ADIVA Plus sadržaj - 9. kolovoza 2023.
AUTOR ČLANKA - Prim. dr. sc. Dražen Perkov, dr. med., spec. radiologije, vaskularni radiolog, subspec. intervencijske radiologije, Specijalna bolnica Sv. Katarina, ADIVA Plus sadržaj

Najčešća pitanja i odgovori o Color Doppler ultrazvuku

Color Doppler vena nogu je izuzetno važan dijagnostički alat koji omogućuje rano otkrivanje, praćenje i liječenje venskih poremećaja

kolor dopler ultrazvuk

Većina ljudi često ne obraća pažnju na zdravlje svojih vena, sve dok se ne pojave problemi poput otoka i bolova u nogama ili proširene vene. Međutim, prevencija je ključna za očuvanje zdravlja vena i izbjegavanje potencijalno ozbiljnih komplikacija.

U tom smislu, UZV Color Doppler pregled vena nogu je postao izuzetno važan dijagnostički alat.

Što je Color Doppler ultrazvuk?

UZV Color doppler je slikovni test koji pomoću zvučnih valova visoke frekvencije prikazuje kretanje krvi kroz krvne žile.

Znate li kako se rade RTG, mamografija, CT, MR ili UZV? Donosimo sve na jednome mjestu

Za razliku od običnog ultrazvuka koji također koristi zvučne valove za stvaranje i prikaz slika struktura unutar tijela, Color Doppler pokazuje protok krvi u krvnim žilama. Točnije, zvučni valovi mjere smjer i brzinu krvi u žilama, a računalo te valove pretvara u pokretne slike na ekranu.

Za prikaz protoka i prohodnosti krvi u realnom vremenu najčešće se koriste crvena boja (arterije) i plava boja (vene).

Kako se radi Color Doppler vena nogu?

Color Doppler vena nogu zapravo se radi na isti način kao i običan ultrazvučni pregled, odnosno prislanjanjem sonde na promatrane krvne žile na nogama. Izvodi se u ležećem položaju, pri čemu se ultrazvučna sonda postavlja na nekoliko specifičnih mjesta duž nogu pacijenta, od prepona do stopala. Tijekom pregleda možda će biti potrebno mijenjati položaj tijela.

To je jednostavna dinamička pretraga koja je potpuno bezbolna i bez rizika za pacijenta (ne koristi ionizirajuće zračenje), a zahtijeva vrlo malu ili gotovo nikakvu pripremu. Trajanje pretrage je oko 20 do 30 minuta, ovisno o složenosti pregleda.

Zašto je važan Color Doppler vena nogu?

UZV Color Doppler vena nogu liječniku daje važne informacije o protoku krvi kroz vene u nogama, a kako bi se otkrilo postoje li „zastoji“ u cirkulaciji. Dakle, riječ je o važnoj pretrazi za dijagnosticiranje proširenih vena te otkrivanje ugrušaka (tromba) u površinskim (površinske venske tromboze) i dubokim venama nogu (duboke venske tromboze), zajedno s procjenom brzine protoka krvi.

Osim toga, ova je pretraga izuzetno važna kod oticanja i boli u nogama, gangrenoznih promjena te vidljivo proširenih vena na nogama, a otkriva i probleme s protokom krvi u određene organe i krvožilne tumore u nogama.

Kada se izvodi ova pretraga?

Najčešće je to prva pretraga koja se radi pri obradi raznih stanja i bolesti krvnih žila, a omogućuje liječnicima identifikaciju mogućih venskih poremećaja u ranoj fazi, čak i prije nego što se pojave vidljivi simptomi. Rani tretman venskih problema može značajno smanjiti rizik od ozbiljnijih komplikacija kao što su duboka venska tromboza ili venska insuficijencija.

Ako već imate dijagnosticiranu vensku bolest i podvrgnuti ste terapiji, Color Doppler pregled može se koristiti za praćenje napretka vašeg stanja. Pregledi tijekom vremena liječnicima omogućuju da vide kako se venska cirkulacija poboljšava ili pogoršava te da prilagode tretman prema vašim potrebama.

U slučaju ozbiljnijih venskih poremećaja, kirurški zahvati mogu biti neizbježni. Color Doppler igra ključnu ulogu u planiranju takvih zahvata. Pomoću ove pretrage liječnici mogu precizno locirati proširene ili oštećene vene, odrediti njihovu veličinu i oblik te na temelju toga odabrati najbolji pristup kirurškom zahvatu. To rezultira većom preciznošću, manje invazivnim postupcima i boljim rezultatima operacija.

Kome se preporučuje Color Doppler vena nogu?

Color Doppler vena nogu preporučuje se osobama koje imaju sljedeće simptome:

  • bol u nogama,
  • otekline,
  • promjene boje kože ili
  • čireve.
duboka venska tromboza plućna embolija tromboembolija krvni ugrusci

Važnost pravovremenog prepoznavanja duboke venske tromboze

Duboka venska tromboza je dobroćudna bolest, no može izazvati plućnu emboliju s fatalnim ishodom ili kroničnu vensku insuficijenciju

SAZNAJTE VIŠE

Također, preporučuje se ljudima koji imaju povećani rizik od bolesti krvnih žila, poput pušača, dijabetičara, osobama s povišenim krvnim tlakom ili povišenim razinama kolesterola.

Ovu pretragu dobro je napraviti i nakon operacije na krvnim žilama ili kod praćenja bolesti poput varikoznih vena.

Zaključno, Color Doppler vena nogu je izuzetno važan dijagnostički alat koji omogućuje rano otkrivanje, praćenje i liječenje venskih poremećaja. Redoviti pregledi mogu spriječiti ozbiljne komplikacije te pomoći u održavanju zdravlja vaših vena.

Stoga, ne zanemarujte vaše vene i javite nam se s povjerenjem ako primijetite bilo kakve simptome ili probleme s cirkulacijom nogu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button