je autoimuna bolest za koju nema lijeka, a terapije usporavaju njezinu progresiju i poboljšavaju kvalitetu života oboljelih. Češće pogađa žene, a simptomi variraju od osobe do osobe, zbog čega se MS i naziva „bolest s tisuću lica“. Obično se dijagnosticira između 20. i 40. godine, što je ključno razdoblje za karijeru i obitelj. Najčešći oblik bolesti je relapsno-remitirajući, što znači da se izmjenjuju faze pogoršanja i mirovanja bolesti.

Multipla skleroza: kako prihvatiti dijagnozu neizlječive progresivne bolesti?

Ovogodišnja tema: „Dijagnoza“

Povodom Svjetskog dana multiple skleroze (30. svibnja), Savez društava multiple skleroze Hrvatske i županijske udruge članice provode kampanju „Ja sam više od MS-a!“ čija je ovogodišnja tema „Dijagnoza“.

Ovog se tjedna na više od 15 lokacija diljem Hrvatske organizira niz aktivnosti i javnozdravstvenih akcija s ciljem podizanja svijesti o „bolesti s tisuću lica“ te izgradnje informiranih i brižnih zajednica koje podržavaju osobe s dijagnozom multiple skleroze.

Manjak neurologa i strah od gubitka vozačke dozvole

Multipla skleroza je autoimuna, neizlječiva bolest koja pogađa oko 8 000 osoba u Hrvatskoj, od kojih je gotovo polovica okupljena u udrugama članicama Saveza. Iako je liječenje dostupno od početka bolesti kako bi se usporila njezina progresija, pristup zdravstvenim uslugama nije jednak u svim dijelovima zemlje. U mnogim dijelovima Hrvatske nedostaje neurologa specijaliziranih za ovu bolest, što otežava pravovremeni pristup informacijama i terapiji.

Dodatno, novi Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače izazvao je zabrinutost među oboljelima od multiple skleroze, koji strahuju da će izgubiti vozačke dozvole. Mnogima od njih, vozačka dozvola je ključna za zadržavanje posla zbog loše povezanosti javnog prijevoza diljem Hrvatske.

Savez apelira na nadležne institucije da pronađu alternativna rješenja kako bi osigurali mobilnost osobama s MS-om.

Rezultati ankete: Dijagnoza MS-a

U sklopu ovogodišnje kampanje, provedena je online anketa u kojoj je sudjelovalo 323 oboljelih od multiple skleroze. Cilj ankete bio je bolje razumijevanje njihovih iskustava, od prvih simptoma do postavljanja dijagnoze, kao i izazova s kojima se suočavaju.

Rezultati su pokazali da su najčešći prvi simptomi bili:

  • problemi s vidom kod više od trećine sudionika – bol u oku, dvoslike, zamagljenost ili gubitak vida te
  • trnci i mravinjanje na pojedinim dijelovima tijela kod preko 26% ispitanika.

Nažalost, preko 53% oboljelih nisu znali ništa o bolesti u trenutku dijagnoze, što naglašava važnost informiranja i educiranja javnosti.

Najmanje podrške oboljeli dobivaju od poslodavaca (preko 42%), zbog čega Savez planira organizirati MS treninge za poslodavce kako bi ih educirali o multiploj sklerozi. Ankete su također otkrile da osuđivanje zbog nevidljivih simptoma stvara najveće poteškoće kod gotovo 25% oboljelih.

tremor drhtanje misica

Kad mišići zadrhte: što je tremor mišića i koji su mogući uzroci

Povremeno pokretanje mišića koje nije pod našom kontrolom uobičajena je pojava, no tremor koji ne prestaje ili se pojavi...

SAZNAJTE VIŠE

Gdje potražiti savjet?

Savez društava multiple skleroze Hrvatske krovna je organizacija koja svojim aktivnostima nastoji ukloniti prepreke za kvalitetan život s MS-om.

Osobe s multiplom sklerozom i članovi njihovih obitelji podršku mogu dobiti putem besplatnog SOS MS telefona 0800 77 89 svakog radnog dana od 8 do 16 sati. Dva puta mjesečno, na SOS MS telefonu gostuju vodeći neurolozi za MS u Hrvatskoj. Virtualni MS savjetnik i edukativni podcastovi na MSTV-u dodatno pomažu oboljelima u svakodnevnom životu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button