ADIVA Plus sadržaj - 16. studenoga 2023.
AUTOR ČLANKA - Marija Gudelj Plazanić, univ. mag. pharm dermatofarmacije i kozmetologije, ADIVA Plus sadržaj

Kiseline koje u kozmetici volimo: azelaična, salicilna i hijaluronska kiselina

Razne kiseline su često korišteni sastojci u kozmetičkim proizvodima zbog svog povoljnog djelovanja na kožu. Ipak, nisu sve kiseline prikladne i za sve tipove kože

kiseline u kozmetici

Njega kože lica se sastoji od primjene različitih preparata koji se kombiniraju u odgovarajuće sljedove primjene, ovisno o tome radi li se o jutarnjoj ili večernjoj rutini njege lica. Često korišteni sastojci koji se uklapaju u različite rutine njege kože su različite kiseline. O kakvim to kiselinama pričamo u kozmetici?

Kiseline koje se koriste za njegu lica se odabiru ovisno o jačini i željenom učinku koji se želi postići. Među najčešće korištenim kiselinama u kozmetologiji se izdvajaju azelaična, salicilna, glikolna, mliječna i hijaluronska  kiselina.

12 mitova o koži: od skupih krema za pomlađivanje do opasnih priča o crnom melemu

Iako nam je na spomen kiselina  u kozmetici prva asocijacija najčešće spominjana hijaluronska, za početak ipak nešto o azelaičnoj kiselini.

Azelaična kiselina

Azelaična kiselina je jedan svestran i zanimljiv kemijski spoj upotrebljavan u različitim kozmetičkim proizvodima. Uz niacinamid, azelaična kiselina također trenutno uživa veliku popularnost u svijetu kozmetike. Azelaičnu kiselinu u ljudskoj koži proizvodi jedna gljivica koja je inače normalni stanovnik kožne flore, a u organizam je možemo unijeti konzumacijom cjelovitih žitarica (pšenica, raž, ječam).

Djelovanje na kožu. U kozmetologiji je azelaična kiselina jako zanimljiva i korisna zbog učinaka na kožu – ima dokazano antimikrobno djelovanje na određene bakterije koje nalazimo u pozadini nastanka akni, djeluje protuupalno, kao antioksidans te povoljno utječe na hiperpigmentacije. Smiruje crvenilo kože, pa je jako korisna kod rozaceje. Upravo se zbog  protuupalnog i antibakterijskog učinka upotrebljava u terapiji akni. Za liječenje blagih do umjerenih tipova akni koristi se krema s 20% azelaične kiseline. Korištena kao lijek u obliku kreme, ima odličan sigurnosni profil s malo nuspojava te se dobro podnosi.

Proizvodi s azelaičnom kiselinom. Osim kao receptni lijek u obliku kreme, na ljekarničkom tržištu u slobodnoj prodaji su dostupni proizvodi s različitom koncentracijom azelaične kiseline (5-10%) ili jednog oblika azelaične kiseline i aminokiseline glicina (azeloglicina). Azeloglicin je topljiv u vodi pa je njegova prednost lakša formulacija proizvoda , bolje stabilnosti i kompatibilnosti.

Kome se preporučuje azelaična kiselina? Najveće koristi upotrebe azelaične kiseline imat će osobe a akneičnom, masnom ili mješovitom kožom, rozacejom, hiperpigmentacijama i postupalnim mrljama. Kod akneične i masne kože sprečavat će stvaranje komedona i čepljenje pora. Zbog protuupalnog učinka predstavlja izvrstan izbor za smirivanje upalnih akni i crvenila. Po pitanju jačine eksfolijacije, radi izuzetno blagu eksfolijaciju (uklanjanje odumrlih stanica sa površine kože). Na našem ljekarničkom tržištu azelaičnu kiselinu možemo pronaći u obliku seruma ili hidratantnih krema. Iako je azelaična kiselina jako dobro podnošljiva za kožu, preporučuje se uvoditi je postepeno i najprije s nižim prema višim koncentracijama u rutinu njege kože.

Salicilna kiselina

Salicilna kiselina je lipofilna kiselina, topljiva u mastima i u kozmetici ćete je još naći pod nazivom BHA kiselina (β-hidroksi kiselina). Koncentracije salicilne kiseline u kozmetičkim proizvodima za lice su od 0,5%, pa do najveće dopuštene koncentracije od 2%. Možemo je pronaći u čistačima kože koji se ispiru, u obliku praha za piling, maskama ili u obliku tonika.

