Hrana i zdravlje: kako pravilno pripremiti i čuvati hranu za djecu
Većina roditelja se trudi hraniti djecu zdravo te sami pripremaju obroke kod kuće. No u interesu dobrog zdravlja djeteta, vrlo je važno pravilno pripremati, ali i čuvati hranu
Hrana proizvedena u prehrambenoj industriji podliježe vrlo strogim propisima koji određuju ne samo pripremu, nego i uvjete u kojima se hrana transportira i skladišti. Europska agencija za sigurnost hrane EFSA donijela je niz uredbi koje su popularno nazvane higijenski paket. No i hrana koja je potpuno zdravstveno ispravna, može postati opasna za zdravlje ako se s njom ne postupa na ispravan način prilikom pripreme i čuvanja.
Na što je potrebno obratiti pozornost kod pripreme i čuvanja hrane kod kuće?
Pažljiva provjera: od ambalaže do deklaracije
Ako roditelji hranu za svoje dijete pripremaju sami kod kuće, moraju obratiti pozornost na moguće kvarenje. Najbolje je svaki obrok pripremiti od svježih namirnica.
Važno je dobro provjeriti postoji li oštećenje ambalaže, preko kojeg bi moglo doći do kontaminacije. Toksične tvari mogu iz ambalaže prodrijeti u namirnicu, što se posebice odnosi na metalnu ambalažu – konzerve. U tom je smislu sigurnije staklo, koje je inertni materijal.
Većina roditelja je upoznata s opasnošću od trovanja olovom iz biljaka koje rastu blizu prometnica. Ali olovo može doprijeti u namirnicu i iz posude, tako da se ne preporučuje čuvati ni konzumirati tople napitke iz keramičkih posuda čija glazura može sadržavati olovo.
Uvijek treba provjeriti deklaraciju na ambalaži te odmah po nabavci spremiti u hladnjak namirnicu za koju je to preporučeno, a ne ostavljati je na sobnoj temperaturi.
Industrijski svježe zamrznuti proizvodi
Budući da industrijski svježe zamrznuti proizvodi podliježu strogoj kontroli u procesu proizvodnje, transporta i skladištenja, mogu se upotrijebiti za pripremu hrane namijenjene djeci. Zamrznute namirnice treba odmrzavati u hladnoj vodi, mikrovalnoj pećnici ili u hladnjaku, a ne na sobnoj temperaturi.
Okus i aroma bolje se održavaju u odmrznutoj hrani ako se ona odmrzava polako. Jednom odmrznutu namirnicu ni u kom slučaju se ne smije ponovno zamrzavati.
Kemijske tvari na usjevima – na što pripaziti?
Treba imati na umu da razne kemijske tvari koje se primjenjuju na usjevima (herbicidi, insekticidi, fungicidi) te sredstva protiv klijanja, kontaminiraju povrće. Neke od tih tvari podložne su dodatnim promjenama, ne samo prilikom pripreme hrane i u samom organizmu, već i tijekom skladištenja. Te promjene mogu pojačati toksični učinak tih tvari na organizam.
Dijete je zbog svoje manje tjelesne mase i nekih slabije razvijenih metaboličkih procesa, znatno osjetljivije na toksične tvari nego odrasli.
Nakon pripreme obroka najbolje je da ga dijete odmah konzumira. To posebice vrijedi za krumpir, ali i špinat, repu i celer. Te namirnice podgrijavanjem mogu oslobađati toksine. U krumpiru se može naći veća količina toksina solanina, pogotovo ako je krumpir počeo klijati ili je dijelom pozelenio.
Pripazite na nitrate
Lisnato i korjenasto povrće, kao što su špinat, blitva, salata, repa, rotkvice i celer sadrže nitrate. Nitrati, prelaskom u nitrite i spajanjem s drugim spojevima, mogu djelovati toksično, a taj se proces pojačava podgrijavanjem ili dužim stajanjem.
Pri proizvodnji raznih mesnih prerađevina koriste se nitrati i nitriti kao aditivi. Zato neki autori preporučuju da dijete ne konzumira više od 12 hrenovki mjesečno.
Temperatura na kojoj se čuva hrana
Neke se vrste hrane mogu kraće vrijeme čuvati bez opasnosti od kvarenja. Pritom treba obratiti pažnju na temperaturu na kojoj se hrana čuva:
- Bakterije se najbrže razmnožavaju na temperaturi između 5 °C i 63 °C.
- Na temperaturi hladnjaka (1-5 °C) bakterije rastu vrlo sporo.
- U zamrzivaču, na -18 °C, zaustavljen je rast bakterija.
Kako ukloniti ostatke pesticida iz voća i povrća
Uobičajene metode uklanjanja ostataka pesticida s površine namirnica su pranje vodom, guljenje, blanširanje i kuhanje. No jesu li učinkovite?
SAZNAJTE VIŠEZato je potrebno kuhanu hranu do serviranja držati na temperaturi većoj od 60 °C. Termički obrađena hrana koja nije konzumirana, mora se spremiti u hladnjak što prije, najbolje unutar 30 minuta.
Kuhana hrana mora biti spremljena u posudama s poklopcem. Time se izbjegava bilo kakav doticaj kuhane hrane sa sirovom koja može sadržavati mikroorganizme.
Prije konzumiranja ranije kuhane hrane, važno ju je dobro podgrijati.
Ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja ili nejasnoća oko kupovine, pripreme ili čuvanja hrane kod kuće, slobodno kontaktirajte tim nutricionista putem LittleDot aplikacije.