ADIVA Plus sadržaj - 20. svibnja 2025.
AUTOR ČLANKA - Marija Vezilić, dipl. ing., Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, ADIVA Plus sadržaj

Manje soli, više zdravlja: praktični savjeti za svakodnevicu

Sol je neophodna za život, ali je njezin prekomjeran unos povezan s nizom ozbiljnih zdravstvenih problema. Doznajte kako bez velikog odricanja smanjiti unos soli i time značajno unaprijediti svoje zdravlje

unos soli

Kuhinjska sol je, u umjerenim količinama, neophodna i značajna za ljudsko zdravlje jer ima važnu ulogu u biokemijskim procesima u organizmu.

Međutim, zbog njene prekomjerne konzumacije ona je danas opasnost za čovjeka. Vodeći je rizični čimbenik hipertenzije, ali je povezana i s ostalim bolestima kao što su bubrežni kamenci, karcinom želuca i gornjeg dijela ždrijela, osteoporoza i bronhalna astma.

Koliko soli trebamo?

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) preporučeni dnevni unos je 5 g dnevno, a u Hrvatskoj se prosječno unosi 11,6 g na dan. Velik broj namirnica koje unosimo u organizam prirodno sadrži dovoljnu količinu soli, no čovjek je svakodnevno dodaje hrani u svrhu poboljšanja okusa.

Provjerite svoj rizik od bolesti srca i krvnih žila

Skrivene soli i kako smanjiti unos

Najviše soli unosimo u obliku tzv. „skrivenih soli“ jedući gotovu i polugotovu hranu, hraneći se u restoranima, unosom grickalica (čips, štapići, kikiriki, pistacio), kruha i pekarskih proizvoda, suhomesnatih proizvoda, tvrdih sireva, sirnih namaza, kukuruznih pahuljica, gotovih umaka, senfa, majoneze, hamburgera, juha iz vrećice, polugotovih jela.

S malo uloženog truda jednostavno je smanjiti unos soli.

U svakodnevnom životu:

  • Čitati deklaraciju. Birati namirnice koje sadrže 1,4 g soli na 100 g hrane.
  • Konzumirati namirnice s niskim sadržajem natrija poput svježeg ili smrznutog voća i povrća.
  • Konzumirati svježe povrće ili voće uz svaki obrok.
  • Konzumirati mliječne proizvode koji imaju niski sadržaj natrija poput svježeg sira i jogurta.
  • Konzumirati svježe meso ili ribu, izbjegavati dimljene proizvode te proizvode konzervirane solju.
  • Izbjegavati polugotova i gotova jela, jela koja sadrže mononatrijev glutamat i soja umak, grickalice, pekarske proizvode, ketchup, ukiseljeno povrće, masline, razne dresinge za salate.
  • Pri pripremi jela umjesto soli koristiti razno začinsko bilje, češnjak, papar, vinski ili jabučni ocat, sok od limuna. Tablicu sa začinskim biljem i u kojim jelima biste ih mogli koristiti, potražite ovdje.
  • Konzumirati hranu koja sadrži veće količine kalija poput voća i povrća (grah, krumpir, rajčica, banana).
  • Smanjivati unos soli postepeno.

Budite pritom strpljivi. Nakon nekoliko dana moći će se primijetiti kako hrana s manjom količinom soli ima bolji, puniji okus.

U restoranu:

  • Izbjegavati jela sa šunkom, slaninom, dimljenom ribom, sirom ili soja umakom.
  • Izbjegavati jela koja u nazivu imaju riječ dimljeni, usoljeni.
  • Zamoliti da se jelu pri kuhanju doda malo ili nimalo soli.
  • Biti oprezni sa skrivenom soli u „zdravijim“ namirnicama poput salata koje se često nude s raznim dodacima koje pridonose povećanom unosu soli.
  • Izbjegavati dodatke poput maslina, kockica preprženog kruha, dresinga za salate, mariniranog mesa ili povrća, slanih sireva.
  • Uvijek probati jelo prije dosoljavanja.
Zamijeniti Izabrati Ušteda na soli (g)
50 g prženog kikirikija 50 g indijskih oraščića (neslanih) 3,9
Dvije kriške šunke 2 komada pečene puretine 2,0
1 žličica soli pri kuhanju 0,5 žličice soli pri kuhanju 2,5
Pohani odrezak Odrezak na grillu 1,0
2 kom pečenih svinjskih kobasica 1 komad pečene nemasne svinjetine 2,5
100 g tvrdog sira 100 g svježeg sira 0,8
kalij-dodaci prehrani-šumeće tablete

Zašto se kalij uzima samo pod nadzorom liječnika?

Kalij je esencijalni nutrijent koji je prisutan u mnogim namirnicama. Iako je dostupan u obliku dodatka prehrani, treba biti...

SAZNAJTE VIŠE

Blagodati smanjenja soli za organizam

Manje soli u hrani doprinosi smanjenju krvnog tlaka, ali i povećava učinak lijekova koji se uzimaju kod hipertenzije, učinkovito bi djelovalo i na rad bubrega. Osim smanjenjem unosa soli, organizmu možemo pomoći i povećanim unosom kalija.

Ravnoteža između količine natrija i kalija u prehrani ima izravan utjecaj na razinu krvnog tlaka. Kalij ćemo naći u neobrađenim namirnicama poput svježeg voća i povrća te u cjelovitim žitaricama.

Izvor: ZZJZ Dubrovačko-neretvanske županije

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button