ADIVA Plus sadržaj - 15. studenoga 2023.
AUTOR ČLANKA - Hrvatski zavod za javno zdravstvo, ADIVA Plus sadržaj

Roditelji, upozorite djecu na rizike konzumacije nikotinskih vrećica!

Posljednjih se dana u medijima govori o novom opasnom trendu među mladima – snusu, odnosno nikotinskim vrećicama. Društvene mreže su ih pune, posebno TikTok, mladi ih konzumiraju po uzoru na sportaše, a nimalo nisu bezazlene. O njima se je oglasio i Hrvatski zavod za javno zdravstvo

nikotinske vrećice-snus

Nikotinske vrećice služe kao zamjena za konvencionalne proizvode na bazi duhana i mogu uzrokovati slične zdravstvene rizike, pa čak i veće, s obzirom na možebitnu visoku količinu nikotina.

Sadrže dehidrirani nikotin u obliku bijelog praha (s dodanim aromama). Napravljene su za postavljanje između usna i desni te ne zahtijevaju pljuvanje. Ne sadrže list duhana, a nikotin se apsorbira u krvotok preko sluznice u ustima. Vrećice također sadrže biljna vlakna, arome i zaslađivače.

Brojni štetni učinci na zdravlje

Ovisno o primijenjenoj dozi nikotina, izloženost može izazvati brojne različite nepovoljne reakcije u organizmu.

Mogu uzrokovati povećanje krvnog tlaka i otkucaja srca, blagi simptomi intoksikacije uključuju mučninu i povraćanje, uz povećanu izloženost simptomima kao što je proljev, slinjenje i usporavanje otkucaja srca. Teška trovanja mogu biti karakterizirana napadajima i respiratornom depresijom.

Riječ farmaceuta: Nova saznanja o pušenju e-cigareta

Navedene fiziološke reakcije mogu predstavljati zdravstveni rizik koji vjerojatno može utjecati – zbog svog potencijala ovisnosti – na ranjive podskupine kao što su djeca, adolescenti i nepušači.

Teško je otkriti konzumaciju, a razvijaju ovisnost

Ti proizvodi predstavljaju posebnu opasnost za maloljetnike zbog činjenice da je njihovu konzumaciju teško uočiti. Zbog toga postoji nedostatak društvene kontrole roditelja ili drugih odraslih osoba, što može omogućiti ovisnost.

Ovisnost o nikotinu javlja se kada osoba ne može bez nikotina. Naime, na početku uzimanja nikotina, on može dovesti do kratkotrajnog osjećaja ugode koji potiče neodgodivu želju za ponovnim uzimanjem. Što više osoba uzima nikotin to je veća količina potrebna za postizanjem i najmanjeg osjećaja ugode.

Kada se ovisnost razvije, uzimanjem nikotina ne postiže se više toliko osjećaj ugode, koliko osjećaj osposobljenosti za uobičajeno dnevno funkcioniranje. A kad osoba pokuša prestati, doživljava neugodne psihičke i fizičke promjene, odnosno simptome ustezanja (apstinencije) od nikotina.

Visok sadržaj nikotina

Budući da je prema Zakonu o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda (pročišćeni tekst zakona NN 45/17, 114/18) ograničen sadržaj nikotina na najviše 1 mg po cigareti, kutija od 20 cigareta odgovara 20 mg nikotina. Ako nikotinska vrećica ima deklarirano 20 mg nikotina po vrećici, a jedno pakiranje ima, primjerice, 18 vrećica, to iznosi 360 mg nikotina, dakle znatno više od jedne kutije cigareta s maksimalno 20 mg nikotina.

Također, riječ je i o različitim vrstama nikotina; u cigaretama je biljni nikotin (iz duhana), a u vrećicama sintetski, čija su apsorpcija i vezanje na receptore drugačiji. Oni ovise i o farmaceutskoj čistoći uporabljene sirovine, kao i tome je li riječ o čistom sintetskom nikotinu ili R/S smjesi.

Iako nikotinske vrećice sadrže manje štetnih kemikalija od duhana koji se može pušiti, one i dalje mogu sadržavati nitrozamine povezane s rakom te nose rizike od nuspojava, uključujući mučninu, štucanje i iritaciju usta.

Stanje u Europi i svijetu

Nikotinske vrećice podliježu raznim propisima diljem svijeta, ovisno o tome kako su definirane i klasificirane, a u mnogim slučajevima nema zakonske regulative.

Njemačka –  BAT (British American Tobacco) 2021. uklonio je svoje nikotinske vrećice s tržišta u Njemačkoj. Kako su izvijestili industrijski analitičari Tobacco Intelligence, njemački Ured za zaštitu potrošača i sigurnost hrane rekao je da ovi proizvodi nisu regulirani niti duhanskim zakonodavstvom, niti zakonodavstvom prehrambenih proizvoda i tako se nisu mogle legalno prodavati.

