ADIVA Plus sadržaj - 1. lipnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Prim. Irena Šnajdar, dr. med., spec. opće kirurgije, subspec. vaskularne kirurgije, Specijalna bolnica Sv. Katarina, ADIVA Plus sadržaj

Savjeti za pacijente koje očekuje operacija proširenih vena na nogama

Pročitajte savjete stručnjaka o svim ključnim aspektima postoperativnog razdoblja, od onoga što možete očekivati odmah nakon operacije vena, preko savjeta za oporavak, pa do strategija za održavanje zdravlja vena

oporavak-operacija proširenih vena

Operacija proširenih vena može značajno poboljšati kvalitetu života, smanjiti bol i nelagodu te unaprijediti izgled nogu. No, važno je znati što možete očekivati nakon operacije kako biste se pravilno oporavili i održali zdravlje vena.

Prvi dani nakon zahvata

Odmah nakon operacije vena, a najčešće je to endovenska laserska ablacija, možete očekivati sljedeće:

 • Odmah ste potpuno pokretni. Dapače, preporučuje se što više hodati prvih nekoliko dana.
 • Oticanje i modrice oko mjesta zahvata mogu trajati nekoliko tjedana.

Kada je potrebno liječiti proširene vene?

 • Blaga do umjerena bol i nelagoda su normalni u prvih nekoliko dana, a lijekovi protiv bolova koje vam liječnik propiše, mogu pomoći u ublažavanju ovih simptoma.
 • Većina pacijenata će morati nositi kompresijske čarape nekoliko tjedana nakon operacije kako bi se smanjilo oticanje i poboljšala cirkulacija.
 • Ožiljci su obično mali i s vremenom postaju manje vidljivi, a posebne kreme mogu pomoći u ubrzavanju procesa zacjeljivanja.
 • Većina pacijenata može se vratiti normalnim svakodnevnim aktivnostima nakon tri dana, a potpuni povratak svim aktivnostima i sportu moguć je nakon tjedan dana.
 • Ovisno o vrsti posla, predviđeno bolovanje je tri do sedam dana. U slučaju manjih zahvata, kao što je sklerozacija, oporavak je još brži – povratak normalnim aktivnostima i poslu moguć je već sutradan.

Savjeti za potpuni oporavak

Slijedite sve postoperativne upute koje vam je dao vaš liječnik, uključujući uzimanje lijekova i nošenje kompresijskih čarapa.

Lagana tjelovježba, poput hodanja, može poboljšati cirkulaciju i spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka. Ako morate sjediti dulje vrijeme, redovito se ustajte i krećite kako biste poboljšali cirkulaciju, a kad se odmarate, podignite noge na jastuk kako biste smanjili oticanje.

Pijte dovoljno tekućine.

Kako održavati zdravlje vena nakon zahvata?

Donosimo vam nekoliko bitnih preporuka za održavanje zdravlja vena:

 • održavajte zdravu težinu jer prekomjerna težina povećava pritisak na vene,
 • aktivnosti poput hodanja, plivanja ili vožnje bicikla mogu vam pomoći u održavanju dobre cirkulacije,
 • izbjegavajte visoke temperature jer toplina može proširiti vene i pogoršati simptome,
 • izbjegavajte dugo kupanje u vrućoj vodi i saune,
 • nosite kompresijske čarape kako biste poboljšali cirkulaciju,
 • prehrana bogata vlaknima i niska u soli može pomoći u smanjenju oticanja i održavanju zdrave cirkulacije.
prosirene vene varikozne vene krvne zile kapilare

Proširene vene: kako nastaju i kako se liječe

Iako se proširene vene smatraju estetskim problemom, one prvenstveno izazivaju neugodne zdravstvene tegobe, a može doći i do otvaranja...

SAZNAJTE VIŠE

U postoperativnom razdoblju važno je slijediti savjete za oporavak i usvojiti zdrave navike kako biste dugoročno održali zdravlje vena.

Redovite kontrole kod liječnika i praćenje stanja vena pomoći će vam u prepoznavanju i rješavanju potencijalnih problema na vrijeme. Briga o zdravlju vena nakon operacije osigurat će da uživate u životu bez nelagode i komplikacija povezanih s venskim bolestima.

Za više informacija i savjeta iz prve ruke, dogovorite termin za pregled u ambulanti za liječenje proširenih vena Specijalne bolnice Sv. Katarina.

Izvor: SB Sv. Katarina

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button