Manje soli, više zdravlja: praktični savjeti za svakodnevicu
Sol je neophodna za život, ali je njezin prekomjeran unos povezan s nizom ozbiljnih zdravstvenih problema. Doznajte kako bez velikog odricanja smanjiti unos soli i time značajno unaprijediti svoje zdravlje
Kuhinjska sol je, u umjerenim količinama, neophodna i značajna za ljudsko zdravlje jer ima važnu ulogu u biokemijskim procesima u organizmu.
Međutim, zbog njene prekomjerne konzumacije ona je danas opasnost za čovjeka. Vodeći je rizični čimbenik hipertenzije, ali je povezana i s ostalim bolestima kao što su bubrežni kamenci, karcinom želuca i gornjeg dijela ždrijela, osteoporoza i bronhalna astma.
Koliko soli trebamo?
Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) preporučeni dnevni unos je 5 g dnevno, a u Hrvatskoj se prosječno unosi 11,6 g na dan. Velik broj namirnica koje unosimo u organizam prirodno sadrži dovoljnu količinu soli, no čovjek je svakodnevno dodaje hrani u svrhu poboljšanja okusa.
Skrivene soli i kako smanjiti unos
Najviše soli unosimo u obliku tzv. „skrivenih soli“ jedući gotovu i polugotovu hranu, hraneći se u restoranima, unosom grickalica (čips, štapići, kikiriki, pistacio), kruha i pekarskih proizvoda, suhomesnatih proizvoda, tvrdih sireva, sirnih namaza, kukuruznih pahuljica, gotovih umaka, senfa, majoneze, hamburgera, juha iz vrećice, polugotovih jela.
S malo uloženog truda jednostavno je smanjiti unos soli.
U svakodnevnom životu:
- Čitati deklaraciju. Birati namirnice koje sadrže 1,4 g soli na 100 g hrane.
- Konzumirati namirnice s niskim sadržajem natrija poput svježeg ili smrznutog voća i povrća.
- Konzumirati svježe povrće ili voće uz svaki obrok.
- Konzumirati mliječne proizvode koji imaju niski sadržaj natrija poput svježeg sira i jogurta.
- Konzumirati svježe meso ili ribu, izbjegavati dimljene proizvode te proizvode konzervirane solju.
- Izbjegavati polugotova i gotova jela, jela koja sadrže mononatrijev glutamat i soja umak, grickalice, pekarske proizvode, ketchup, ukiseljeno povrće, masline, razne dresinge za salate.
- Pri pripremi jela umjesto soli koristiti razno začinsko bilje, češnjak, papar, vinski ili jabučni ocat, sok od limuna. Tablicu sa začinskim biljem i u kojim jelima biste ih mogli koristiti, potražite ovdje.
- Konzumirati hranu koja sadrži veće količine kalija poput voća i povrća (grah, krumpir, rajčica, banana).
- Smanjivati unos soli postepeno.
Budite pritom strpljivi. Nakon nekoliko dana moći će se primijetiti kako hrana s manjom količinom soli ima bolji, puniji okus.
U restoranu:
- Izbjegavati jela sa šunkom, slaninom, dimljenom ribom, sirom ili soja umakom.
- Izbjegavati jela koja u nazivu imaju riječ dimljeni, usoljeni.
- Zamoliti da se jelu pri kuhanju doda malo ili nimalo soli.
- Biti oprezni sa skrivenom soli u „zdravijim“ namirnicama poput salata koje se često nude s raznim dodacima koje pridonose povećanom unosu soli.
- Izbjegavati dodatke poput maslina, kockica preprženog kruha, dresinga za salate, mariniranog mesa ili povrća, slanih sireva.
- Uvijek probati jelo prije dosoljavanja.
Zamijeniti | Izabrati | Ušteda na soli (g) |
50 g prženog kikirikija | 50 g indijskih oraščića (neslanih) | 3,9 |
Dvije kriške šunke | 2 komada pečene puretine | 2,0 |
1 žličica soli pri kuhanju | 0,5 žličice soli pri kuhanju | 2,5 |
Pohani odrezak | Odrezak na grillu | 1,0 |
2 kom pečenih svinjskih kobasica | 1 komad pečene nemasne svinjetine | 2,5 |
100 g tvrdog sira | 100 g svježeg sira | 0,8 |
Zašto se kalij uzima samo pod nadzorom liječnika?
Kalij je esencijalni nutrijent koji je prisutan u mnogim namirnicama. Iako je dostupan u obliku dodatka prehrani, treba biti...
SAZNAJTE VIŠEBlagodati smanjenja soli za organizam
Manje soli u hrani doprinosi smanjenju krvnog tlaka, ali i povećava učinak lijekova koji se uzimaju kod hipertenzije, učinkovito bi djelovalo i na rad bubrega. Osim smanjenjem unosa soli, organizmu možemo pomoći i povećanim unosom kalija.
Ravnoteža između količine natrija i kalija u prehrani ima izravan utjecaj na razinu krvnog tlaka. Kalij ćemo naći u neobrađenim namirnicama poput svježeg voća i povrća te u cjelovitim žitaricama.