ADIVA Plus sadržaj - 18. veljače 2024.
AUTOR ČLANKA - Prof. prim. dr. sc. Milivoj Jovančević , dr. med., spec. pedijatar, ADIVA Plus sadržaj

Što učiniti kada dijete noću mokri u krevet?

U predškolskoj dobi često se javlja problem noćnog mokrenja koji se može produžiti i do školske dobi. Ako ne postoji organski uzrok za ovu pojavu, roditeljima će dobro doći savjeti što činiti, a što ne kako bi se kontrola mokrenja čim prije uspostavila

noćno mokrenje kod djece

U praksi se značajno rjeđe susreću problemi vezani za uspostavu kontrole mokrenja. Vjerujem da je to zbog toga što bijeg mokraće predstavlja znatno manji problem od bijega stolice.

U predškolskoj dobi najčešće se javlja problem noćnog mokrenja i na ovom mjestu treba upozoriti na nekoliko činjenica koje mogu biti od koristi.

Noćno mokrenje se može produžiti do školske dobi što je ujedno i krajnja granica do kada se normalno uspostavlja kontrola. Ako se noćno mokrenje ponovno javlja nakon što je već jednom bila uspostavljena kontrola (sekundarna enureza – pojava noćnog mokrenja nakon minimalno šest mjeseci suhih noći) potreban je oprez te je opravdano istražiti moguće organske uzroke (neurološke bolesti, bolesti endokrinog ili mokraćnog sustava) ili psihičke poteškoće – tada treba zatražiti pomoć pedijatra.

Savršen roditelj ne postoji, već samo dovoljno dobar

Kada dijete staviti na tutu?

Kod manjeg broja djece roditelj prepoznaje signale kada dijete ima pozive na pražnjenje stolice pa ga na vrijeme postavlja na tutu. Uz ležeran pristup i pohvalu, moguće je ovu rutinu uspostaviti vrlo rano, ponekad i prije navršenih 12 mjeseci.

Varijabilnost dobi kada se uspostavlja kontrola ispuštanja stolice je velika i ovisi o više čimbenika:

Većina djece uspije uspostaviti kontrolu stolice i mokrenja u dobi između dvije i tri godine. Period ljeta je najčešći odabir roditelja kada se skidaju pelene. Tada su manji praktični problemi (manje odjeće i posteljine, a i manje se mokri s obzirom na vrućine i znojenje).

Čini se da je u proteklim desetljećima došlo do pomaka (kašnjenja) što neki autori pokušavaju objasniti korištenjem jednokratnih pelena (nema osjećaja neugode punih pelena pa nema niti razloga za uspostavu kontrole). Ali ne treba zanemariti i neke socijalne čimbenike kao što su prosječno manji broj djece u obitelji, starija dob majki prvorođene djece te otežani uvjeti u kojima funkcioniraju današnje mlade obitelji.

Noćna enureza

Kada je riječ o kontroli nevoljnog mokrenja noću, potrebno je naglasiti da se može protegnuti i do školske dobi.

Ako dijete „tvrdo“ spava (ne može ga se razbuditi) i ako je neko od članova uže obitelji dulje mokrio, tada je najčešće riječ o primarnoj noćnoj enurezi. Nakon određene dobi (tri do četiri godine) noćnu pelenu se preporučuje maknuti.

U slučaju da se dijete pomokri, trebalo bi aktivno sudjelovati u sanaciji „štete“ (koliko je to moguće) i svakako treba izbjegavati iskazivanje znakova frustracije. Budući da se noćno mokrenje ne događa voljom djeteta, ono nema nadzora nad time, teško će primiti osjećaj krivnje i može se očekivati pogoršanje (učestalije mokrenje noću) i poremećaj u ponašanju tijekom dana. U slučaju da je dijete imalo neprekinuto barem 6 mjeseci suhe noći i zatim počne mokriti u krevet potrebno je javiti se liječniku.