Skandinavija – godine 2019. Švedska nacionalna uprava za hranu je savjetovala da se nikotinske vrećice sada ne bi trebale regulirati kao hrana jer su namijenjene ispljuvanju, a sadržaj se uglavnom apsorbira kroz usta, a ne u želudac. Nikotinske vrećice trenutno se ne prodaju legalno u Norveškoj.

Australija – kao i kod e-cigareta i grijanih duhanskih proizvoda, nikotinske vrećice su zabranjene u prodaji i dostupne su samo na recept.

Kanada – od studenog 2020. kanadska vlada nije odobrila prodaju nikotinskih vrećica i izdala je upozorenje u kojem se navodi da, budući da nikotinske vrećice nisu ocijenjene prema „sigurnosti, učinkovitosti i kvaliteti“, one mogu sadržavati visoke razine nikotina i biti štetne za zdravlje.

Što nam govore istraživanja?

Istraživači iz Norveške navode: „Granice između raznih duhanskih i nikotinskih proizvoda postaju sve manje jasne, što duhanskoj i nikotinskoj industriji omogućuje da iskoriste nedosljednosti u propisima.“

Istraživači u SAD-u identificirali su rizik od nikotinskih vrećica privlačnih nepušačima, a posebno mladima, jer neki proizvodi dolaze u nizu voćnih okusa i diskretniji su od e-cigareta.

Bundesinstitut für Risikobewertung (Njemački institut za procjenu rizika) zabrinut je zbog zdravstvenih rizika koji vjerojatno može utjecati – zbog svog potencijala ovisnosti – na ranjive podskupine ljudi populaciji, kao što su djeca, adolescenti i nepušači.

Daljnja zabrinutost odnosi se na trudnice i dojilje (embriotoksičnost, razvojna toksičnost, prijenos nikotina u majčino mlijeko) te osobe koje boluju od kardiovaskularnih bolesti.

Primijećeno je nekoliko slučajeva trovanja nikotinskim vrećicama. Međutim, ništa se ne može kategorizirati kao teški slučajevi.

Ovisno o primijenjenoj dozi, izloženost nikotinu može izazvati broj različitih reakcija u organizmu.

Među ostalim fiziološkim reakcijama, također može uzrokovati:

  • povećanje krvnog tlaka i otkucaja srca,
  • blage simptome intoksikacije koji uključuju mučninu i povraćanje, uz povećanu izloženost simptomima kao što je proljev, slinjenje i usporavanje otkucaja srca,
  • teška trovanja, koja mogu biti karakterizirana napadajima i respiratornom depresijom (poremećaj disanja karakteriziran sporim i neučinkovitim disanjem).

Važno je znati: nema dostupnih znanstvenih dokaza koji podupiru nikotinske vrećice ili druge bezdimne duhanske proizvode kao pomagala za prestanak pušenja.

Djeca, mladi i druge izrazito osjetljive skupine

Djeca i mladi koji su izloženi nikotinu mogu postati ovisni pri nižim ili povremenim razinama konzumiranja u usporedbi s odraslima. Djeca su, zbog svoje niske tjelesne težine, sklonija nuspojavama.

Danski autori su opisali slučaj dječaka u dobi od 9 godina koji je obrađen na Odjelu hitne pomoći sa simptomima mučnine, vrtoglavice i drhtavice nakon oralne upotrebe samo jedne nikotinske vrećice. Dječaku je dijagnosticirana akutna nikotinska intoksikacija te je hospitaliziran na Odjelu pedijatrije. Znanstveni dokazi također pokazuju da izloženost nikotinu tijekom adolescencije može rezultirati štetnim i dugotrajnim učincima na razvoj mozga.

grijani duhanski proizvodi

Jesu li grijani duhanski proizvodi doista manje štetni od „običnih“ cigareta?

Za grijane duhanske proizvode se ističe da nanose najmanju štetu zdravlju u usporedbi s „običnim“ i e-cigaretama. To treba...

SAZNAJTE VIŠE

Osim toga, daljnja zabrinutost odnosi se na trudnice i dojilje (embriotoksičnost, razvojna toksičnost, prijenos nikotina u majčino mlijeko) te osobe koje boluju od kardiovaskularnih bolesti.

Zaključno

Nikotinske vrećice su posebno opasne za djecu i mlade zbog navedenih štetnih učinaka nikotina te zbog nekontrolirane upotrebe.

Nužni su napori i aktivnosti cijelog društva u razvoju svijesti o opasnosti ovih proizvoda, i to počevši od obiteljskog doma, kako se ovi proizvodi ne bi koristili niti u najmanjim količinama prije 18. godine života.

Među odraslim osobama nužno je podizanje saznanja o štetnosti ovih proizvoda te je potreban oprez kod upotrebe.

Izvor: HZJZ

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button