ADIVA Plus sadržaj - 12. siječnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija, ADIVA Plus sadržaj

Pomaže li cink doista u liječenju prehlade i gripe?

Mnogi će pacijenti posegnuti za cinkom u obliku dodatka prehrani na prvi znak respiratorne virusne infekcije. Je li ovaj mineral učinkovit ili je riječ samo o popularnom mitu, istražili su australski znanstvenici

cink prehlada i gripa

Cink se već godinama preporučuje kao saveznik u samoliječenju prehlade i gripe, a proteklih se mjeseci spominje i u okviru bolesti COVID-19. Ipak, treba istaknuti da su na tom području mišljenja još uvijek jako podvojena. Primjerice, u veljači prošle godine objavljena je studija u časopisu JAMA kojom je bilo obuhvaćeno 214 pacijenata, a koja je pokazala da visoke doze cink glukonata i askorbinske kiseline (vitamin C) ili oba zajedno, nisu smanjili simptome koronavirusa.

Mineral br. 1 u organizmu: cink

Kod kojih je bolesti cink učinkovit?

Pa ipak, kada je riječ o prehladi, gripi, sinusitisu i upali pluća, cinku treba dati šansu. Naime, australski istraživači na čelu s Jennifer Hunter, izvanrednom profesoricom na Institutu za zdravstvena istraživanja Sveučilišta Western Sydney u Penrithu, otkrili su da cink u obliku dodatka prehladi može skratiti trajanje ovih bolesti. Rezultati njihove studije objavljeni su krajem godine u stručnom glasilu BMJ Open, piše portal WebMD.

Cink je kao nutrijent privukao pozornost istraživača jer je poznato da igra važnu ulogu vezano uz imunitet, upale, ozljede tkiva, krvni tlak te u odgovorima tkiva na bilo kakav nedostatak kisika.

Cink u pastilama, spreju ili gelu

Kako bi saznali više o potencijalu ovog esencijalnog minerala, istraživači su pregledali više od dvadeset kliničkih ispitivanja koja su uključivala više od 5400 odraslih osoba. Obuhvaćena ispitivanja su bila objavljena u 17 engleskih i kineskih istraživačkih baza podataka do kolovoza 2020. Niti jedna od njih nije posebno ispitivala upotrebu cinka za prevenciju ili liječenje bolesti COVID-19.

Pastile su bile najčešći oblik unosa cinka, a slijedili su ih sprejevi i gelovi za nos, rekao je istraživački tim. Doze su se značajno razlikovale ovisno o formulaciji te ovisno o tome je li cink korišten s ciljem prevencije ili pak liječenja.

Rezultati studije

U usporedbi s placebom, procijenjeno je da pastile s cinkom ili sprej za nos sprečavaju oko pet novih infekcija dišnog sustava na 100 osoba mjesečno, a učinci su bili najjači u smanjenju rizika od težih simptoma, poput groznice i bolesti nalik gripi. Međutim, ovi se nalazi temelje na samo tri studije, istaknuo je tim.

U prosjeku, simptomi su nestali dva dana ranije upotrebom spreja s cinkom ili tekuće formulacije uzete pod jezik (sublingvalno), u usporedbi s placebom, pokazali su podaci.

Cink nas čuva u vrijeme gripe i prehlade

Sasvim mala količina cinka čini čuda za naše zdravlje!

SAZNAJTE VIŠE

Pacijenti koji su koristili sprej za nos ili sublingvalni cink imali su gotovo dvostruko veću vjerojatnost da će se oporaviti tijekom prvog tjedna bolesti u odnosu na one koji su koristili placebo, istaknuli su autori studije. A još 19 pacijenata na svakih 100 vjerojatno će i dalje imati simptome tjedan dana kasnije ako ne koriste cink.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button