Znakovi upozorenja koje treba uočiti

Sljedeći simptomi ukazuju na organske (tjelesne) uzroke noćnog mokrenja:

  • prekomjerno izlučivanje mokraće noću – ako je volumen mokraće veći od (godine+1) x 30 ml (dio mokraće koji „pobjegne“ u pelenu ili posteljinu treba izmjeriti vaganjem),
  • ako dijete mokri češće od šest puta tijekom dana, uz uvjet da ne uzima prekomjerne količine tekućine,
  • „bježanje“ mokraće danju,
  • iznenadan i snažan nagon za mokrenjem kojeg dijete teško kontrolira,
  • ako mokraća tijekom mokrenja ne teče u neprekinutom mlazu nego on bude često isprekidan,
  • opstipacija (zatvor stolice).

Neovisno o tome je li riječ o primarnoj enurezi (dijete nije nikada uspostavilo kontrolu mokrenja noću) ili sekundarnoj (nakon što je uspostavljenja kontrola, noćno se mokrenje ponovno javilo), treba se posavjetovati s pedijatrom ako nalazite simptome koji ukazuju na organske uzroke.

Preporuke za roditelje

Ako kontrola nije nikada bila uspostavljena, treba biti strpljiv i nastojati ne iskazivati svoju (roditeljsku) frustraciju zbog navedenog problema. Da biste lakše postigli taj cilj, treba znati da dijete ne mora uspostaviti kontrolu noćnog mokrenja do školske dobi.

Djeca koja mokre noću su češće vrlo osjetljiva, emocionalno zahtjevna djeca. Iskazivanje roditeljske frustracije im donosi osjećaj krivnje i smetnje se uobičajeno pogoršavaju.

Preporučuje se vrlo smiren i blag pristup, no istovremeno je bitno iskazati i određen stupanj čvrstine – dakle, određen stupanj vjere da dijete može uspostaviti kontrolu nad mokrenjem te odlučnost da mora preuzeti dio odgovornosti za posljedice mokrenja. Stoga dijete treba aktivno sudjelovati kod noćnog presvlačenja krevetnine i pidžame.

Korištenje noćnih pelena se nikako ne preporučuje jer sprječava učinak neugode koji se javlja zbog mokre odjeće. Izostanak neugode priječi nastanak refleksa uspostave kontrole i problemi traju značajno dulje.

Preporučuje se kroz dan provoditi „trening“ mjehura zadržavanjem urina što je moguće dulje vremena. Time se povećava kapacitet mjehura i povisuje prag osjećaja njegove punoće i okidanje procesa pražnjenja.

Treba se pobrinuti da dijete ide mokriti neposredno prije odlaska na spavanje. Preventivno buđenje tijekom noći se uglavnom ne preporučuje, naročito u djece koja iskazuju negodovanje zbog toga što ih se budi.

noćno mokrenje više nije problem

Razbijen mit, pomoć postoji: noćno mokrenje nije posljedica psihičkih tegoba

Noćno mokrenje (enureza) čest je poremećaj u dječjoj dobi, čak 15 do 20 posto djece u dobi od pet...

SAZNAJTE VIŠE

Pružite djetetu svu svoju toplinu

Korisno je uskraćivati unos tekućine nakon kasnih popodnevnih sati. Djeca koja imaju naviku kontinuiranog pijenja slatkih napitaka na bočicu (čajevi, sokovi) uobičajeno piju puno više tekućine nego što im objektivno treba; oni piju zbog osjećaja ugode u ustima (duda, okus slatkoga). Djeca u toj dobi (nakon navršene treće godine života) bi trebala svoje emocionalne potrebe zadovoljavati drugim kanalima, na drugi način. Riječi i igra u kojoj roditelj pruža svu svoju toplinu postupno zamjenjuju zadovoljstvo koje pruža duda i slatki napitak.

Djeca koja imaju povećane krajnike i pretežno dišu na usta, piju više tekućine zbog osjećaja suhoće u usnoj šupljini. Tako se kod neke djece noćno mokrenje može javiti u fazi prehlade kada im se u potpunosti zatvori nos i kada piju više tekućine.

Nadalje, kod izraženog crijevnog zatvora (opstipacije), nagomilane mase stolice smanjuju prostor unutar kojeg se može mjehur širiti i prije će se javiti nagon na mokrenje.

Noćno mokrenje koje se proteže u školsku dob zahtijeva specijaliziranu liječničku pomoć.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button