ADIVA Plus sadržaj - 6. veljače 2021.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić, ADIVA Plus sadržaj

Putovanja nakon korone: jednodnevni izlet do Slovenije i Italije

Pruži li vam se mogućnost, a granice se otvore, posvetite jedan dan putovanju punom ljepota i zanimljivosti – posjetite Postojnsku jamu, Predjamski dvorac i Trst

Postojnska jama Predjamski dvorac Trst

Jednodnevni izlet koji obuhvaća obilazak destinacija u dvije strane države čini se prilično ambiciozan i prenatrpan. No, ukoliko putujete s područja zapadne Hrvatske, obilazak Postojnske jame i Predjamskog dvorca u Sloveniji te Trsta u Italiji u jednom danu, prilično je lagodan i ležeran. Samo se treba dići malo ranije i doći do Postojnske jame kako bi se uhvatili prijepodnevni termini obilaska.

Čudesni podzemni krajolici

Obilazak jame odvija se podzemnim vlakićem i pješice te traje oko 90 minuta. Organizacija posjeta je zaista besprijekorna tako da se bez stresa može uživati u podzemnom spektaklu. Više puta sam posjetio Postojnsku jamu i svaki put je nekome iz društva s kojim sam bio to bio prvi posjet. Svi, bez iznimke, bili su bez daha, zadivljeni čarobnim podzemnim krajolicima. Tijekom najvećeg dijela godine jama se otvara u 10:00 sati i ulazi se svakih sat vremena. Ulaznice nisu jeftine, no radi se o doživljaju koji se pamti doživotno, a razvijenost okolne infrastrukture, kao i u samoj jami, sugerira da se kompleksom uspješno upravlja. Ako se odlučite provesti cijeli dan na ovoj destinaciji naći ćete mnoge dodatne sadržaje poput Vivarija. U njemu se možete upoznati sa živim svijetom jame, u prvom redu fascinantnom čovječjom ribicom, simbolom krškog podzemlja za kojeg kažu da može doživjeti i nevjerojatnih sto godina starosti. Ako ste pak željni avanture, postoji mogućnost da jamu doživite na način koji posjetiteljima na redovitim obilascima ostaje skriven. Pod punom speleološkom spremom s kacigama i kombinezonima, u pratnji iskusnih vodiča, možete istraživati podzemne stranputice.

Predjamski dvorac

Dvorac iz Guinnesove knjige rekorda

U kompleksu oko jame postoje i mnogobrojni ugostiteljski objekti, a svakako obiđite i Modrijanovo seosko gospodarstvo. Sve informacije o posjetu Parku Postojnska jama naći ćete na internetskoj stranici www.postojnska-jama.eu na kojoj je sadržaj dostupan i na hrvatskom jeziku.  No, ako želimo stići ostvariti naš plan jednodnevnog izleta, nakon obilaska jame odmah se uputite prema obližnjem Predjamskom dvorcu koji se nalazi nekoliko kilometara dalje. Kao i uz jamu, uz ovaj dvorac najbolje pristaju superlativi. To je najveći spiljski dvorac na svijetu, upisan u Guinnessovu knjigu rekorda. Riječ je istovremeno o graditeljskom čudu, kao i čudu prirode. Dvorac je star 800 godina i ugrađen je u monumentalnu kršku jamu te izgleda kao da je iz nje izrastao. I sama jama se može razgledati, no samo u toplijem dijelu godine zbog šišmiša koji u njoj spavaju zimski san. Unatoč mnogim sadržajima, nakon obilaska dvorca, prema našem planu, vrijeme je za zaputiti se u Italiju.

Bivša shopping destinacija

Vožnja do Trsta traje malo više od pola sata. U kolektivnoj svijesti generacija rođenih sedamdesetih godina i ranije, još postoje uspomene na ovaj grad kao shopping destinaciju. Pohodi u Trst su u prošlim vremenima bili sastavni dio kulture življenja. U Trst se išlo obnavljati garderobu, kupovati cipele, torbice, zatim kupovati pića, deterdžente i ostale potrepštine. Osamdesetih godina prošlog stoljeća pizzerije su u Hrvatskoj bile vrlo rijetke, pa je odlazak u Trst bio prilika uživati u toj talijanskoj poslastici. Danas se u ovaj grad više ne ide zbog šopinga. Naime, Trst je „došao“ nama u obliku obilja ponude u šoping centrima. No, gubitkom identiteta shopping destinacije, smisao posjeta ovom gradu nije nestao. Dapače, iako njegovo ime vuče korijen iz venetske riječi za tržište, Trst je, kao turistička destinacija, mnogo ljepši nego kao shopping destinacija.

Trst

Bogatstvo kulture, povijesti i arhitekture

Možemo ga poimati i kao nama najbliži Zapad. Riječ je o lučkom gradu u blizini granice, stoga se radi o multikulturnom mozaiku u kojem ćete naići na ljude iz cijelog svijeta. Grad je to bogate kulture, povijesti i arhitekture. Centar grada je zaista veliki Trg ujedinjene Italije kojeg uokviruju Gradska vijećnica, velika Guvernerova palača i fontana Četiri kontinenta, jedan od neprepoznatljivijih simbola grada. U Trstu nalazimo i spomenike bogate antičke povijesti, Rimski forum i ostatke amfiteatra. Jedan od simbola grada nalazi se uz kanal Grande – spomenik Jamesa Joycea, poznatog irskog pisca čiji spomenik nalazimo i u našoj Puli kraj Slavoluka Sergijevaca. Kip gleda upravo na nekadašnju trgovačku zonu Ponte Rosso. Danas je ovdje mnogo manje kupaca te više ne dominiraju talijanski, već kineski dućani. Taj dio grada, dakle, značajno se promijenio. Kao što se uostalom sve mijenja.

grad najneobicniji gradovi gradic

Ovo su najneobičniji gradovi svijeta: svakako ih posjetite nakon pandemije

Zamislite život pod stijenama, čitav grad u samo jednoj zgradi, gradić u dvije države ili život u svim nijansama...

SAZNAJTE VIŠE

Panta rei – sve teče, i mijenja se, pa tako i ovaj grad. Tako će zasigurno biti i s ovim vremenom sputanosti, izolacije i karantena. Na obzoru je već, jasno se vidi novo vrijeme, novo proljeće. Proći će i ova pandemija, a kad prođe, krenite oprezno, pomalo. Prvo na jednodnevni izlet kroz dvije države i dvije strane Zemljine površine.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button