ADIVA Plus sadržaj - 12. lipnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Mag. logoped Iva Bašić, ADIVA Plus sadržaj

Razvijaju li blizanci „tajni“ jezik?

Izraz „jezik blizanaca“ je teorija koja se temelji na ideji da braća i sestre rođeni kao blizanci razvijaju jezik koji je jedinstven za njih i razlikuje se od jezika kojim se govori u njihovom okruženju, jezik koji samo oni razumiju...

Jedan od popularnih mitova o blizancima je da dijele tajni jezik, oblik komunikacije koji je samo njima poznat. Izrazi kao što su idioglosija, autonomni jezik ili kriptofazija, opisuju fenomen jezika blizanaca, fascinantan koncept koji je zaintrigirao istraživače i roditelje. Prema APA-i, američkom psihološkom udruženju, definira se kao tajni ili nerazumljivi jezik, odnosno kao osobito osebujan komunikacijski obrazac koji se ponekad razvija između blizanaca i samo je njima razumljiv. Međutim, zapravo je vrlo rijetko da blizanci razviju pravi jezik, obično samo u slučajevima ekstremne izolacije.

Važno je reći da je jezik sustav određen pravilima. Definira se kao razumijevanje i korištenje govornog, pisanog i/ili komunikacijskog sustava simbola. Izraz „jezik blizanaca“ je teorija koja se temelji na ideji da braća i sestre rođeni kao blizanci razvijaju jezik koji je jedinstven za njih i razlikuje se od jezika kojim se govori u njihovom okruženju.

Nestrpljivo očekujete djetetove prve riječi? Govor se vježba razgovorom

Brbljanje nije tajni jezik

Dojenčad i mala djeca imitiraju ono što vide da odrasli i druga djeca rade, uključujući pokušaje oponašanja govornih obrazaca. Budući da su blizanci zajedno gotovo uvijek, mogu početi oponašati jedno drugo, odnosno međusobne pokušaje govora, i to često netočno. Sve bebe prolaze fazu brbljanja imitirajući zvukove; to je njihov način vježbanja vokalizacije i uspostavljanja veza u mozgu koje vode razvoju jezika.

Neki blizanci mogu izgledati kao da zapravo razumiju brbljanje jedno drugoga, što se čini kao da dijele tajni jezik. Kako odrastaju, može se činiti da razgovaraju tajnim jezikom. No, ova djeca ne razvijaju novi jezik, već daju sve od sebe kako bi prenijeli svoje želje, potrebe i ideje pritom zapravo samo pogrešno izgovarajući zvukove i riječi.

Kako ulaze u rane faze ekspresivnog jezičnog razvoja, često proizvode ono što stručnjaci nazivaju protoriječima. To su riječi u prijelaznom razdoblju koje imaju značenje za dijete, ono ih razumije i koristi, ali nemaju značenje u ciljanom, materinskom jeziku. One mogu i ne moraju fonološki odgovarati glasovima proizvedenim u ciljanoj riječi, no za prenošenje tog značenja te se „„riječi“„ koriste dosljedno.

Specifičnosti razvoja jezika kod blizanaca

Jezični razvoj kod blizanaca često je usporeniji ili se razlikuje od razvoja kod jednoplodnih vršnjaka. Neka istraživanja pokazuju da blizanci, osobito dječaci, mogu mjesecima kaskati u sposobnostima verbalnog izražavanja. Postoje mnogi čimbenici koji doprinose kasnijem razvoju govora.

Bebe usvajaju jezik od roditelja. Roditelji više djece, koji su često iscrpljeniji i pod stresom zbog izazova i brige za dvoje ili više djece, mogu pružati manje verbalnih poticaja u svakodnevici.

Mladi blizanci su gotovo cijelo vrijeme zajedno i, kao bilo koji drugi par koji većinu vremena provodi zajedno, uče se oslanjati na neverbalne ili „skraćene“ oblike komunikacije. Oni djeluju intuitivno, razumiju međusobne geste, gunđanje ili vokalizaciju. Uz to, kao što je već spomenuto, oponašaju međusobne pokušaje ekspresivnog jezika, često naglašavajući netočan izgovor.

Također, blizanci imaju tendenciju govoriti brže, a mogu i skratiti svoje riječi ili izostaviti pojedine glasove dok izgovaraju riječi, možda u natjecateljskom pokušaju da nadglasaju svog brata ili sestru i prvi privuku pažnju roditelja. Konačno, ponekad se sporiji jezični razvoj javlja kao posljedica preranog poroda koji utječe na kognitivni ili fizički razvoj.

U većini slučajeva, blizanci će dostići svoje vršnjake do polaska u školu. No, za neku djecu problemi s govorom mogu stvarati poteškoće u kasnijim godinama, osobito u čitanju ili pisanju. Važno je na vrijeme prepoznati potrebu i javiti se stručnjaku budući da u nekim slučajevima, rana intervencija i logopedska terapija mogu smanjiti poteškoće i pružiti odgovarajuće govorno-jezične poticaje.

Blizanci postaju sve sofisticiraniji u govoru i jeziku kako odrastaju. Jedna zanimljiva činjenica jest da se ponekad, unatoč govorno-jezičnom razvoju, u međusobnoj komunikaciji mogu odlučiti izražavati na način na koji su to činili kad su bili mlađi, istovremeno shvaćajući da postoji jasniji način da izgovore tu riječ. To obično čine kada razgovaraju s drugima.

Savjeti za roditelje blizanaca

Za kraj, iako se „tajni jezik“ može činiti umiljatim i zanimljivim, roditelji blizanaca trebali bi poticati ispravan razvoj govora i jezika. Evo nekoliko savjeta:

  • Pričajte, pričajte, pričajte! Komunicirajte sa svojim blizancima, dajući svakom djetetu dovoljno vremena jedan na jedan.
  • Izlažite djecu drugim vršnjacima ili starijoj djeci umjesto da se blizanci igraju isključivo zajedno.
pregled kod logopeda govor djeteta

Savjetnik za roditelje: kada odvesti dijete na prvi pregled kod logopeda?

Mnogi roditelji su u nedoumici kada odvesti dijete na pregled kod logopeda te je li opravdana zabrinutost uz njegov...

SAZNAJTE VIŠE
  • Čitajte im. Dobrobiti čitanja za djecu su brojne.
  • Motivirajte svoju djecu da se jezično izražavaju. Ne popuštajte zahtjevima izraženim gestama, gunđanjem ili plakanjem, već dajte prednost postavljanju zahtjeva koristeći riječi.
  • Ne dopustite da jedan blizanac postane glasnogovornik drugog, potaknite svako dijete da govori za sebe.
  • Postavljajte pitanja kako biste uključili svoje blizance u razgovor. S vremenom, kako budu stariji, koristite otvorena pitanja da biste potaknuli raspravu.
  • Ne prekidajte dijete kako biste ga ispravili dok govori. Radije ga pustite da završi, a zatim vi izgovorite riječi ispravno.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button