Djelovanje na kožu. Zahvaljujući svojim prirodnim svojstvima eksfolijacije, salicilna kiselina prodire duboko u kožu gdje razgrađuje mrtve stanice kože te pospješuje otvaranje komedona.

Kome se preporučuje salicilna kiselina? Uvođenje salicilne u rutinu njege kože nekoliko puta tjedno, koristit će masnoj koži koja ima preveliku produkciju sebuma, akneičnoj koži, koži s nepravilnostima, prištićima i miteserima. Iako sama učestalost korištenja proizvoda jako ovisi o koncentraciji salicilne kiseline u njemu, ipak se preporučuje postepeno uvesti salicilnu kiselinu u rutinu, najbolje navečer, najprije jednom ili dva puta tjedno. Nakon perioda uvođenja, jako masna koža s povećanom produkcijom sebuma tolerirat će korištenje salicilne kiseline tri ili četiri puta tjedno.

Važna upozorenja! U istoj rutini njege nikako ne smijemo kombinirati salicilnu s drugim kiselinama ili retinoidima. Proizvodi s niacinamidom koji u nižim koncentracijama djeluju kao ovlaživači se mogu koristiti tijekom korištenja salicilne kiseline, ali ih je bolje razdvojiti, primjerice, niacinamid u jutarnjoj njezi, a salicilnu kiselinu u večernjoj njezi kože. Proizvode sa salicilnom kiselinom ne smiju koristiti osobe alergične na lijek acetilsalicilnu kiselinu i trudnice.

Neposredno nakon upotrebe salicilne kiseline koži će jako odgovarati pojačana hidratacija koje se može postići primjenom kozmetike s hijaluronskom kiselinom.

Hijaluronska kiselina (HA)

Hijaluronska kiselina je inače jako bitan i zastupljen sastojak dermisa kože, a sa starenjem opada njena količina i sposobnost obnove. Stoga se nadoknada hijaluronske kiseline i usporavanje njenog gubitka u koži smatra korisnim pristupom u anti-agingu.

Djelovanje na kožu. HA je humektans (tvar koja veže vodu) i ovlaživač (tvari koje kožu opskrbljuju vlagom), ona sprečava da koža izgubi vlagu. Primjenom preparata s hijaluronskom kiselinom prevenirat ćemo suhoću kože, prijevremenu pojavu bora, opuštenost i smanjenu elastičnost kože.

Proizvodi s hijaluronskom kiselinom. Kozmetički preparati s hijaluronskom kiselinom u svom sastavu mogu sadržavati ili kombinirati različite molekularne mase HA, visokomolekularnu, srednjemolekularnu i niskomolekularnu HA.

HA male molekularne mase čuva rezerve vode u dubljim slojevima kože, a HA velike molekularne mase se zadržava u vanjskom, površinskom sloju epiderme kože te štiti površinu kože od transepidermalnog gubitka vode.

Najbolje učinke ostvarit će preparati koji imaju veći sadržaj niskomolekularne HA u sastavu, budući da će ona prodrijeti duboko u epidermalne slojeve kože. Ondje potiče vlastitu proizvodnju hijaluronske kiseline, poboljšavajući hidrataciju u slojevima gdje nastaju duboke bore.

koliko cesto i kako prati lice

Nije svejedno: koliko često i kako biste trebali prati lice?

Dermatolozi uglavnom preporučuju pranje lica dvaput dnevno (ujutro i navečer). Međutim, ono što je ispravno, ovisi i o vašem...

SAZNAJTE VIŠE

Kome se preporučuje hijaluronska kiselina? Koristi od primjene seruma ili hidratantnih krema s hijaluronskom kiselinom imat će svi tipovi kože jer pružaju učinke hidratacije, regeneracije i usporavanja znakova starenja kože. Budući da su nježni prema koži, mogu ih koristiti i osobe s  osjetljivom kožom.

Zaključno

Ljekarničko-kozmetičko tržište zaista obiluje različitim aktivnim supstancijama za njegu kože te nisu svi sastojci prikladni niti nužni za svaki tip kože.

Koje kiseline koristiti i kako ih uklopiti u rutinu njege lica, najbolje ćete saznati nakon savjetovanja s vašim ljekarnikom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button