ADIVA Plus sadržaj - 10. srpnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Specijalna bolnica za neurokirurgiju i ortopediju Aksis, ADIVA Plus sadržaj

Nije hernija: ispupčenje diska i mogućnosti liječenja

Unatoč sličnim simptomima, ispupčeni disk u vratu ili leđima ne treba miješati s diskom koji ima herniju

ispupčenje diska-liječenje

Vrlo jednostavno rečeno, ispupčeni disk je nabreknuće u vanjskom sloju diska kralježnice. Ovo se događa kada vanjski oklop diska kralježnice oslabi do točke u kojoj pritisak uzrokuje da disk nabrekne. Ne uzrokuju sva ispupčenja diska simptome; oni se događaju onda kada se ispupčenje trlja ili dodiruje živce ili okolne strukture.

Tech neck: vrat pritisnut ekranima

Ispupčeni disk u vratu ili leđima ne treba miješati s diskom koji ima herniju. Iako mogu imati slične simptome, disk s hernijom se dogodi kada unutarnji materijal diska curi kroz pukotinu u svom vanjskom oklopu.

Ispupčeni je disk obično jasan znak da postoje problemi u okolnim područjima kralježnice. Probleme može uzrokovati povećani pritisak na spinalni disk ili slabljenje diska zbog degeneracije. Ispupčeni disk u vratu ili leđima može biti jedan od uzroka spinalne stenoze, išijasa ili stegnutoga živca.

Simptomi ispupčenog diska

Većina ljudi koji pokazuju znakove ispupčenoga diska osjećat će bol u području ispupčenja. Utrnutost, peckanje i valovi boli diljem puta živca u rukama ili nogama, također su simptomi ispupčenja diska koje možete osjećati.

Simptomi ispupčenoga diska obično će se osjetiti samo onda kada se upale zbog aktivnosti koja stavlja pritisak na okolni živac. Lokacija oštećenoga diska odredit će koja će druga područja u tijelu biti zahvaćena.

Simptomi ispupčenog diska u vratu:

  • bol u vratu,
  • bol u ramenima, rukama i/ili šakama,
  • utrnuće ili peckanje u rukama, šakama ili prstima,
  • slabost mišića ako dugo ne rade.

Simptomi ispupčenog diska u donjem dijelu leđa:

  • bol u donjem dijelu leđa,
  • bol u stražnjici, nogama i/ili stopalima,
  • utrnuće ili peckanje u nogama, stopalima ili nožnim prstima,
  • slabost mišića ako dugo ne rade.

Kao što možete vidjeti, simptomi ispupčenja diska u vratu su poprilično slični onima u leđima. Jedina razlika je u tome što će ispupčeni disk u vratu utjecati na živce koji idu u vaše ruke, a ispupčeni disk u donjem dijelu leđa utjecat će na živce koji idu niz vaše noge.

Lumbalna ispupčenja (ispupčeni diskovi u donjem dijelu leđa) češći su od ispupčenih diskova u vratu. 90% pacijenata s lumbalnim ispupčenjima zapravo će iskusiti simptome ispupčenoga diska.

Mogućnosti ne-kirurškog liječenja ispupčenja diska

Konzervativno liječenje ispupčenja diska obično počinje odmaranjem i protuupalnim lijekom. Ako vam se ne popravi ispupčenje diska, fizikalna terapija i modifikacija aktivnosti obično su sljedeći korak u liječenju.

Toplina i hladnoća često se dodaju planu liječenja ispupčenoga diska kako bi se doprinijelo liječenju. Hladnoća  se obično koristi prvih 48 do 72 sata kako bi se smanjila upala. Zatim dolazi do izmjena s toplinom kako bi se poboljšali cirkulacija i zacjeljivanje zahvaćenoga područja.

Ako su vaši simptomi ozbiljni i prijete uzrokovanjem trajne štete kralježnici ili njenim okolnim strukturama, mogla bi biti potrebna operacija prije nego se pokušaju konzervativne metode.

bol u vratu vratnoj kraljeznici vrat terapija drzanje vjezbe bolovi fizioterapeut

Bol u vratnoj kralježnici: uzroci, liječenje, prevencija

Bol u vratnoj (cervikalnoj) kralježnici je jedan od češćih simptoma zbog kojih se posjećuju neurolozi, fizijatri, fizioterapeuti...

SAZNAJTE VIŠE

Kada razmisliti o operaciji?

Nakon četiri do šest tjedana liječenja, a bez osobitog ili ikakvog olakšanja, trebalo bi razmisliti o operaciji ispupčenoga diska. Operiranje ispupčenoga diska je, međutim, posljednja mjera i rijetko je potrebna.

Ako vam ispupčeni disk uzrokuje utrnuće ili slabost mišića što remeti hodanje ili ako imate probleme s urednim funkcioniranjem crijeva ili mjehura, operacija diska se smatra prioritetom.

Doznajte u nastavku teksta i koje operativne opcije vam stoje na raspolaganju.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button