ADIVA Plus sadržaj - 2. lipnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Tamara Roman, mag. nutr., Vitamini.hr, ADIVA Plus sadržaj

Poslastica iz davnina: zdrave i slatke datulje

Datulje su poznate čovječanstvu već pet tisućljeća. Na našem tržištu uglavnom su dostupne u sušenom obliku. Osim što su zdrave, izvrstan su prirodni zaslađivač

datulje i zdravlje

Datulja je plod palme (Phoenix dactylifera L.) koja se uzgaja na Srednjem Istoku već 5000 godina. To je vrlo slatko voće, po obliku slično maslini, koje se sastoji od mesnatog dijela i koštice (sjemenke).

Datulje se mogu konzumirati suhe, polusuhe i svježe, a gotovo sve datulje koje se mogu naći na tržištu u zapadnim zemljama u osušenom su obliku. Ovisno o sorti, svježe datulje su prilično male veličine, a raspon boja se kreće od svijetlo crvene do svijetlo žute.

Višestruke koristi za zdravlje prehrambenih vlakana

Kalorične i bogate zdravim nutrijentima

Budući da su sušene, njihova energetska vrijednost veća je od energetske vrijednosti svježeg voća. Ukupna energetska vrijednost slična je sadržaju drugog suhog voća, poput grožđica i smokava.

Većina energetske vrijednosti u datuljama dolazi iz ugljikohidrata, a manji dio iz proteina. Unatoč velikom broju kalorija, datulje uz značajnu količinu vlakana sadrže i brojne važne vitamine i minerale (nutritivnu vrijednost datulja na 100 g potražite ovdje).

Datulje imaju i visok udio antioksidansa, što zasigurno pridonosi njihovim blagodatima na zdravlje. Naime, antioksidansi štite vaše stanice od slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje mogu izazvati štetne reakcije u vašem tijelu i dovesti do različitih oboljenja. U usporedbi sa sličnim vrstama sušenog voća, poput smokava i suhih šljiva, pokazano je kako datulje imaju najveći udio antioksidansa.

Doprinos prevenciji Alzheimerove bolesti

Znanstvene studije otkrile su kako datulje mogu biti korisne za snižavanje upalnih markera, poput interleukina 6 (IL-6), u mozgu. Naime, visoka razina IL-6 povezana je s većim rizikom od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti.

Uz to, studije na životinjama pokazale su kako datulje mogu biti korisne u smanjenju formiranja plakova u mozgu. Nakupljanje plakova može poremetiti komunikaciju između moždanih stanica, što u konačnici može dovesti do smrti moždanih stanica i Alzheimerove bolesti. Potencijalne blagodati datulja na mozak pripisuju se njihovom sadržaju antioksidansa za koje je poznato da smanjuju upalne procese.

Alzheimerova bolest prehrana zdrava hrana

Alzheimerova bolest i prehrana: koje namirnice jesti

Sve češće se susrećemo sa zdravstvenim tegobama starijih. Jedna od njih je Alzheimerova bolest čije se pojavljivanje može odgoditi...

SAZNAJTE VIŠE

Odličan prirodni zaslađivač

Datulje predstavljaju bogat izvor fruktoze, vrste šećera koja se prirodno nalazi u voću. Iz tog su razloga datulje vrlo slatke te imaju blagi okus karamele. U receptima čine odličnu zamjenu za bijeli šećer jer uz dodanu energetsku vrijednost, obogaćuju jela vrijednim hranjivim sastojcima, vlaknima i antioksidansima.

Članak nastavite čitati na portalu Vitamini.hr.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button