ADIVA Plus sadržaj - 23. prosinca 2022.
AUTOR ČLANKA - Božidar Perić, dr.med., spec. interne medicine, subspec. endokrinologije i dijabetologije, Poliklinika Perić – Staničić, ADIVA Plus sadržaj

Kakva je poveznica kroničnog upalnog stanja i pretilosti?

Kronična upala niskog stupnja predstavlja patološki odgovor organizma na neodgovarajuću prehranu, kako količinski, tako i kvalitativno s prekomjernim unosom „brze“ hrane, rafiniranih ugljikohidrata i prehrane bogate mastima

kronično upalno stanje i pretilost

Masno tkivo, kao vrlo aktivan endokrini organ, jedno je od najvažnijih spremišta energije u organizmu. Sastoji se od masnih stanica (adipocita), imunosnih stanica i elemenata vezivnog tkiva (endotelne stanice i fibroblasti). U masnim se stanicama pohranjuju slobodne masne kiseline uz stvaranje novih masnih kiselina. Prirođena imunost unutar masnog tkiva u vidu stvaranja proupalnog stanja i oksidativnog stresa, a u kombinaciji s vanjskim čimbenicima, utječe na porast tjelesne težine i pojavu debljine.

Trajni gubitak kilograma je moguć, ali treba znati kako

U različitim dijelovima svijeta epidemija debljine javila se nakon industrijske revolucije, preseljenja populacije iz sela u gradove, općenito smanjenog kretanja i pojačanog unosa kalorija kroz prehranu.

Razvoj upale

Upalno stanje u bijelom masnom tkivu započinje ulaskom ili infiltracijom makrofaga u samo tkivo. U daljnjem tijeku slijedi pojačano lučenje niskomolekularnih bjelančevina poput TNF-α (tumor nekrotizirajući faktor-α), nekih interleukina (IL-1β i IL-6), a zatim se pojačano luče i citokini čime se pojačava upala.

Osim u masnom tkivu, proupalni čimbenici ostvaruju svoje djelovanje i sistemski, tj. na više organa i organskih sustava, pojačavajući dodatno učinak oksidativnog stresa. Upalni procesi dovode do povećanja otpornosti na inzulin s posljedičnim razvojem inzulinske rezistencije, jednog od najznačajnijih rizičnih čimbenika pretilosti.

Nadalje, ubrzan je proces ateroskleroze ili ovapnjenja krvnih žila mehanizmom aterogene dislipidemije, zatim se razvijaju masna infiltracija jetre, kronična upala mišića, kostiju, poremećaj mikrobiote crijeva, starenje stanica se ubrzava, veća je vjerojatnost maligne promjene s posljedičnim razvojem karcinoma te se razvija i kronična bubrežna bolest. Nerijetko se javljaju i smetnje vida, poremećaj plodnosti kod žena, te neki psihijatrijski poremećaji poput anksioznosti i depresivnih stanja.

Kronična upala koja se razvija postupno

Za razliku od akutne upalne reakcije čiji je cilj izolirati upalno ili ozlijeđeno tkivo od zdravog tkiva, kronična upala niskog stupnja ili intenziteta u sklopu pretilosti razvija se postupno. Spomenuti proupalni signali ne dovode do značajnijeg akutnog odgovora imunosnog sustava.

Glavni poticajni čimbenik za ovakav tip upalnog odgovora je suvišak energetskog unosa koji dalje potiču adipocite na lučenje proupalnih čimbenika, uključivo i leptin koji dalje djeluju na okolna tkiva i organe, poput jetre, stanica gušterače, skeletne mišiće i mozak. Također, remete se i signalni putevi inzulina, što potiče razvoj inzulinske rezistencije te, dugoročno, i šećerne bolesti tipa 2. U tim uvjetima, u masnom tkivu smanjen je unos glukoze uz daljnje poremećaje metabolizma masnoća, prvenstveno putem inhibicije lipogeneze.

Oštećenja moždanog tkiva mehanizmom kronične upale niskog stupnja odvijaju se u glija stanicama, koje su, uz neurone, glavne stanične sastavnice u mozgu. Prekomjerni unos masne hrane potiče upalne promjene u hipotalamusu, glavnom regulatoru apetita i sitosti, a postupalna oštećenja na mikrostaničnim razinama u hipotalamusu pojedinačno potiču razvoj pretilosti, uz već spomenute poremećaje signalnih puteva inzulina i leptina.

Zaključno

Kronična upala niskog stupnja predstavlja patološki odgovor organizma na neodgovarajuću prehranu, kako količinski, tako i kvalitativno s prekomjernim unosom „brze“ hrane, rafiniranih ugljikohidrata i prehrane bogate mastima.

karantena-visak kilograma-prejedanje- mrsavljenje

8 zlatnih pravila strategije protiv prejedanja

Karantena je učinila svoje. Mnogi zbog koronakrize imaju višak kilograma - stoga donosimo savjete za mršavljenje te kako izbjeći...

SAZNAJTE VIŠE

Masno tkivo, kao vrlo aktivni endokrini organ, aktivnošću adipocita reagira pojačanim lučenjem niza proupalnih čimbenika koji djeluju sistemski na gotovo sve organe i organske sustave, uz posljedični razvoj pretilosti.

U kombinaciji pretilosti, aterogene dislipidemije i ostalih pridruženih rizičnih čimbenika poput arterijske hipertenzije te poremećaja metabolizma ugljikohidrata (inzulinska rezistencija, šećerna bolest), značajno rastu rizici za razvoj kardiovaskularnih bolesti (infarkt miokarda, moždani udar) čime su podjednako pogođene i razvijene zemlje svijeta, a sve više i zemlje u razvoju, primarno zbog rastuće prevalencije pretilosti.

Dodatne stručne savjete potražite u Poliklinici Perić-Staničić

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button