promo signPROMO ČLANAK

ADIVA Plus sadržaj - 24. rujna 2023.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Budite IN SHAPE: 8 radionica za promjenu životnih navika u perimenopauzi i menopauzi

Kineziologinja Lejla Dizdarević u svom je IN SHAPE studiju predstavila projekt koji obuhvaća osam radionica namijenjenih ženama u perimenopauzi i menopauzi

budite IN SHAPE radionica perimenopauza menopauza vježbanje trening

Nakon četrdesete godine ženski organizam prolazi kroz intenzivne promjene, ponajprije hormonalne, ali i fizičke i mentalne, pa je promjena životnih navika neizbježna. No žene često nisu sigurne kako i odakle s njima krenuti. Općenite informacije o perimenopauzi i menopauzi te o simptomima i promjenama koje nastupaju, pronalaze se već jednostavnim pretraživanjem interneta, ali konkretni savjeti (i primjeri!) mogu se dobiti tek od onih kojima je žensko zdravlje područje rada ili od žena koje su kroz isto razdoblje već prošle.

Kineziologinju Lejlu Dizdarević iz IN SHAPE Studija klijentice nerijetko pitaju za savjet o tome kako trenirati s početkom perimenopauze, što jesti, kako zadržati mladolikost lica i tijela… Stoga je, ponukana njihovim interesom i vođena željom da svojim klijenticama, ali i svim zainteresiranim ženama pruži konkretne informacije, Lejla osmislila projekt IN SHAPE. U njemu kroz osam radionica kineziolozi i liječnici uživo odgovaraju na sva pitanja i nedoumice vezane za ulazak u perimenopauzu i menopauzu.

budite IN SHAPE radionica

Sudjelovanje priznatih stručnjaka

Projekt predstavljen na uvodnom predavanju u IN SHAPE Studiju počinje u listopadu ove godine i traje do lipnja 2024. Rezultati projekta bit će i dio istraživanja Lejle Dizdarević za doktorski rad na Kineziološkom fakultetu o utjecaju različitih modaliteta treninga jakosti na antropološki status perimenopauzalnih žena.

„Radionice i teme kojima se na njima bavimo kreirane su kroz moj dosadašnji rad i želju da pomognem ženama u njihovim fizičkim, mentalnim i hormonalnim promjenama jer sam osjetila kako je ovo još uvijek tabu tema u Hrvatskoj. Na projektu će sudjelovati dugogodišnji partneri, liječnici i profesori, priznati stručnjaci s kojima sam već surađivala na brojnim društveno korisnim temama“, govori Lejla Dizdarević o upravo predstavljenom projektu.

Teme radionica

Prva radionica održat će se u listopadu, a na njoj će endokrinologinja Davorka Herman Mahečić govoriti o promjenama hormonalnog statusa i njihovom utjecaju na psihosomatski status žena u perimenopauzi i menopauzi. Pridružit će joj se kineziologinja Cvita Gregov te objasniti utjecaj različitih oblika i metoda treninga na hormonalni i psihosomatski status.

Na drugoj radionici u studenom razgovarat će se o treninzima i kineziterapiji za zdjelično dno, a na njoj će sudjelovati ginekologinja i kineziologinja, dok je u siječnju na rasporedu radionica o prehrani žena u perimenopauzi i menopauzi. Nutricionistici Martini Dadić će se na siječanjskoj radionici ponovno pridružiti kineziologinja Cvita Gregov te objasniti kako različiti oblici treninga djeluju na sastav tijela, odnosno „smanjenje masti“.

Veljača zove toplije dane i, s dolaskom proljeća, veću fizičku aktivnost na otvorenom. Kako bi je dočekale spremne, na radionici će se s kineziologinjom Tatjanom Trošt Bobić razgovarati o pokretljivosti, ravnoteži i stabilnosti u perimenopauzi i menopauzi, ali i o tome kako bodyweight vježbama unaprijediti status koštano-zglobnog sustava.

Psihologinja Renata Barić u ožujku vodi kroz disanje i mentalni trening za žene u perimenopauzi i menopauzi, a u travnju se ponovno s endokrinologinjom Davorkom Herman Mahečić govori o inzulinskoj rezistenciji, koliko se ona mijenja s dobi i može li se na nju utjecati treningom.

U svibnju se posvećujemo majkama i bakama, pa će fokus biti na konkretnim savjetima kako odgojiti dijete sa zdravim navikama, u čemu će glavnu riječ imati pedijatrijska neurologinja Monika Kukuruzović i kineziologinja Sanja Šalaj.

Ciklus radionica završava u lipnju kad će dermatologinja Snježana Kramarić govoriti o tome kako nedostatak estrogena utječe na status lica, a profesorica Jelena Batić će dati savjete kako zadržati mladolik ten i nakon 40. godine života.

budite IN SHAPE radionica

Prijavite se!

Radionice u trajanju od 90 minuta održavat će se jednom mjesečno u IN SHAPE Studiju na zagrebačkim Vrbanima, a sve zainteresirane žene više informacija mogu potražiti na ovom linku. Cijena pojedine radionice je 50 eura, dok je za žene koje žele odslušati cijeli ciklus jedna radionica gratis (7+1).

Cilj projekta jest osvijestiti žene i pomoći im da bolje razumiju promjene kroz koje prolaze ili će tek prolaziti te da ih dočekaju spremne. Važnost projekta u kojem znanost podupire praksu dosad su prepoznali Lidl, Jamnica, Philips, Dermalogica & Dermacare te Perutnina Ptuj Pipo, koji su pružili potporu projektu.

Budite IN SHAPE-Lejla Dizdarević

O Lejli Dizdarević

Kineziologinja i ekonomistica Lejla Dizdarević (Kineziološki fakultet i Poslijediplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu) osnivačica je IN SHAPE koncepta, pa od 2009. godine uspješno vodi koncept studio poznat po specifičnim programima i raznovrsnim vježbama. U stručnom timu IN SHAPE uz kineziologe okuplja stručnjake i vanjske suradnike s ciljem podizanja kvalitete usluga. Dnevno u studiju kontaktira i sa stotinjak klijenata te svakome nastoji pristupiti individualno, a sa svojim timom zaposlenika provodi stalne edukacije za bolje rezultate i zadovoljne klijente.

U sportu je od najranijih dana kroz ples, balet, a onda i taekwondo u kojemu je nositeljica crnog pojasa 2. Dan. Osvajačica je brojnih medalja i priznanja s natjecanja poput US Opena, Dutch Opena, Germany Opena, Austria Opena u drugih.

Doktorski studij na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu upisuje 2015. godine, a iste godine postaje i licencirana trenerica međunarodne organizacije STRONG FIRST (SFG, SFL, SF, BODYWEIGHT STRENGHT). Titulu ELLITE instruktora ima od 2023. godine te u jesen iste godine pokreće projekt za žene u perimenopauzi i menopauzi.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button